A balatoni vízimentők csapata idén három drónnal bővült. Hangszórón figyelmeztetnek, (hő)kamerával figyelnek és ha kell, mentőövet is dobnak. Látványos bemutatón jártunk Tihanyban, ahol drónok segítségével mentettek ki egy unikornisos gumimatracról "vízbe fulladó" embert, és még Rupert, a hajók királya is előkerült.

Felhős az idő, Aszófőt egy zápor is megöntözte nemrég, de mi a szomszédos Tihanyban vagyunk, ahol egyre jobban kisüt a nap  péntek délben. Pont nem olyan az időjárás, ami veszélyeztetheti egy Balatonban fürdőző ember életét, de a Magyar Telekom és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) mégis most tartja közös sajtótájékoztatóját egy fontos idei innovációról: a vízimentők hajóflottája ugyanis egy kisebb dróncsapattal is kiegészül, ami életbevágó segítséget adhat a kutatásban és a mentésben egyaránt.

A drónokat egy különleges és akciódús sajtótájékoztatón mutatták be a vízparton. Először Szabó Melinda, a drónokat biztosító Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese az egyik egy helyben lebegő drón hangszórójából köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően levetítettek egy, a Baywatch főcímére hajazó vízimentős imázsfilmet, amely röviden a drónok szerepét is bemutatja.

Miközben egy néni békésen, a nyugodt vízen elúszott a tájékoztatónak helyt adó mólótól nem messze, Bagyó Sándortól, a VMSZ elnökétől megtudtuk, hogy a Balaton már "Európa legbiztonságosabb tava". Elmondta, "a vízimentők adják az információt a rendszerhez a rádión keresztül a mentésirányító központnak", így az emberi erő szerepe jelentős. A központot idéntől Zánkáról Balatonkenesére helyezték, már 8 hajóból áll a flottájuk, lett egy mentőtiszti kocsijuk, de a drónok új minőséget adnak majd hozzá a mentéshez.

A vízimentők tavaly 3600 esetben avatkoztak közbe, a hajóikat pedig mintegy 100 esethez riasztották. Bagyó szerint azonban "minél erősebb a prevenció, annál kevesebb lesz a riasztás" (épp ezért nem győzik hangsúlyozni, vigyázzunk a tavon, erről tavaly nyáron több cikkben is írtunk  a We Love Balatonon).

Szabó Béla a Telekomtól elmondta, "a drónok új minőséget fognak hozni a mentésbe". Három darab drón szolgál majd idén nyáron a parton, két felderítő és egy szállító. Bóka István, a projektben résztvevő Balatonfüred polgármestere szerint a szabályszegőknek is lehet majd jelezni, ha pl. elhagyják a bóját. Ráadásul a Balatoni Fejlesztési Tanáccsal (aminek Bóka az elnöke) már kialakítottak egy koordinált rendszert a mentés és biztonság összehangolására.

Alfa, Bravo, Charlie

Ekkor Bagyó megragadta a kezdeményezést, majd riadóztatta a három drónt, név szerint Alfát, Bravót és Charlie-t. Kettő kamerával lát, ezeknek a képét ki is vetítették a monitorokra, ők a felderítő drónok, amiken még hőkamera is van (ez éjjel lehet nagy segítség). A harmadik pedig képes kis súlyt szállítani, például egy, a veszélyben lévő embernek ledobható, magától felfújódó mentőeszközt. A repülő szerkezetekre 100 decibeles hangszóró is szerelhető, amivel megnyugtathatják a veszélyben lévő embert, de életmentő utasításokat, tanácsokat is adhatnak neki, hogyan tud a víz felszínén maradni, amíg megérkezik a mentőhajó. A drónok hatótávja egyébként 5 kilométer, végsebességük pedig 70 km/óra.

Ekkor jött a show: egy unikornisos matracon beúszott egy önkéntes férfi, fölérepültek a drónokkal, majd ő teátrálisan a vízbe zuhant. Az egyik drón ledobta neki a felfújódó eszközt, amibe a "fuldokló" belekapaszkodhatott, majd Bagyó rádión riadóztatta a legnagyobb mentőhajót, a 600 lóerős, 5 tonnás, akár 90-nel is száguldó Rupertet, amely felvette a bajbajutott férfit, majd partra hozta.

Kiderült, hogy a Rupert jövőre új társakat kaphat, friss hajók beszerzésén dolgoznak. Miközben ezt megtudtuk, a drónokat épségben letették egy H betűvel jelölt pódiumra. Fontos információ még, hogy elvileg minden strandon tábla fogja jelezni, ahol a Telekom Mentődrón működik.

A drón emberéleteket menthet meg

A tájékoztató után Bagyó Sándor elmondta nekünk, hogy a vízimentők egyelőre még tesztelik a drónokat, amelyek leginkább a bajba jutottak helyének jelzésével, a felkutatásukkal (pl. nehezen megközelíthető helyeken, így nádasokban), illetve a veszélyhelyzetekre történő figyelemfelhívásban segítenek majd. A repülési engedélyeiket egyelőre eseti jelleggel tudják megoldani. "Izgalmas a jövő" Bagyó szerint, ugyanis már vannak vízi, sőt víz alatti drónok is, ki tudja, melyik mutatkozhat be legközelebb a Balaton partján.

Megtudtuk még, hogy a forgalmazó 40 km/órás szélre garantálja a drónokat, de "az eső nagy ellenségük". A drónok a prevenció során is hasznosak lehetnek, például akkor, amikor a vihar előtti felderítéseket végzik. "Tavaly el se tudtam képzelni, hogy hőkamerás drónunk lesz", ez hiánypótló a szolgálatban, "sok emberéletet fog megmenteni". A tesztidőszak eredményeit a VMSZ át akarja adni a hatóságoknak is, hogy a későbbi szabályozásban is segítsenek.

Kérdésünkre Bagyó elmondta, még nem tudják, ott lesznek-e a drónok a június végi Balaton-átúszáson. Mivel 30 nappal az esemény előtt repülési engedélyt kell kérni, ha egy hét múlva lesz az átúszás, akkor nem lesznek jelen. De a későbbiekben más eseményekre is megpróbálnak velük felkészülni, hiszen "plusz egy-két-három szemet nyújtanak ezek nekünk". Addig is sok és jó pilótára lesz szükségük: a tervek szerint maguk a vízimentők kezelik majd a drónokat a partról, az erről szóló képzésre több mint 40 kollégájuk jelentkezett. Ne lepődjünk tehát meg, ha besodródva a matraccal egy hangszóróból recsegő emberi hang nyugtat majd meg minket egy felettünk repkedő eszközről. Persze a legjobb, ha úgy vagyunk a vízen és vízben, hogy sose legyen dolgunk a drónokkal.