A Brix Bisztróval Hévíz nemcsak egy új teraszos éttermet kapott két évvel ezelőtt, hanem egy olyan helyet is, ami a fürdővárost a gasztronómiai célpontok közé emeli, és amiért érdemes megtenni a Balatontól azt a néhány kilométeres kis kitérőt. A vacsoraestekre egy nap alatt elfogynak a jegyek, az étlapon pedig a klasszikusok mellett merészebb fogások is működnek, jól megfér egymással a Budapest bélszín, a kecskesajtos burger, a kacsamáj pástétom és a pho leves.

Messze még az ebédidő, de az étterem napfényes teraszán zajlik az élet. Az egyik asztalnál idős, elegáns hölgyek kávéznak, miközben szemmel tartják a sétálóutca közönségét, a másiknál egy szólóban kávézó vendég ábrándozik – azon kevés helyek egyike ez, ahol egy kicsit egyedül lehet az ember a délelőtti nyüzsgésben.

A Brix Bisztró a felnőttbarát Bonvital Wellness & Gastro Hotel részeként a szálloda letisztult, modern enteriőrjeit viszi tovább. Sehol egy máshol alapnak számító paprikafüzér, kockás abrosz vagy műszőlő, és már ez önmagában felüdülést jelent ezen a településen, de a Brix nemcsak emiatt tűnik ki, gyakorlatilag bármilyen kozmopolita közegben megállná a helyét. A sötét tónusok, a rusztikus téglafalak és a kényelmes, tágas székek nyugalmat és otthonosságot sugallnak, az étterem igazi oázis, ahová megéri betérni a forgalmas bevásárlóutcáról.

A "hétköznapok bisztrója", ahol a bélszíntől a burgerig megtalálunk mindent

A két évvel ezelőtt megnyílt Brix koncepciója a második évre forrt ki: a klasszikus, konzervatívabb, sétálóutcára néző étterem helyett a prémium alapanyagokkal dolgozó bisztró lett az irány, meséli Király Ádám, a hotel és az étterem igazgatója. „A hétköznapok bisztrója szerettünk volna lenni, ahová bárki be tud térni, nemcsak az itt nyaralók, hanem a helyiek is” – foglalja össze a koncepciót. A benti részben 70-en férnek el, néhány hónapja a 40 férőhelyesre bővített teraszt is élvezhetik a vendégek, és már készül a másik kiülős rész, ahol a dohányzók is helyet tudnak foglalni.

A kínálatot - amelyet Csécsényi Zoltán séf javaslatai alapján kéthavonta teljesen kicserélnek - úgy állították össze, hogy a könnyebb fogásoktól a street food-os burgeren és a fish and chips-en át a bélszínig sokféle igényt kielégítsen. Ez azért is kihívás, mert rövid étlappal dolgoznak: négy előétel, három leves, tíz főétel, három desszert jelenti a kínálatot, ami magyaros és mediterrán ízeket is magában foglal.

Az étlap kétoldalas, de a választás ettől függetlenül nehéz, mert a hagyományos ízek mellett merészebb párosításokat is találunk a menüben. Hosszas gondolkodás után fekete kagylót kérünk előételnek pirítóssal (2490 Ft), és megállapítjuk, hogy kisebb étkűeknek egy főétellel is felérhet ez a fogás. A tengerparti estéket idéző fehérboros-tejszínes-fokhagymás fogás telitalálat, hévízi lakosként vagy itt nyaralóként minden este megjelennénk az adagunkért. Ugyanakkor nem ez a legnépszerűbb az előételek között, tudjuk meg az igazgatótól, hanem a kacsamájpástétom sült kaláccsal (2890 Ft), és úgy általában a kacsa-vagy libamájat tartozó fogások iránt nagy az érdeklődés.

Szintén nagy kedvenc a Budapest bélszín, a hely egyik különleges fogása (8490 Ft). Az orosz vendégek is imádják, és ezen egyáltalán nem csodálkozunk, amikor megkóstoljuk a tökéletes állagú húst. A legnépszerűbb ételek között természetesen ott van a kecskesajttal, paradicsom chutney-val, baconnel tuningolt, marhahúspogácsás Brix burger 2.0 is (2890 Ft), amivel a bisztró egy újabb célközönséget el tud érni. Nem szeretnék, ha a vendégek azt gondolnák, hogy egy bélszínt kínáló helyen be kell feszülni, mondja az igazgató. Ezt a vonalat viszi tovább a Fish and chips (2590 Ft), is ahol a mini fémkosárban édesburgonya-hasáb érkezik a panírozott tonhaldarabkák mellé.

A narancsos-sárgabarack lekvárral tálalt házi császármorzsát (1490 Ft) kis piros lábasban kapjuk, és a desszert már az első falat után levesz minket a lábunkról. Nemcsak elképesztően finom, hanem képes felidézni a gyerekkori nagy császármorzsa-partikat, az illatokat és a tudatot, hogy a nagyinál ér többször repetázni. Csak azért nem tesszük most meg, mert egyszerűen nem fér több édesség belénk.

Haladóknak: véres hurka és pho leves

A rántott hús is különféle variációkban ugyan, de állandó szereplője az étlapnak. Most éppen Kijevi „supreme” csirkemell (3290 Ft) formában van jelen, és spenótos burgonyapüré kíséri, de egy étlapváltás után találkozhatunk vele akár bécsi szeletként is. És ha már a köreteknél tartunk, az egyes ételek és a hozzájuk tartozó köret egy egységet alkotnak, ami a tálalásnál is megjelenik, így nincs lehetőség arra, hogy a vendég variáljon – ez azon kevés dolgok egyike a prémium minőség mellett, melyhez ragaszkodik a hely. Éppen ezért bevállalják, hogy nem lehet mindent helyi alapanyagokból megoldani. Kerülnek az asztalra környékbeli sajtok s zöldségek is, de a helyi termelők nem tudják állandóan biztosítani azt a mennyiséget, amire az éteremben szükség van.

A Brix már így is felkerült a kötelező hévízi programjaink közé, pedig néhány igazán izgalmas tételt még nem is sikerült megkóstolni. ”Szeretjük a kevésbé ismert, kicsit szokatlan fogásokat is, mint például a rántott véres hurka almapaprika-salsával (1590 Ft), ezt nagyon kevés helyen adják így” – meséli Király Ádám. „A marhapörköltet (4390 Ft) hátszínből készítjük, steak formában kerül a tányérra, és az ételt kísérő szószban hozzuk a marhapörkölt ízét. Egyszerű, mégis izgalmas”. Ki kell még emelni a medvehagymás pesztóval és parmezánnal kínált édesburgonya gnocchit is (1990 Ft), és a környéken végképp szokatlan pho levest (1990 Ft), amit egyszerűen nem lehet levenni az étlapról. Megpróbálták, de kisebb lázadás tört ki a törzsvendégek között.

A bisztróba egy könnyű ebédre is be lehet ugrani: az ebédmenüvel azokat szeretnék megcélozni, akik egy friss, gyors étkezésre vágynak. Az eddigi három fogásos ebédlehetőség teljesen átalakul, nyár közepétől egy megújult étlappal várják a vendégeket. Itt már nem lesz érvényes a köretekre vonatkozó megkötés: a vendégek maguk állíthatják össze a fogást a 4-5-féle főétel, ugyanennyi köret és mártás kiválasztásával, a variációk száma pedig nagyon sok.

Sztárok és Michelin-csillagos séf a konyhában

A kávét egy díjnyertes barista, Udvari Ádám készíti, a borlapon szereplő tételeket pedig, amelyek jelentős része a Balaton borrégióból származik, Zömbik László sommelier  állította össze. Somlói, badacsonyi, zalai borokat is találunk közöttük. „Nagy hangsúlyt fektetünk a helyi borokra, főleg a Balaton és a közeli borvidékek borait tartjuk. A vendégek keresik is ezeket, számukra is fontos, hogy megkóstolják a helyi tételeket” – mondja Király Ádám. A hely koktélkínálata is megér egy estét, szó szerint - minden nap este 10-ig nyitva tartanak.