A hétvége programjainak lényege leginkább az emberek által ösztönösen áhított harmónia két különböző megnyilvánulásához tartozik: zene és természet. Persze össze is köthetőek ezek az esszenciák, hiszen míg péntek este Veszprémben (Lóci játszik) és Keszthelyen (Petruska) nyílik lehetőség a ritmusoknak hódolni, addig a hétvége további része „zöld uralom” alatt áll: északon teljesítménytúra (Szentantalfa) és az égbolt pásztázása (Bakonybél), délen pedig tulipánszüret (Kőröshegy) várja a már tavasszal is a szezonra áhítozókat. És akkor még nem is említettük az egyik kedvenc tavaszi célpontunkat.

Petruska lemezbemutató koncertje (04.05., Keszthely)

Péntek 20:00-kor veszi kezdetét Petruska legújabb albumának, a Reláció tizenhárom dalának bemutató koncertje a keszthelyi Balaton Színház Simándy-termében. A hazai folklórmotívumokat az angolszász rock- és tánczene elemeivel ötvöző énekes előadásában ezúttal a Babarci Bulcsú által jegyzett szellemes szövegek mellett a Grecsó Krisztián közreműködésével megszületett új dalok is megszólalnak – teljes zenekari kísérettel.

Közös Lóci játszik–Zaporozsec-koncert (05.05., Veszprém)

Péntek este 20:00-tól nyitnak meg a veszprémi Expresszó kapui, ahol a négytagú Zaporozsec előzenekari közreműködésével ad majd koncertet a Lóci játszik. Tavalyelőtt jelent meg Lóciék legutolsó lemeze – a Fonogram-díjat nyert Krokodil – a negyedik Nagy-Szín-Pad! megnyerését követően. Az este folyamán a szentgotthárdi csapattal összefogva remegtetik meg a Brusznyai úti bulihelyet.

Óbudavár–Nivegy-teljesítménytúra (Szentantalfa, 05.06.)

Szombatra időzítve rendezi meg idén is a balatonalmádi Zöld Bakancs Klub az Óbudavártól a Nivegy-völgyig húzódó, tizenöt kilométeres útvonalú éjszakai teljesítménytúrát. A túra résztvevőinek mintegy háromszáz méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük az éjjeli természetjárás során, amely Szentantalfán veszi kezdetét a 17:00-ás rajttal.

Barangolás az égbolton (Bakonybél, 05.06.)

Szombaton 21:00-kor veszi kezdetét a bakonybéli Pannon Csillagda Barangolás a bakonyi égbolton névre keresztelt ismeretterjesztő programja, amelyen a szabad ég alatt figyelhetitek meg a tavaszi csillagképeket egy lézertollas bemutató során, ráadásul még az obszervatórium kupoláját is meglátogathatjátok (felhős idő esetében pedig tárlatvezetésre, planetáriumi programra és egy interaktív beszélgetésre kerül sor).

Tulipánszüret (Kőröshegy, 04.06-22.)

Szinte helyi hagyományként harmadik alkalommal rendeznek tulipánszüretet a Kőröshegyi Levendulásban. A szombaton kezdődő – és egészen április 22-ig tartó – rendezvényre készülve a szervezők nem kevesebb, mint százezer tulipánhagymát és összesen mintegy tizenötezer nárciszt ültettek el.

Hétvégi túratipp: Zirc

Ha a bakonybéli csillagfürkészés meghozta a kedveteket a még északabbra való kalandozásig, akkor Zircen a helyetek. Itt persze nem csupán barokk templomra és a klasszicista épületegyüttesre gondolunk – ami, valljuk be elsőre elég átlagos programnak tűnik –, hanem a tizennyolc hektáros arborétumra, amit a tavasszal nyíló ezerszínű dísznövények tesznek felejtethetetlenné, nem beszélve az apátok komoly múlttal rendelkező sörfőzésének remekeiről meg az apátsági könyvtárról, ahol nem egy, akár hatszáz éves kötet is akad.