Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / természet

szerkesztés

Hatalmas területen égett le a nádas Fonyódon

Szerzők

  • We Love Balaton

2019. 04. 06. 13:40

300 hektáron égett le a nádas Fonyódon, hatalmas kárt okozva az élővilágban. A nagy valószínűséggel szándékos gyújtogatás okozta tűzet péntekre sikerült megfékezni.

Kopár, fekete, olykor-olykor facsonkokkal, tövig égett bokrokkal pettyezett, szomorú táj tárul azok szeme elé, akik Fonyódnál, a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon haladnának el ma. Mintegy három hektáron, másfél kilométer hosszan égett le a nádas a területen, melyről a tűzoltók csütörtök délután kaptak jelzést. 

A szeles időjárás nagyban megnehezítette a munkálatokat, de a marcali, a siófoki, a keszthelyi hivatásos, valamint a balatonboglári önkormányzati tűzoltóknak, illetve a buzsáki, fonyódi és somogyszentpáli önkénteseknek, a a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembereinek péntek délutánra sikerült megfékezniük - az eddigi adatok alapján szándékos gyújtogatás miatt felcsapó - lángokat. A tűzoltók egy ellentűzet is gyújtottak, ezzel megakadályozva, hogy lakott területre is átterjedjen az olykor 6-7 méter magas tűz.

Rózner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegységvezetője az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Nagyberek európai védelem alatt álló terület vált élhetetlenné. "Az itt jellemző béka, mocsári teknős, illetve vízisikló, kockás sikló állománynak esélye sem volt egy ekkora tűzben elmenekülni és hát ezek több tíz, vagy százezres nagyságrendben pusztulhattak el"- nyilatkozta Rózner, hozzátéve, hogy a földön fészkelő madarakat nem érte helyrehozhatatlan kár, mert még egy-két kivétellel nem kezdődött meg a költési időszak.

Pont nemrég írtunk arról, hogy mennyire kulcsfontosságú az élővilág szempontjából a nádas, a Balaton vízi lakótelepe. Tavaly októberben megszólaltattuk Tóth Viktort, az MTA kutatóját, aki elmondta, hogy egy tó ökológiai állapotához nélkülözhetetlen, hogy bizonyos mennyiségű faj jelen legyen, így ehhez a nádas is szükséges. Nélküle sok más faj is eltűnne.

Hasonló tartalmak

Admin mode