Furcsa belegondolni, de az előttünk álló lesz az utolsó teljes értékű nyári hétvége, hiszen a következő vasárnap már bizony szeptemberre esik. Ugyanakkor csüggedésre nincs okunk, a jó idő és a programok is kitartanak. Elcsíphetjük még többek közt a STRAND Fesztivál és a B my Lake utolsó napjait, megnézhetjük élőben a Budapest Bárt, brunch-olhatunk Müller Péter Sziámival, de a hétvége a futóké lesz igazán, hiszen három nagyobb versenyt is rendeznek a napokban.

STRAND Fesztivál 2019 (08.24-ig, Zamárdi)

Javában zajlik még a 2019-es STRAND Fesztivál, a pénteki és szombati napra is érdemes kilátogatni, hiszen az utolsó két napon olyan nemzetközi előadók lépnek színpadra, mint Anne-Marie, Dimitri Vegas & Like Mike, illetve Steve Aoki. A hazai palettáról pedig többek között az Irie Maffia, a 30 éves Animal Cannibals, a Halott Pénz, a Quimby, a Szabó Benedek és a Galaxisok és a Blahalouisiana koncertje csíphető még el.

B my Lake 2019 (08.24-ig, Zamárdi)

A STRANDdal párhuzamosan fut a B my Lake is Zamárdiban, itt idén is a technó szerelmesei találhatják meg legfőképp a számításukat, szintén szombatig. Pénteken érkezik Sven Väth, Chris Liebing és Sam Paganini is, míg a zárónapon a Tale Of UsRødhåd, Recondite és Stephan Bodzin is pult mögé áll.

Sercli No. 1 – Irodalmi brunch Müller Péter Sziámival (08.24., Zánka) (X)

A zánkai Fügekert az egyik kedvenc teraszunk, ahova bármikor betérnénk egy hosszú, elnyújtott reggelire, most hétvégén pedig első alkalommal rendezik meg a Serclit, irodalmi brunch-sorozatuk első felvonását.

Augusztus 24-én, szombat délelőtt 11 órától Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész vendége a költő, zenész, énekes, generációs ikon és polihisztor, Müller Péter Sziámi lesz. Ő az, aki ott volt a Sziget alapításakor, volt már az Operaház stratégiai igazgatója is és játszott a Fügekert tulajdonosával, Havas Mikivel is egy zenekarban, hiszen Miki korábban a Sziámiban basszusgitározott. A lényeg, hogy a brunch után biztosan nem maradunk jó történetek és ételek nélkül.

Török László és Kondor László: Kék és Fekete – Aktok (10.15-ig, Salföld)

A Pajta Galéria és a Kondor Stúdió közös kiállítása július 27-től október 15-ig látogatható a Salföld FaluházbanTörök László és Kondor László fotográfiái egymás mellett mutatják be az emberi alak rendkívül változatos kezelését.

Budapest Bár (08.23., Balatonföldvár)

Augusztus 23-án, pénteken a balatonföldvári Kultkikötő vendége lesz a Budapest Bár zenekar. Nekik köszönhető többek mellett az, hogy a hazai közönség új képet kaphatott arról, hogyan is szólal meg a cigányzene a XXI. században.

Dűlőre Futunk 2019 (08.24., Badacsony)

12 kilométeres – egyénileg és váltóban is teljesíthető – jótékonysági futásra augusztus 24-én, szombaton kerül sor 10 órás kezdéssel. A futás a FODISZ-t, azaz a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségét támogatja, védnökei pedig Balogh Gábor kétszeres világbajnok öttusázó és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok magyar tőr- és kardvívó.

II. Beach Run (08.24-25., Balatonlelle)

A második alkalommal megrendezett, Beach Run névre keresztelt balatoni mezítlábas futásra augusztus 24-én és 25-én, azaz  szombaton és vasárnap kerül sor a balatonlellei Napfény strand homokos partján. Magyarország első Balaton-parti futófesztiválján három táv közül választhatnak a résztvevők: a gyermekek 500, a felnőttek 1500 és 3000 méteren tehetik próbára magukat a parti lidó homokjában és a térdig érő vízben kialakított pályán.

Sárkányölő Szent György nyomában (08.24., Kisapáti)

Májustól novemberig összesen három alkalommal tartanak vezetett túrat a Szent György-hegyen: páratlan kilátás, bazaltorgonák, jégbarlang és barokk építészeti emlékek várják az érdeklődőket. A második alkalomra augusztus 24-én, szombaton kerül sor.

Veszprém Félmaraton 2019 (08.25., Veszprém)

Az augusztus 25-re, vasárnapra időzített Veszprém Félmaraton futófesztivál délelőtt startol el. A versenyzőknek egyéniben vagy váltóban lesz lehetőségük, hogy a teljesen lezárt völgyhídon keresztül lefussanak egy 11 kilométeres félmaratont.

Hétvégi túratipp: Töreki Tavak tanösvény

Amikor kirándulásról, túrázásról van szó, szinte mindenkinek egy hegycsúcs ugrik be, pedig nem kell mindenáron magasra másznunk, ha szeretnénk közel kerülni a természethez.

Ékes bizonyítéka ennek a Siófok határában található Töreki Tavak tanösvény is, amely a Cinege-patak völgyében kanyarog, összesen 300 hektárnyi természetvédelmi területet átszelve. A patak az egyetlen olyan vízfolyás a környéken, amely élővizet szállít a Balatonba, emiatt gazdag élővilág alakult ki itt, amelyet a tanösvény 12 állomáson keresztül mutat be. A tavak alkalmasak horgászásra, de egy szuper családi naphoz is kellemes a környezet, hiszen játszóteret, valamint tűzrakóhelyet is találunk mellettük.