balaton

szerkesztés

Lesz-e valaha libegő a Balatonon?

Szerzők

  • Bicsérdi Ádám

2019. 04. 02. 18:22

Konkrét terv ugyan csak a badacsonyi libegő építésére létezett még a hetvenes években, a jövőre vonatkozó, különböző fejlesztési tervek között azonban korábban az akarattyai magaspartra, illetve a révfülöpi móló és kilátó közé megálmodott libegővel is találkoztunk. De vajon csak álom marad a balatoni libegőzés?

„Aerolift, Andalgó, Acélpók, Aeroszán, Csudijó, Fennleng, Függőpálya, Griff-lift, Hegyi-csüngő, Imbolygó, Jancsi-függi, Janovka, Lebegő, MILÉV (mini-légi-vonat), Pajtásvonat, Puszivasút, Páros-János, Rep-ülés, Sikamló, Űrbusz, Villamos-szék, Zugvasút” – nehéz lenne a választás, ha újra dönteni kellene a ma már Libegő néven ismert kötélpálya elnevezéséről. A fenti ötletek ugyanis a lakosságtól érkeztek még az első zugligeti libegő üzembe állítása előtt – derül ki a Fővárosi Blog visszatekintéséből.

1970-es indításakor óriási attrakciónak számított a libegő, gyűrűztek a sorok az állomásokon, így nem csoda, hogy a zugligeti pálya építésével párhuzamosan több vidéki városban is kacérkodtak az ötlettel.

Többek között Badacsonyban is, ahol kétszer is felmerült hivatalosan is a libegő (a Balatonnál ismert “zsuzsivonat” kifejezés helyett simán kiaknázhatták volna a Puszivasút névben rejlő potenciált) felépítése. A közlekedési minisztérium 1968-ban és 1972-ben is elvi engedélyt adott a badacsonyi libegő megépítésére. A tervek szerint a négyüléses kocsikkal üzemelő jármű alsó állomása valahol a vasúti vonalnál, a középső megálló a Kisfaludy-ház környékén, míg a végállomás természetesen a Badacsony tetején lett volna.

Fotó: Fortepan / Hegyvidéki HelytörténetiGyűjtemény

A nagyszabású tervekből azonban nem lett semmi, az ötlet lassan kikopott a köztudatból, egészen a 2010-es évek elejéig, amikor is újra előkerült, mint lehetséges turistacsalogató látványosság.

A badacsonytomaji önkormányzat 2012-ben a Magyar Nemzet kérdésére még úgy válaszolt, hogy anyagi források híján biztosan nem lesz a közeljövőben libegő a településen, ráadásul a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak is lenne egy-két szava egy ilyen beruházáshoz. Az azóta eltelt időszakban azonban a hosszútávú célok között rendre felbukkan a libegőztetés.  

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton (Libegővel Örökre Elérhetetlen Marad A Badacsonyi Hegytető?)

Az önkormányzat oldaláról letölthető Badacsony 2020 című tervben például 2020-2030 közé lövi be egy lehetséges „libegő vagy sikló létrehozását a Római út és a Rózsakő (esetleg a kőbánya) között". De egy másik fejlesztési stratégia is a munkahelyteremtés-fejlesztési javaslatok közé sorolja annak építését, igaz itt már 2015-2020 közé célzott tervekről van szó.

Azonban még az is előfordulhat, hogy nem Badacsony lesz az első olyan partmenti település, amely libegőt húz fel a part és egy magaslat közé.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy 2013-ban készült révfülöpi fejlesztési stratégiában is rábukkantunk a libegő építésére, de Balatonkarattyán is szóba került az ötlet. A település alpolgármestere korábban a Balatontippnek nyilatkozott úgy a magaspart rendbehozatalakor, hogy érdemes lenne átgondolni a libegő tervét a magaspart és a strandok között.

A nagy balatoni űrbusz tehát még várat magára, egyelőre csak említés szintjén merült fel. Jelenleg nem az látszik, hogy bárhol libegőt építenének a parton, annak ellenére, hogy a Balatonnál rengeteg pályázati lehetőség nyílt és nyílik meg 2020-ig.

Ettől függetlenül kíváncsian várjuk, melyik település veszi igazán komolyan a libegő-álmot.

Hasonló tartalmak

Admin mode