Érdekel, mit mond a biológus a Balatonról, miért lesz jó az e-autósoknak, mit csinál Keszthely a sörházával? Itt a We Love Balaton hírösszefoglalója a válaszokkal.

Egy hete jelentkezett először a We Love Balaton heti hírösszefoglalója, amelyben bemutattuk, mi történt a tó körül az elmúlt egy hétben (ebben a cikkünkben pedig azt, mi várható a hétvégén). A Heti Híradó második része következik.

A természet visszavág

Az országos tisztifőorvos szerdán 0 órától vasárnap 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el, ami a Balaton régióját is érinti. Azt kérik, hogy ilyenkor többek között igyunk sok folyadékot (lehetőleg ne cukros, koffeines, alkoholos italokat) és kerüljük a szabadban tartózkodást 11-15 óra között. Van pár tippünk hűs helyekre is, itt olvashatsz ezekről.

Balassa Balázs, az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, hogy újabb szúnyogirtást rendeltek el a Balatonnál. Balassa szerint a csapadékos május kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ezért van szükség újabb beavatkozásra. Keddtől kezdik a szúnyoggyérítést, biológiai és kémiai módszerrel egyaránt dolgoznak majd.

Ha egy kikövezett medencét csinálunk a Balatonból a nádasok irtásával, a part beépítésével és a vízszint állandósításával, azzal megöljük az élővilágot, azzal pedig a vízminőséget, a horgászatot és a turizmust - mondta Dr. Zlinszky András biológus a 24.hu-nak, majd a Klub Rádiónak is. Tavaly ősszel mi is írtunk arról, hogy miért lenne fontos megőrizni a balatoni nádasokat.

Közlekedés

Balaton-bérlet lesz kapható a MÁV-nál, ami 30 napra biztosít korlátlan Budapest-Balaton utazást 14 900 forintért.

E-autósoknak kedvez a badacsonytomaji önkormányzat, ami a Kert utca 21. elé célállomástöltőt helyezett el.

Egyirányúsítottak a Levendula Fesztivál miatt több utcát Tihanyban péntektől vasárnapig, ez a 71-es főútról leágazó, 7117-es számú utat is érinti a faluközpont felé. Bővebb info itt.

Épül-szépül

A felújítást követően ismét megnyitott Badacsony ikonikus épülete, a Hableány. Étterem, borbár, közösségi tér és a Laposa Birtok borászati feldolgozóközpontja is itt található, az épület pedig bárki számára látogatható. A megnyitón bejártuk az épületet, erről itt írtunk bővebben.

13 új bázisállomást épített a Balaton környékén a Telenor az elmúlt egy évben, valamint sokat javított a 4G-elérhetőségen is. A telekomcég közleménye szerint az M7-es mentén is erősített a lefedettségen.

Felújítják a kenesei szabadstrandot, de a szűkös határidő miatt épp a szezon kezdetén. A strand ezért bezárt, bár sok fürdőző ezt nem vette figyelembe. A település honlapjaszerint a térkövezéssel, a zöldfelületek megújításával, a közvilágítás átalakításával zajló munkák június 30-ra véget érnek.

Még az ezredfordulón kezdődött el az alsóörsi vöröskőbánya átépítése, ami jövő nyárra fejeződhet be teljesen. A bányaterületet görögös amfiteátrummá építik át, gyakorlatilag egy szabadtéri színházat kap Alsóörs. A nézőtér már szeptemberre elkészülhet.

Uniós forrásokból fel fogja újítani Keszthely barokk, 1770-ben épült, műemléki védettséget élvező Reischl-sörházának egyik szárnyát. A Deák utcai épületbe helyi termelők költözhetnek be, akik üzletteret, csomagoló, raktár- és hűtőhelyiségeket is kaphatnak, a lakosok pedig egyenesen a termelőktől vásárolhatnak, amint elkészült a felújítás. 

Mozgás

Teltházzal nyitottak a balatoni strandok a pünkösdi hosszú hétvégén - írta meg a Magyar Nemzet. A Sonline szerint már a vízirendőröknek is akadt dolguk: Fonyódnál e-hajót, Almádinál vízibiciklist vontattak partra.

Már 4000 ember regisztrált a június 29-re meghirdetett 37. Lidl Balaton-átúszásra, ami természetesen idén is Révfülöp és Balatonboglár között lesz.

A Magyar Jet-Ski Szövetség sem támogatja - környezetvédők, vitorlázók és települési szövetségek mellett - az elektromos jet-ski balatoni bevezetését, az e-jet elleni törvényjavaslat egyelőre mégsem kerül az Országgyűlés napirendjére.

Letették az új veszprémi uszoda alapkövét. A létesítmény 2020 végére készülhet el, egy 50 méteres, 12 pályás versenymedence, egy 25 méteres edzőmedence, egy 12,5 méteres tanmedence, a szauna részen egy hideg vizes merülőmedence, valamint gyerekmedence és pezsgőmedence is létesül majd.

+ Heti örkényi sztori

Ritka természeti tüneményt vettek videóra a Balatonnál: a nem őshonos, a hetvenes évektől betelepített busák hatalmas ugrándozásba kezdtek június 6-án Siófoknál. Volt olyan horgász, akinek kiugrott egy busa a lábához a partra.