A Bringakörút nyomvonalán is bárhol meghibásodhat a kerékpárunk, ezért összeszedtünk pár szervizt a teljesség igénye nélkül, ahol újjávarázsolhatják a drótszamaratokat.

Többször összeszedtük már azokat a roppant fontos helyeket, amik garantálják a kerékpározó túlélését egy bringakörön. Ezek a helyek létfontosságú tápanyagot, nyomelemeket és folyadékot juttatnak a vendégnek, de nem mindegyik megfelelő arra, hogy a bringa is megkapja, ami neki jár. A legjobban karbantartott bicikli is meghibásodhat, defektet kaphat, elszakadhat a lánca stb., ezért most direkt olyan helyeket szedtünk össze a Bringakörön, ahol életmentő szereléshez és alkatrészekhez juthatunk, vagy akár bicajt is bérelhetünk. Segítségünkre volt Hubik Tibor, a Magyar Kerékpárosklub balatoni zászlóvivője.

FONTOS: A cikkünk írásakor hatályos kijárási korlátozásokat mindig tartsátok be, ha bicajozni indultok! (A legjobb vagy a környéketeken maradni vagy kihalt útvonalat választani.) Mint az üzletek zöme a veszélyhelyzet idején, úgy a bringaboltok és -szervizek is csak délután 3-ig tarthatnak nyitva.

Bikesystem - Balatonkenese

Ha a Balaton kapujában lenne bármire szükséged, itt mindenfélével segítenek. Lehet kerékpárt kölcsönözni (2400 Ft/nap, de több napra olcsóbb), szervizeltetni a bringát - akár expressz módon is (ehhez minden alkatrészt beszereznek), kerékpárt is adnak el (a KTM-től a Neuzeren át a Maliig), a honlapjukon pedig túratippeket is leltek.
Cím: Balatonkenese, Vörösmarty tér 1.

Bike Extrém - Balatonfüred

Sajnos honlapot nem, de Facebook-oldalt leltünk hozzájuk, ellenben ott sűrűn és érthetően kommunikál a bolt. Merthogy ez kerékpáros szaküzlet és szerviz egyben, ahol még gyerekeknek szóló bicajos oktatás, BringaAkadémia is működik békeidőben.
Cím: Balatonfüred, Ady Endre utca 21.

Bringa Bár - Tihany

Inkább a bringabérlés (elektromos is!) és túraszervezés terén jeleskedik Tihany e kerékpáros szívcsakrája, ahol még az az opció is játszik, hogy leparkolhatsz náluk ingyen (Tihany-szerte fizetős a parkolás), ha bérelsz egy bicajt, egy napra 3800 forintért. Nevük alapján szervizzel is foglalkoznak, bár erről nem találtunk bővebb infót az oldalon. És persze ott a hangulatos, frissítőkkel és harapnivalókkal operáló Bringa Bár maga is.
Cím: Tihany, Kossuth utca 101.

Bringakali - Balatonakali

Cikkünk írásakor kakukktojásnak számít, hisz a járványhelyzet miatt várhatóan csak májusban nyit ki, hosszútávon mégis kihagyhatatlan a Bringakali. Pont a Bringakörúton található, a Bringa Bárhoz hasonlóan rém egyszerű üdítőkkel és falatokkal traktálja a betérőt, de ennél is fontosabb, hogy jól felszerelt bringás boltja és szervize van. Náluk is lehetséges a kölcsönzés 2500 forintos napi áron.
Cím: Balatonakali, Vasút sor 2.

Brin-Garázs - Szigliget

Egy bringásnak olyan lehet a Brin-Garázs, mint egy könyvmolynak egy antikvárium: kis helyiség teletömve csodás cuccokkal. Az Avasi templomromhoz közel - szóval nem a szűk ófaluban - található helyen elsősegélyt nyújtanak a bringának, lehetséges a kölcsönzés (2500 Ft/nap), kerékpár felújítása és építése, eladnak bicajokat és kiegészítőket és saját szállást is kínálnak. Még szlogenjük is van: "Boldogságot venni nem lehet, de jó kerékpárt igen, s e kettő közel áll egymáshoz."
Cím: Szigliget, Külsőhegyi út 64.

GreenZone - Keszthely

A nyugati part fővárosában is van minden igényt kielégítő bolt és javítóműhely. Eladásra rengeteg fajta kerékpárt kínálnak, működik szervizük, de árusítanak alkatrészeket, táplálékkiegészítőket, egyszerűbb és különlegesebb ruházatot is. Itt is lehet kölcsönözni kerékpárt 2200 Ft/nap áron, de túraleírásokat is találsz a honlapjukon. Bónusz, hogy még a síelőkre is gondoltak: síkölcsönző és -szerviz is működik itt télen.
Cím: Keszthely, Rákóczi utca 15.

Bike Balatonfenyves Bringaközpont - Balatonfenyves

A Fenyves Yacht Club vitorlásközpontjával szimbiózisban működik a bringaközpont. Elsősorban túrakerékpárt lehet náluk bérelni 2500 forintos napiáron, de biztosítanak szervizt, parkolót, zuhanyzót és finom falatokat a snack bárban. Akár túrák megszervezésében is segédkeznek, de a széles repertoárjukba még a hajóbérlés (e-yacht) is belefér.
Cím: Balatonfenyves, Kinizsi utca 1. 

Véka Sport - Balatonlelle

Évtizedek óta szolgálja a kerékpárosok társadalmát Lellén a Véka, ahol a Gepidától a Schwinn Csepelig többféle márka modelljeit veheted meg. Ezen felül hozzák a kötelezőt is: alkatrészeket és kiegészítőket árulnak, ahogy szervizelést és kölcsönzést is. A járványhelyzetre tekintettel a házhoz menő szervizelést is bevezették, persze csak a környező településeken.
Cím: Balatonlelle, Rákóczi út 230. 

Petró Kerékpárszerviz - Zamárdi

Petró László távközléstechnikai műszerészből vált kerékpáros guruvá Zamárdiban. Ennek megfelelően a legbonyolultabb kerékpárok legösszetettebb alkatrészeit is megszerelik itt, eladásra is kínálnak bringákat, sőt még építenek is bicajt.
Cím: Zamárdi, Szent István utca 60. 

Böröcfi Kerékpárszaküzlet - Siófok

Saját webshoppal is rendelkező profi kerékpárbolt a Pelso Bike néven is futó üzlet, ahol az MTB-től a városin át a gyerekbringákig sokféle gépet kínálnak. Profiluk fontos része a táskák eladása, de nyilván alkatrészeket és kiegészítőket is lehet tőlük rendelni, házhoz is szállítják. Mindemellett természetesen javítást is vállalnak.
Cím: Siófok, Fő utca 99‎. 
 

Végezetül beágyaztunk ide egy térképet, amit a kerékpárosklubos Hubik Tibor alkotott meg, és folyamatosan frissíti a szervizek listájával.

Címkék