Bréking / balaton

szerkesztés

Heti híradó: Veszprémi zsiráf született, világhírű lett az Alsóörs feletti légzuhatag

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 08. 24. 16:24

Heti hírösszefoglaló építésről, közlekedésről, gasztróról, kultúráról, zsiráfról és különleges alakú felhőről.

Kijelenthetjük, hogy ugyan még van a nyárból egy hét, de a klasszikus főszezon lezárult. Ugyan sok üdülős és szállóvendég hazamegy lassan, a Balaton igazi fanatikusainak most kezdődik az álomidőszak, amikor a legtöbb szuper hely még nyitva van, de már nincs tömeg. Történések ekkor is vannak, ahogy az ünnepi, augusztus 20-i héten is voltak a közlekedési hírektől a gasztrón át a pénzügyekig. Lássuk újabb heti hírösszefoglalónkat!

A természet szépsége

Atombomba robbanása után szokott olyan gombafelhő az égbe törni, mint amit Alsóörsön szúrtak ki még múlt pénteken. Még az angol médiát is megjárt felhő azonban nem nukleáris maghasadás eredménye, hanem egy ún. microburst, egy légzuhatag.

Még a múlt hét második felében csodás dolog történt a Veszprémi Állatkertben: egy Rothschild-zsiráf egészséges borjút szült; első felállását sikerült is kamerára venni.

legvirágosabb települések területi díjátadóját tartották Keszthelyen a múlt hétvégén. A nyugat-dunántúli régió nagy győztese Zalaegerszeg lett.

Közlekedés

A charterek mellett egyre többen érkeznek magángépekkel és kisrepülőkkel a sármelléki reptérre, melynek téli forgalma rosszul, a nyári viszont jól alakult. 2021-ig további fejlesztésekkel igyekeznek vonzóvá tenni a légikikötőt.

Állami tulajdonba kerül a Bahart, azaz a Balatoni Hajózási Zrt., miután a Hírbalaton szerint a magyar állam arra készül, hogy tőkeemeléssel 75 százalékos tulajdoni hányadot szerez a cégben. Eddig 21 tóparti önkormányzaté volt a Bahart, nekik tőkeemelési kötelezettségük volt, amit nem tudtak végrehajtani, az állam azonban képes rá. A cikk szerint az állam a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-n keresztül gyakorolja majd a tulajdonosi jogait, a döntést várhatóan az augusztus 27-i rendkívüli céges közgyűlésen hozzák meg.

Keresik a kivitelezőt az uniós közbeszerzési értesítőben a 8-as főút veszprémi elkerülő szakaszának bővítéséhez. A Magyar Építők cikke szerint két ütemben épül meg a 2x2 sávos út: először a litéri és a füredi csomópontok között, majd a füredi és csatári csomópontok között. Az első ütemben 7,5 kilométeren újul meg az út, kiváltják a jelzőlámpás kereszteződéseket, 3 hidat és 6 szintbeli kereszteződést is átadnak.

Épül-szépül

Újra a régi a zalakarosi termál tó, melynek befoltozták lyukas csöveit, így ismét feltölthették vízzel. Sok mocsári növény túlélte a vízmentes időket, hisz vizes helyre telepítették őket ideiglenesen.

Kiszámolta a Portfolio, hogy a Balaton mely részeire mennyi uniós fejlesztési forrás folyt be a 2014-20-as ciklusban. A 280 milliárd forintnyi pénz 251 projektre ment el. A vízparti településeknek jutott források kétharmadát (27,1 milliárdot) az északi, egyharmadát (12,1 milliárdot) a déli part kapta, azonban a dél sokkal nagyobb összeget nyert közlekedésfejlesztésre (224 milliárdot, zömmel valószínűleg a nagy vasútfelújítások miatt). Települési szinten Balatonföldvár, Keszthely és Badacsonytomaj jutott a legtöbb forráshoz.

Kerékpáros pihenő- és imahelyet adtak át Balatonalmádiban, a nemrég elkészült Veszprém-Almádi kerékpárút mentén.

Gasztro

A kisapáti Búzalelke Pékség nemrég elindult az 5. Kenyérlelke Fesztivál versenyén, ahol megnyerték a fehér-félbarna kenyér kategóriáját, ami a verseny nagydíja is egyben. Az öt kategóriából ők lettek az egyetlen vidéki győztes.

Biztonság

Lassan véget ér a balatoni főszezon, de a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata mindenképp befejeződött augusztus 20-án. Közleményük szerint idén 2735 esetben segédkeztek önkénteseik a strandokon, zömmel kagylóvágások, rovarcsípések, sportsérülések miatt. Egy sikeres újraélesztésük is volt Balatonfenyvesen, ahol amúgy a legtöbbször kértek tőlük a nyáron segítséget. Aki támogatni akarja a jövő évi működést, hívja a 1359-es számot, vagy írja meg erre sms-ben, hogy ADOMANY.

Öt balatoni település (Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Balatonfenyves, Révfülöp) strandjának bejáróinál tájékoztató táblákat helyeztek el a fürdőzőknek baleset-megelőzési céllal. Ezek a mederről, a vízmélységről, a viharjelzésről tájékoztatnak, a QR-kóddal pedig idegen nyelven is olvashatók. A projekt a Balaton Fejlesztési Tanács Mentőöv Programjának a része.

Kultúra & szórakozás

Átadták a Bujtor István Filmfesztivál díjait Balatonszemesen. 106 film indult, 53 került a versenyprogramba, közülük számos kategóriát díjaztak, a játékfilmek között Fazekas Máté Bence Apám szíve című alkotása nyert. 

Nagy tűzijátékkal és a Petőfi Zenei Díjak kiosztásával (itt írtunk a díjazottakról) elkezdődött a STRAND Fesztivál Zamárdiban. Két fontos ügy mellé is beállt a rendezvény: papír aranyhalakkal gyerekek iskolakezdését lehet támogatni, valamint fellépő zenészek mesélnek kedvenc tanáraikról, hogy a pedagógusok megbecsültségét növeljék.

Road Movie néven kezdeményezést indított a VOLT Produkció, melynek lényege, hogy magyar zenekarok dalokat írnak kedvenc hazai tájaikról, és bemutatják azokat. A Margaret Island nyitotta a sort, Házszám című daluk a fent említett díjátadón debütált, és persze a Balatonról szól. Íme:

Pénztárca

A zimmmerferik Balatonja változatlanul él, legalábbis az adóhatóság InfoRádiónak adott nyilatkozata szerint. A NAV balatoni ellenőrzés-sorozatában ugyanis 115 millió forint bírságot szabtak ki. Kb. 3000 ellenőrzést végeztek, minden negyedik helyen találtak szabálytalanságot a feketén dolgozóktól az elmaradt nyugtáig. Ez azért különös, mert a NAV előre meghirdette az ellenőrzését. A Nébih is ellenőrzött, ők az éttermeknél, tábori étkezdéknél találtak hiányosságokat 111-ből 18 helyen, ahol 800 ezer forint büntetést szabtak ki.

Hasonló tartalmak

Admin mode