Vidrák, algák, hajók, vonatok, régészek és ingatlanok is szerepelnek az újabb őszi hírösszefoglalónkban.

Egyre mélyebben süppedünk az őszbe, de a történések áradása csak nem akar elapadni a tónál. Ezen a héten is összeszedtük, mi érdekes esett meg az északi és a déli parton, legyen szó vidra megmentéséről, hajózási és vonatozási adatokról, régészeti feltárásról és a tudatosabb nyaralókról. Heti hírösszefoglalónk következik.

Születés és halál

Még júliusban találtak rá a keszthelyi mólónál arra a négyhetes vidrára, amit Balogh Márta, a Petesmalmi Vidrapark vezetője fogadott be. A legyengült, kiszáradt állat - ami a Boni nevet kapta - már jól van, lassan szoktatják vissza a természethez, hogy szabadon lehessen engedni. (LikeBalaton)

Hetek óta foglalkoztatja a tudósokat és a közvéleményt, mi okozza a Balaton mostani algásodását. Az MTA és a BME szakértői szerint üledékből felszabadult foszfor állhat a háttérben, ez közvetve jövőre nagy árvaszúnyograjzást okozhat. (24.hu)

Pár hete még boldogan adtunk hírt róla, hogy zsiráfborjú született a Veszprémi Állatkertben. Azonban a kis zsiráf hétfőn elpusztult. Az okát egyelőre nem tudják. (Index)

Közlekedés

Véget ért a balatoni hajózási főszezon. Az 58 nap alatt a flotta 21 hajója közlekedett, a tihanyi komp 1 millió utast és 335 ezer járművet vitt, a személyhajókon 660 ezren utaztak. A komp egyébként november 3-ig 40 percenként jár majd 6:40 és 20:20 között. (Magyar Nemzet)

A MÁV közölte adatait: 1 millió 653 ezren utaztak vasúton a tóra, tavalyhoz képest 115 ezer fővel nőtt az utasszám. Kerékpárjegyet 27 500-an váltottak, a legtöbben pedig a Déli pályaudvar és Siófok között zakatoltak. A gyerekeknek szánt Kajla útlevél is népszerű volt, amellyel kedvezményesen vonatozhattak és hajózhattak a gyerekek és kísérőik. (MTI via Balaton.hu)

Kultúra

Negyedik éve zajlik a vállusi erdőben található 13. századi pálos kolostor régészeti feltárása, amit nemrég az érdeklődők is bejárhattak. Feltárták itt már halastó, szentély, vízelvezető rendszer maradványait, találtak emberi csontokat, építőköveket, kerámiatöredékeket. A távlati terv a monostor műemléki rekonstrukciója. (Zaol)

Gasztro

Újra lehet majd balatoni halat venni - jelentette be Nagy István agrárminiszter. A bejelentést árnyalja, hogy ugyanúgy a déli part menti halastavak halait lehet majd megvásárolni, illetve a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-hez kerül 1300 hektár tógazdaság. (Veol)

Pénztárca

Tudatosabban tervezik meg a balatoni nyaralást már a magyar vendégek, akiknek van törzshelyük szállás és vendéglő tekintetében is - mondta Vágó Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke. Szerint a szezon is kitolódott már őszre. Csak a munkaerő hiányzik, így a tulajok állnak be ilyenkor a pult mögé. (Magyar Nemzet)

A globális felmelegedésnek is köze van hozzá, hogy a hosszabban kitartó nyári időjárás miatt kelendőbbek a nyaralók. A kereslet mellett a négyzetméterárak is nőttek, a Balatonnál a tapolcai térségben a leginkább. (Pénzcentrum)