látnivalók & kultúra

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: a badacsonyi Ranolder-kereszt

Szerzők

  • We Love Balaton

2019. 08. 16. 12:49

Egy elragadtatott veszprémi püspök a Badacsony egy kongó hangú bérce fölé emelt keresztet Krisztus dicsőségére, na meg a szőlősgazdák és turisták örömére.

1857. szeptember 14-én Ranolder János veszprémi püspök a hely miatt elragadtatva magát, a szőlősgazdák örömére úgy határozott, felavatja az általa állíttatott keresztet a Badacsony egyik vadregényes ormán, hogy a Megváltó onnan óvja a szőlőt a filoxérától és jégveréstől. A bozót kitisztíttatott és egészen elképesztő kilátás nyílt az alant elterülő víztömegre. Azóta ez a Badacsony egyik legfantasztikusabb kilátópontja, ami a miliő miatt még a Kisfaludy kilátót is képes zárójelbe tenni.

A legenda szerint 40 bivaly vontatta fel ide a 12 méter magas, klasszicista feszületet, ami elé, a sziklapárkányra bástyaszerű kilátó-kiülő épült. Alattunk a meredély és a szőlőkkel tarkított dűlők, felnézve pedig a fonyódi hegytömbbel szemezhetünk. Mindez amúgy a Harangozó-börc nevű kiszögellésen található, aminek neve onnan ered, hogy sziklái megütve kongó hangot hallatnak. Mindez 400 méteres magasságban, kiváló rálátással a Tapolcai-medencére és a Keszthelyi-hegységre is.

Hogyan jutok ide?
A Ranolder-kereszt megközelítése közepesen nehéz. Badacsony állomásról a kék háromszöget kell követni (a Római úton, majd a Kisfaludy Sándor utcán egyenesen a Rózsa-kő felé), majd a Hertelendy-emlékműnél kell balra kanyarodni a kéktúra nyomvonalára. Badacsonytomaj állomásáról pedig a kék kereszt direktbe visz oda.

Érdemes akár Badacsonytördemicről indulni, majd a Rodostó utcán és meredek, izzasztó dűlőutakon elérni és megmászni a Bujdosók lépcsőjét. Ez szintén komoly erőpróba, még szerencse, hogy pihenőket is kiépítettek közben. A Badacsony fennsíkjára érve már csak az Országos Kéktúrát kell követni a keresztig és a kilátóig, és jöhet a látványos panoráma.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hasonló tartalmak