Nem is lehetett volna jobban időzíteni a pünkösdi hosszú hétvégét, hiszen rengeteg napsütést jósolnak a következő napokra. A jó időnek köszönhetően nem lesz hiány programokban a Balaton körül, ami gasztro- és várfesztiválokat, vezetett túrákat, szabadtéri koncerteket és kertmozizási lehetőséget is jelent.

Balatoni Hal- és Borünnep (06.07-10., Balatonfüred)

A hétvége talán legfontosabb gasztroeseménye a balatonfüredi Hal- és Borünnep lesz június 7-től 10-ig, melynek idén is elsődleges célja, hogy reflektorfénybe emelje a balatoni borokat és halfajtákat. A kitelepülő vendéglátóhelyek kóstolói mellett gyermekprogramok és koncertek is várják a látogatókat, fellép többek közt Hangácsi Márton, a Cimbaliband és a Hot Jazz Band is. A füredi Tagore sétány eseményein kívül Paloznakon és Csopakon is szerveznek kísérőprogramokat.


Kompkoncert vol. 14 – Quimby (06.07., Tihany és Szántód)

Június 7-én ismét kompkoncertet tartanak a Balaton közepén a MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként. Ezúttal a Quimby áll a két komp összekapcsolódásával létrehozott színpadra. A koncert ugyan telt házas, de a szervezők az utolsó pillanatban még felszabadítottak néhány jegyet, ezekre érdemes azonnal lecsapni. A kompok Tihanyból és Szántódról indulnak, majd ide is térnek vissza.

Titkok a hegy mélyén – Idegenvezetés a pincében (06.08-10., Hegymagas)

Június 8. és 10. között több alkalommal is tart vezetett túrát a Nyári Pince. Bejárhatjuk a pincészet legrejtettebb zugait, megmutatják, hol erjednek és érlelődnek a borok, a séta végén pedig minden résztvevőre meglepetés vár. Szombaton és vasárnap 14:30-tól 17:30-ig óránként indul idegenvezetés, míg hétfőn 14:30 és 16:30 között, szintén óránként csatlakozhatunk az új turnushoz.






Offline Túra – Badacsony (06.08., Badacsonytördemic)

Szombaton a Badacsonyra szervez gasztromegállókkal megspékelt kirándulást az Offline Túra csapata. A túra nem csak a kulináris kitérők miatt lesz izgalmas, hanem - ahogy a neve is mutatja - annyira offline a dolog, hogy indulásnál mindenkitől begyűjtik a telefonokat. Az útvonal a Skizo Borházat és a Laposa Birtokot is érinteni fogja.

Szigligeti Várfesztivál 2019 (06.09-10., Szigliget)

Pünkösdvasárnap és -hétfőn rendezik meg a hagyományos Szigligeti Várfesztivált, ahol rengeteg hagyományőrző, főként a középkor világát felidéző programmal várja a családokat. Lesz többek közt solymászbemutató, színházi előadás, apródavatás, zenél a Tabulatúra Együttes, de bemutatkozik a Hunting Íjász Baráti Társaság is.

Bëlga & Krúbi Nagykoncert (06.08., Siófok)

Szombaton biztosan nem lesz hiány odamondásból és iróniából sem a siófoki Plázson, hiszen június 8-án a Belga ad - várhatóan emlékezetes - koncertet. Ha ez önmagában nem lenne elég, a nemrégiben berobbant Krúbi is elrappeli, milyen is az a Nehézlábérzés.

Ivan & The Parazol feat. Karácsony János – Open Road Fest (06.08., Alsóörs)

Egész hétvégén érdemes arra készülni, hogy a megszokottnál sokkal több motoros közlekedik majd a Balaton északi partján, hiszen Alsóörsön ezen a hétvégén rendezik az Open Road Festet, amely minden évben kiemelt esemény a motorok, Harley Davidsonok és hasonló járművek rajongói számára.
 
Az esemény szombati napján igazán különleges koncerttel készül az Ivan & The Parazol, ugyanis a fiatal beat rock zenekar az LGT legendás gitárosát, Karácsony Jánost látja majd vendégül. Az Ivan & The Parazol egyébként az év elején új albummal is jelentkezett, így minden szempontból izgalmas bulira lehet számítani.

Vespa Világtalálkozó 2019 (06.06.-06.09., Zánka)

A Harley Davdisonok mellett pedig egy másik fajta híres kétkerekű járműre is felfigyelhetünk ezen a hétvégén, ugyanis június 6. és 9. között Zánkán tartják a világ legnagyobb Vespa motoros találkozóját, amelyre még többezer kilométeres távolságból is érkeznek résztvevők. A programok közt bortúra, gálavacsora, pop-up Vespa Múzeum is szerepel, de persze nem maradhat el a tömeges felvonulás sem.


Rocketman (06.07-10., Siófok, Balatonakali és Balatonudvari-Fövenyes)

A hosszú hétvégén a fövenyesi és a balatonakali kertmozi is műsorra tűzi a frissen megjelent Rocketman című zenés filmet, amely Elton John szupersztárrá válását dolgozza fel. A filmben Taron Egerton alakítja Reginald Dwightot, azaz Elton Johnt, míg a rendezést Dexter Fletchernek köszönhetjük, akinek a Bohém rapszódia kapcsán is ismerősen csenghet a neve.

Hétvégi túratipp: kirándulás a Csobáncra

Az előrejelzések szerint a hosszú hétvége legalább egy kis időre száműzi az esőfelhőket, ez pedig szuper lehetőség a túrázásra. Úti célul ezúttal a Csobáncot ajánljuk. A Diszelről vagy Gyulakesziről is megközelíthető hegyet már csak a környező tanúhegyekre nyíló panorámáért is érdemes megmászni, de a várható tiszta időben akár a Kőszegi-hegységig is elláthatunk. A hegytetőn mindenképpen érdemes elidőzni a csobánci vár romjainál, ahol könnyen találkozhatunk siklóernyősökkel is.