Fonyódon csapadékrekord dőlt meg, a drónokat meghozták a vízimentők, hibrid és emeletes vonatok járhatnak egyszer a Balatonra. A We Love Balaton heti hírösszefoglalója.

Harmadik részéhez ért sorozatunk, a Heti híradó (itt olvasható az első és a második), ami bemutatja, mi történt az északi és déli parton, valamint a régióban, legyen az közlekedés, építés, természeti eset vagy épp egy vicces történet. Lássuk, mit sodort partra az elmúlt egy hét!

Napfény és zivatar

Szerdán komoly zivatarok csaptak le a Balaton környékére (is), főleg Fonyód szenvedte meg a felhőszakadást, ami ráadásul napi csapadékrekordot is jelentett (egy videó szerint a vasutat is ellepte az ár). Az Időkép előrejelzése szerint a hétvégén meleg, de záporos-zivataros időjárás várható a tónál, vasárnapra 26 fokra hűlhet le a nappali hőmérséklet.

Közlekedés

Állomási gondnoki rendszert hoz létre a MÁV, hogy ezáltal is rendbe tartsák a vasútállomásokat és megállókat. A program első körben 277 állomást érint majd.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Szövetség együtt országos kampányt indít, hogy a kisgyerekek megismerjék az országot. Ehhez Kajla-útlevelet igényelhetnek, amibe pecséteket gyűjthetnek innen-onnan, keresve az elkóborolt, virtuális Kajla nevű kölyökvizslát. Az útlevéllel a gyerekek ingyen utazhatnak júliusban a MÁV és a GYSEV hálózatán.

Új kerékpárút épült Veszprémben, ami a vasútállomást, a Jutasi úti lakótelepet és a belvárost köti össze. Két kilométeren kerékpársáv, 810 méteren külön kerékpárút halad a központ felé. Az útvonalon egy okoszebrát is építettek, ami villogva jelzi az autósoknak a gyalogosok áthaladtát.

Forradalmi újítás lehet a MÁV flottájában, hogy lesznek emeletes személykocsik, amik még gyártás alatt vannak. Azonban a Magyar Nemzet arról írt, hogy a Stadler KISS típusú kocsikat hiába szánták a balatoni vonalakra is, a Déli pályaudvar és Kelenföld közti, valamint a balatonakarattai alagútba így nem férnének be. Persze a valóság nem ilyen drámai, az Iho.hu szépen összefoglalta, miért nem problémás a dolog és mennyire könnyen megoldható. A MÁV egy beszélgetésen hibrid vonatok és újabb emeletes kocsik beszerzését is meglebegtette, előbbit kifejezetten a csak Balatonfüredig villamosítandó északi parti vonalra. Homolya Róbert, a vasúttársaság vezérigazgatója az InfóRádiónak azt mondta, hogy reményei szerint már jövő nyáron lehet majd közlekedni a Balatonra emeletes vonatokon.

Így néz ki a KISS motorvonat svájci színekben:

Épül-szépül

Mi is írtunk róla korábbi híradónkban, hogy június végéig építik a kenesei szabadstrandot, ezért a nagy melegben nem lehet ott csobbanni. Kiderült, hogy számos déli parti településen ez a helyzet, az Index szerint azért, mert egy 1,4 milliárd forintos strandfelújítási támogatást június végéig fel kell használni.

Elindult a Balaton Közösségi Sportoldala, ami 150 ingyen használható sporthelyszínt mutat meg a tó körül. A hasznos tanácsokat adó oldalt itt érheted el.

Biztonság

Nagyon rákészül az Országos Mentőszolgálat a balatoni szezonra a Magyar Nemzet szerint: az állomány kiegészítésével, átcsoportosításokkal lesz elég ember a tónál illetve ideiglenes mentési pontokat is felállítanak oda, ahol nincs közel mentőállomás. A Sonline arról ír, hogy Balatonlellén gyermekmentők dolgoznak.

Mostantól három kutató-mentő drónnal is kiegészül a balatoni vízimentők flottája, amiket pénteken mutattak be Tihanyban. A drónokat a Magyar Telekom biztosítja, és akár mentőeszközt is képesek ledobni a bajba jutott embernek. 

Fesztiválhírek