Gyors és intenzív élményt nyújt a zalaszabari élménypark idén bemutatkozott attrakciója, a hullámvasút. Mire a gyomrunk rááll a bukdácsolásra, már meg is szoktuk a hullámzó őrületet. A park már virtuális valóságot, e-sportokat és szabadulószobákat is kínál.

A zalaszabari Zobori Élményparkot eddig is a kifejezetten jól felszerelt kalandparkok között tartottuk számon, de az idei fejlesztésnek köszönhetően sikerült még egy szintet lépniük. Megnyitották a saját hullámvasútjukat, továbbá egy interaktív, virtuális valóságra épülő (VR) játékházat is, valamint a fogadóépületük is megújult. Volt alkalmunk körbenézni és kipróbálni a park újdonságait, közben pedig megállapítottuk, hogy még mindig lélegzetelállító a hely panorámája (az egyik irányban az erdős zalai dombok, a másik irányban a komplett Kis-Balaton látható).

Csúszunk, száguldunk

A 281 méter hosszú, két hónapja száguldó hullámvasúton egy menetre befizetve (990 forint) két kört mehetünk. Azt az információt kaptuk, hogy az első kör lassabb, kvázi bemelegítő jellegű, hogy megismerjük a kanyarokat és íveket (fontos info: nincs teljesen körbefordító, fejjel lefelé menő szakasszal rendelkező rész). A második pedig a fürgébb kör - legalábbis hivatalosan. Tapasztalatunk szerint már az első kör is rejt izgalmakat, jó tempóval megy a szerelvény, így a másodikat mi nem éreztük sokkal gyorsabbnak.

Az élmény intenzív és lendületes, a két kör egészen rapid módon megy le. Nagy előnye a fémcsöveken, gumikerekeken gördülő, 11,8 méter magasan is járó hullámvasútnak, hogy abszolút simán megy, nem ráz, nem rángat, a kanyarokat szép ívben veszi be, nem töredezve. Az lesz csak igazán hab a tortán, ha a zoboriak behozzák a VR-t, és akkor a virtuális térben, elképzelt díszletek között tudunk kanyarogni.

Az építkezés kb. 1 milliárd forintos állami támogatásból valósult meg, határidő előtt. Tavaly tavasszal kezdték el a földmunkákat, fél év alatt készült el a bazaltalap. Eközben megjöttek a szerkezet kész elemei, melyeket itt már csak egymáshoz kellett szerelni.

És űrhajót is vezetünk

A VR-épület alapvetően az e-sportoknak épült, 7 nagy teljesítményű számítógépen lehet játszani egy légkondicionált teremben, és a székek is kielégítenek minden igényt. A park szerint az összes most futó, népszerű e-sportot űzhetjük itt és VR-alapú játékokat is kipróbálhatunk. Az Exojet például egy űrhajó vezetését imitálja, de úgy, hogy a gamert rögzítik és olykor fejjel lefelé lógatják. Van két ötletes, idegen bolygót mintázó szabadulószobájuk, ahol még csúszdázni és mászókázni is lehet. Ezen kívül egy minden érzékszervünkre ható, 4D-s moziban természetfilmeket vetítenek.