Az idei nyár egyik legaktívabb hétvégéje következik, hiszen a már zajló Almádi Borfesztivál mellé csatlakozik a Balatonfüredi Borhetek is, de a Mitiszol? is a régióba látogat szombaton. Cirkuszban lép fel a Budapest Bár, de itt koncertezik a napokban Dés László és az Anna and the Barbies, sőt vasárnapig még a Samsara Fesztivál is tart. Mindezek mellett az Eplényi Libegőről is gyönyörködhetünk majd a Perseidák meteorraj fényeiben.

Budapest Bár (08.11., Balatonlelle)

Augusztus 11-én, vasárnap este 20:00-tól a balatonlellei Magyar Nemzeti Cirkusz színpadán ad koncertet a Budapest Bár. A zenekarral együtt fellép Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori, Kollár-Klemencz László, Mező Misi, Tóth Vera és Keleti András is!

Samsara Fesztivál 2019 (08.11-ig, Siófok)

Ugyan múlt szombaton kezdődött, de augusztus 11-ig még tart nem csak a balatoni régió, de az ország egyik leghangulatosabb fesztiválja, a Samsara. A sokszínű jóga és zenei fesztivál inkább a feltöltődésről, mintsem a bulizásról szól, de energiákban így sincs itt hiány. A Samsara idei legnagyobb újítása a hulladékmentesség bevezetése.

XVI. Almádi Borfesztivál (08.20-ig, Balatonalmádi)

Augusztus 2. és 20. között ismét megrendezik az Almádi Borfesztivált, immár a tizenhatodik alkalommal. Az idei évnek megújult koncepcióval nekiugró gasztrofesztiválon a borok és ételek mellett élő koncertek és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

Balatonfüredi Borhetek 2019 (08.09-09.01., Balatonfüred)

Nincs nyár Balatonfüredi Borhetek nélkül, ezért augusztus közepétől egészen szeptember elejéig újra megtelik a Tagore sétány egyik oldala a borvidék pincéinek kirendeltségeivel. Lesznek rozék, gyöngyözők, friss olaszrizlingek és hordós, tartalmasabb tételek. A kiállítások, színházi estek és koncertek pedig mind elengedhetetlen kellékei az eseménynek.

A Borhetek kiállítóinak listáját ide kattintva olvashatjátok!

Hullócsillag-nézés Eplényben (08.09-11., Eplény)

Hamarosan érkezik a várva várt augusztusi csillaghullás, amikor a Föld és a Perseidák meteorraj pályája keresztezi egymást. Ezekre a napokra az Eplényi Libegőnél is nagyon készülnek, hiszen meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket augusztus 9. és 11. között, hogy a fényszennyezéstől távol gyönyörködhessünk az égi jelenségben.

Dés László: Mi vagyunk a grund! (08.09., Balatonföldvár)

Augusztus 9-én Dés László koncertezik a balatonföldvári Kultkikötő színpadán, Mi vagyunk a grund! című műsorával. A koncert folyamán közreműködik Básti Juli is, akivel Dés korábban már többször dolgozott együtt: a Hallgass kicsit című lemezzel 1987-ben, illetve a közelmúltban is, amikor együtt koncerteztek a Férfi és nő című produkcióban.

Kőfeszt 2019 (08.09-10., Kővágóörs)

Augusztus 9. és 10. között kerül sor az idei Kőfesztre - a Káli Kult Központ szervezésében - Kővágóörsön. Az idei Kőfeszten - többek között - az AMG Trió és Pély Barna lép majd fel, valamint a Klárisok Zenekar ad  „mesekoncertet”. Megemlékeznek Cseh Tamás halálának 10. évfordulójáról, színészek és rendezők pedig (Sára Sándor, Cserhalmi György, Szomjas György, Ujlaki Dénes) egy szombati kerekasztal-beszélgetésen mesélnek a Káli-medencében készült filmekről.

Anna and the Barbies (08.09., Balatonlelle)

Azok is örülhetnek, akik zúzósabb koncertre vágynak a hétvégén, a Balatonlellei Szabadtéri Színpadra ugyanis az Anna and the Barbies érkezik majd augusztus 9-én. Mint a koncertjeiken mindig, nemcsak hangzásra, hanem a látványvilágra is érdemes lesz odafigyelni.

L'art pour L'art Társulat: Mintha elvágták vol (08.10., Balatonfüred)

A L’art pour L’art Társulat legújabb önálló színházi estje, a Mintha elvágták vol augusztus 10-én, szombat este debütál a balatonfüredi Balaton Szabadidő és Konferencia Központ színpadán. Az abszurd humor legjelesebb hazai képviselői ezúttal is radikális kikapcsolódást ígérnek, s ismerve eddigi pályafutásukat, biztosan nem kell majd csalódnunk.

Mitiszol? goes Balaton! (08.10., Szentbékkálla)

Augusztus 10-én egy napra a Káli-medencébe látogat a természetes és natúr borokat képviselő Mitiszol? csapata, ahol a Pegazus látja vendégül őket. Összesen hat kiállító boraival találkozhatunk, míg a kóstolás közben bakelitről szól majd a zene a háttérben.

Kiállító borászatok:

  • Bott Frigyes
  • Maurer Oszkár
  • Mátyás András
  • Pelle Pince
  • Pósta Borház
  • Szászi Birtok

Hétvégi túratipp: Haláp

Nemrég végigjártuk a Haláp bányászati tanösvényét, amit bátran ajánlunk minden kirándulni vágyónak az előttünk álló hétvégére is. A gyerekekkel is könnyen végigjárható, változatos tanösvény számos geológiai érdekességet tartogat. Az egykori bazaltbányászat miatt megcsonkított hegy egyik leglátványosabb részét a felszínre bukkanó bazalttömbök alkotják, amely a Hegyestűn megfigyelhetőkkel ellentétben itt többnyire vízszintesen és ferdén állva alakultak ki. A csúcson 360 fokos panoráma fogad minket, innen beláthatjuk a Káli- és Tapolcai-medencét is, de a Balatonra is letekinthetünk.