A nemzeti ünnep mellett borfesztiválok és a kezdődő Strand Fesztivál is a Balatonhoz csábít a hosszú hétvégén. Mindezek mellett érdemes megkóstolni az Év Strandételét, esetleg benevezni egy design piacra vagy fesztiválra, de strandmozi, gyerekkoncert és futóverseny is gazdagítja a következő napok balatoni programkínálatát.

Strand Fesztivál 2019 (08.20-24., Zamárdi)

Több ismerős is ott lesz a Strand Fesztiválon augusztus 20. és 25. között: nagykoncertjével érkezik például John Newman azon az estén, amikor a Petőfi Zenei Díjakat is átadják, a későbbi napokban pedig fellép a Bastille, Steve Aoki, a Modestep, Sigma,Ofenbach és Anne-Marie is. A koncertek mellett számos off-programmal is készülnek a szervezők a filmvetítésektől kezdve az ismeretterjesztő előadásokig.

A Strand Fesztivál mellett rövidesen, augusztus 21-én kezdődik a B My Lake is, ahol az idei évben olyan DJ-k és producerek érkeznek, mint Sven Väth, Adam Beyer, Charlotte De Witte, a Tale Of Us duó és I Hate Models.

Augusztus 20-i ünnepségek

Az államalapítás ünnepére természetesen a Balaton mellett is rengeteg helyen készülnek különböző programokkal, valamint tűzijátékkal. Ha valaki a Balatonnál tervezi eltölteni a hosszú hétvégét, utóbbit még mindenképpen érdemes lesz megvárni a hazaindulás előtt. A hétvége egyik legnagyobb kapcsolódó rendezvénye a siófoki Bor és Kenyér Ünnepe, ahol a gasztronómia mellett fontos szerepe lesz az olyan előadók koncertjeinek is, mint a Belmondo vagy a 100 Tagú Cigányzenekar.

Kóstoljátok meg az Év Strandételét!

Az ünnep mellett persze érdemes most is időt szánni a strandolásra, ha pedig már a vízparton járunk, az Év Strandétele is kihagyhatatlan. A nemrég átadott díjat az idei évben a zamárdi Tiki Beach érdemelte ki a kovászosuborka-levesével, de a többi helyezett ételeivel sem jár rosszul, aki megkóstolja őket. A 2019-es Év Strandétele versenyről ide kattintva olvashattok bővebben.

Borfesztiválok (Balatonfüred, Balatonalmádi, Balatonboglár)

Három nagyobb borfesztivál is zajlik majd párhuzamosan a hétvégén, a már korábban megkezdődött Balatonfüredi Borhetek és az Almádi Borfesztivál mellé a Boglári Szüreti Fesztivál is csatlakozik augusztus 16-án. Utóbbira olyan zenekarok is érkeznek a következő pár napban, mint a Magna Cum Laude, a Balkan Fanatik vagy a Paddy and the Rats.

Gryllus Vilmos Fövenyesen (08.17., Balatonudvari-Fövenyes)

Egy kirándulásra hív minket Gryllus Vilmos augusztus 17-én, szombaton a Fövenyes kertmoziba. Koncertjén kiderül, hogy a zeneszerző-dalszövegíró-énekes szerint kik vagy mik laknak egy erdei pocsolyában vagy egy kidőlt fában, vagy hogy milyen az édes szeder, és milyen a csípős csalán.

DJ a szőlőben - Pezsgő party

Túl a Paloznaki Jazzpikniken, de még a szüret előtt a Homola Borteraszon ismét megrendezik a DJ a szőlőben eseményt, most azonban a pezsgőé a főszerep. Miközben a Green Egg-ek füstölnek, bemutatják nektek az új 2016-es évjáratú furmint Brut és Brut Nature pezsgőket. A finom ízek mellé Cyborg Templar és Dj Gyanus biztosítja a jó hangulatot.

ARTplacc 2019 (08.16-19., Tihany)

Augusztus 16. és 19. között Kortárs Művészeti Napok a Tihanyi PIAC Placcon, azaz a tánc, divat és kortárs művészetek találkozása a Balaton partján. Az ország legizgalmasabb kortárs művészei meglepő performanszokkaltáncelőadásokkal szórakoztatnak titeket. Különböző gasztronómiai programokon vehettek részt, illetve érdemes benézni a közelben lévő Balatonfüredi Fashion Nightra is.

Slow Life és Design Market (08.18., Szentbékkálla)

Augusztus 18-án a lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők sorakoznak fel a Balaton-felvidéken. Izgalmas workshopokvásár és eszem-iszom vár titeket, ha vágytok egy igazi vasárnapi lelassulásra.

II. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton (08.19., Szentbékkálla)

Az idén második alkalommal útjára indított Káli-medencei futóversenyre, a újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonra augusztus 19-én, hétfőn délelőtt kerül sor. A verseny azon kevés futóesemény közé tartozik, melyek A-ból B-be jutnak el, azaz a rajt és a cél nem egyezik.

Aranyakkord – Kiss Tibi és Vastag Gábor estje (08.16., Balatonfenyves)

Az Aranyakkord Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) közös projektje, amit augusztus 16-án, pénteken nézhettek meg a Fenyvesi Kamaraszínpadon. Az Aranyakkord olyan számokat kelt életre, amelyeket a pillanat hozott létre, és a szobazene hangulatban e dalok születésének gyökeréhez kerülhettek közelebb.

Balatoni Strandmozi (08.15-17., Káptalanfüred)

Három napon keresztül, augusztus 15. és 17. között, csütörtöktől szombatig élvezhetitek a szabadtéri mozizás pillanatait 7 méter széles és 4 méter magas vászon előtt, egyedülálló helyszínen, a Balaton partján. A három nap során vászonra kerül a Macskafogó, a Rossz versek és a Zöld könyv is.

Hétvégi túratipp: Szent György-hegy

A Balaton-felvidéken járva mindig kötelező program a Szent György-hegyi túra, különösen igaz ez nyáron, amikor az egyik legszebb arcát mutatja a tanúhegy. Mindenképpen érdemes útba ejteni a fák közt kibúvó bazaltorgonákat, a helyiek által csak Sárkánybarlangként emlegetett álbarlangot és a Márton atya présházból épített ortodox kápolnát is, a hegytetőn elénk táruló panoráma pedig már önmagában megéri az erőfeszítést.