Bréking / balaton

Külön a strandolóknak is indít vonatokat a MÁV idén nyáron

Szerzők

  • We Love Balaton

2019. 06. 04. 12:57

Mivel már a tavalyi szezonban is másfél millió utas vonatozott a tóhoz, a MÁV igyekszik lépést tartani az igényekkel 2019-ben is.

Június 15-től indul a balatoni turisztikai szezonhoz igazodó nyári menetrend - közölte a MÁV-Start hétfőn az MTI-vel. Június 15. és augusztus 25. között korszerű, légkondicionált motorvonatok, InterCity-kocsik, étkezőkocsik, hétvégén plusz vonatok, kerékpárszállítási lehetőség várja az utazókat.

A MÁV azt ígéri, hogy a tavalyi évhez képest a menetrendi kínálat tovább bővül és a vonatok nagyobb kapacitással járnak. A déli parton közlekedő Balaton expresszeken - egyelőre tesztüzemben - ismét lesznek étkezőkocsik, az idei év újításaként pedig "fürdős" vonatpár közlekedik hétvégén Budapest és Siófok között. A járattal a strandolókat szeretnék kiszolgálni, hiszen a vonat csak a Velencei-tó és a Balaton partján lévő állomásokon és megállókban áll meg. Ezeken nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is lesz.

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám sebesvonatok közlekednek. Ezek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A Kék Hullámokon 16 kerékpár szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező a kerékpárjegy mellé. Ezzel a vonattal lehet a leggyorsabban Balatonfüredre érni, az út 1 óra 52 perc Kelenföldről, a vonathoz csatlakoztatva pedig wifivel és konnektorokkal felszerelt légkondicionált InterCity kocsi is közlekedik majd.

A tavaly nyári utasszámok azt mutatják, hogy beváltak az elmúlt évek pálya- és járműfejlesztései, a menetrendi reform, és az értékesítési újdonságok. A 2018-as nyári szezonban a Balatonhoz vagy onnan vissza, illetve a tóparti állomások között 1 millió 557 ezren utaztak vonattal, 120 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

Bizonyos balatoni vasútállomások utasforgalma akár meg is tízszereződhet nyaranta, a legtöbb állomáson pedig az előző, 2018-es idényhez képest is nőtt a forgalom. Siófok vezeti a legforgalmasabb állomások listáját, 318 ezer utas érkezett vagy indult innen. Fonyódon 127 ezres, Zamárdin 136 ezres, Balatonfüreden 124 ezres, Balatonlellén 110 ezres, Keszthelyen 101 ezres utasforgalmat mértek a 2018-as nyári szezonban.

Hasonló tartalmak