Július utolsó hétvégéjének nézünk elébe, de szerencsére csak a hónap vége közeleg, a remek programok sora tovább folytatódik. A hétvégén még kitart a Művészetek Völgye lendülete, jön a 194. Anna-bál, koncertezik a Balatonnál a Vígszínház fiúzenekra és Boggie is, vasárnap pedig végképp ellazulhatunk egy a vízen ringatózó SUP-deszkán.

Művészetek Völgye 2019 - záró hétvége (07.28-ig, Kapolcs és környéke)

A 2019-es Művészetek Völgye záró hétvégéjére is rengeteg izgalmas program jut, amelyek miatt érdemes ellátogatni Kapolcsra és a környékre. Hátra van még többek közt a Szabó Balázs Bandája és a Modern Art Orchestra közös születésnapi koncertje és a külföldi fellépők közül még jön a Kosheen is, de péntek és szombat között fog koncertezni a Völgyben, a Kiscsillag, a 30Y és a Besh O Drom is, megannyi színházi, cirkuszi, irodalmi és egyéb művészeti program mellett.

A Hello Wood installációit is megnézhetitek Csórompusztán, az ő idei táborukat egy hangulatos karnevállal zárták, amelyen mi is részt vettünk.

194. Anna-bál (07.27., Balatonfüred)

Idén július 27-én rendezik meg a már közel két évszázados hagyománynak számító balatonfüredi Anna-bált. Az idei évben a Gyógy tér is része lesz az eseménynek, ugyanis a Kossuth-forrás előtti területen helyet kapó Anna Fesztiválra is várják a bálozókat, így a közel hétszáz vendéggel az utóbbi idők legnépesebb báljára készülnek.

A Grund – A vígszínházi fiúzenekar (07.26., Balatonföldvár)

A tavalyi balatonboglári koncert után, idén is táncolhatunk majd A Grund, azaz a vígszínházi fiúzenekar július 26-i koncertjén a Kultkikötőben. A zenekar egyre bővülő repertoárján helyet kap A Pál utcai fiúk-musical számai mellett több legendás vígszínházi sláger, jól ismert Presser-dal és természetesen néhány kedvenc a hazai és a külföldi klasszikus rock világából.

Klassz a pARTon 2019 (08.04-ig, több helyszínen)

A 2019-ben már ötödik születésnapját ünneplő Klassz a pARTon koncertsorozat júliustól szeptemberig, különböző balatoni helyszíneken ad teret már ismert, illetve feltörekvő komolyzenei előadóknak. Július utolsó hétvégéjén Lukácsházi Győző és az Air Corde Trió, Rohmann Ditta és Fassang László, valamint a Trio Energico koncertje mellett számos gyermekprogramot is rendeznek a sorozat keretein belül.

Káli Vigasságok 2019 (07.26-28., Szentbékkálla)

Pénteken, szombaton és vasárnap rendezik meg a 28. Káli Vigasságokat, ahol három napon keresztül számos művészeti és gasztronómiai program várja a Szentbékkállára látogatókat, természetesen a helyiek mellett. Oltárczi Ferenc, Tóthné Bognár Mária és Rutkai Bori kiállításmegnyitója mellett gyerekprogramok, koncertek, főző- és chili evőverseny is szerepel a programkínálatban.

Boggie - Badacsony Bor7 (07.28., Badacsony)

Egy hétvégén át még megkóstolhatjuk Badacsony válogatott borkínálatát a központban rendezett borfesztiválon. A kóstolás mellett zenei programokra is készülhetünk: Csemer Boglárka, azaz Boggie a Badacsony Bor7 zárónapján, vasárnap áll színpadra a Badacsony Parkban. Az énekesnő Parfüm című dalával és a hozzá készült rendhagyó klippel vált ismertté, mára pedig az ország egyik legkedveltebb pop, jazz és sanzon előadói közt tarthatjuk számon.

Hétzáró SUPrelax (07.28., Siófok)

Hétzáró lazuláshoz kevés jobb dolgot tudunk elképzelni, mint a Balaton vizén ringatózva pihenni egy SUP deszkán. A siófoki SUPport csapatának köszönhetően vasárnap, 18 órától erre is lesz lehetőségünk. Deszkát érdemes előre foglalni!

Hétvégi túratipp: Szentbékkálla és környéke

Szentbékkálla és környéke különösen kedvelt kirándulócélpont, hiszen itt mind a természet, mind az ember építette környezet nyújt olyan élményeket, melyekért érdemes idelátogatni. A Káli Vigasságok mellett ajánlott egy túrát is tervezni a környéken a hétvégére.

Az itt magasodó Fekete-hegyre vezető kék túraútvonal mellett találjuk az Öreg-hegyi kút forrásbarlangját, mely a terület legfontosabb víznyerő helye; kicsit továbbhaladva már pompás kilátás nyílik a településre, de már nincs messze az Eötvös Károlyról elnevezett kilátó sem, ahonnan tiszta időben az egész Káli-medencét be lehet látni.

A sárga jelzésre rátérve juthatunk el a fennsíkon található hegyi tavakig, melyek vadregényes, mocsaras környezetben bújnak meg, érdekességük pedig, hogy a mai napig nem tudni pontosan, hogyan is keletkeztek. A sárga háromszög mentén továbbindulva érjük el a Vaskaput, ami egy meredek falú, látványos árok, innen már nincs messze a túra kiindulópontja.

A Vaskaputól félórányira találhatjuk a szentbékkállai kőtengert, amit szintén érdemes megcsodálni, ha a környéken járunk, hiszen nem mindennapi látványt nyújtanak az egykori Pannon-tenger megszilárdult homokturzásai.