A Magyar Vitorlás Szövetség elégedett az idei évvel, szerintük minden színtéren jól teljesít a hazai vitorlázósport. Az élsportolók közül hárman már biztosan olimpiai éremért vitorlázhatnak jövőre Tokióban, a hazai versenyeken is egyre többen indulnak, az amatőrök is megtalálták számításukat. Az idén indult Vitorlázz Itthon projekt még többeket vonz a partról a vízre, a vízen lévőket pedig a parton lévő rendezvényekre csábítja.

Világviszonylatban kis tó a Balaton, ehhez képest pezsgő vitorlázó élet van rajta, ami profi olimpikonokat, lelkes amatőröket és egy karakteres közösséget is létrehozott az utóbbi évtizedekben. A Magyar Vitorlás Szövetség sikeres nyáron van túl, amit fémjeleznek a versenyeredmények, az egyre több szenvedélyes balatoni hajós, valamint a Vitorlázz Itthon projekt népszerűsége a saját honlapjával és mobilalkalmazásával. Az elmúlt időszak fejlesztéseiről beszélt nekünk Holczhauser András, a szövetség főtitkára és Szépvölgyi István, a portál főszerkesztője.

Abban mindketten egyetértenek, hogy az idei év rendkívül sikeres volt a fejlesztésekben olyannyira, hogy a dicsérő szavak a mai napig érkeznek hozzájuk. Holczhauser András (ld. a lenti képen) elmondta, hogy a szezon májusi kezdetétől egészen szeptemberig rendkívül sok nevező és hajó vett részt a versenyeken, több mint 9000 vitorláshajó indult, és a nevezések száma meghaladta a 26 ezret. Megemlítette még azt is, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tavasszal auditálta az MVSZ vitorlássuli programját. Az iskolák a nyílt napokat követően a táborokban mutatták meg az odalátogató gyerekeknek a vitorlázást, belőlük nevelhetik majd ki a következő vitorlázó generációt.

A főtitkár nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi sikerekről is tett említést: „Fiataljaink jól szerepelnek a nemzetközi versenyeken, és büszkén kimondhatjuk, hogy három olimpiai kvótával jelen leszünk jövőre Tokióban. Vadnai Benjamin Laser Standard hajóosztályban újabb kvótát szerzett. Vadnai, valamint Berecz Zsombor és Érdi Mária reményeink szerint jól szerepelnek majd az ötkarikás versenyen. Berecz Zsombor a tavalyi világbajnoki cím megszerzése mellett idén Japánban megnyerte az előolimpiát, Érdi Mária pedig bronzérmes lett, így jó esély van arra, hogy érmet szerezzünk az olimpián is.”

Hasznos applikáció

Természetesen a fejlesztésekben nemcsak az utánpótlás nevelés és a versenysport kap helyet, hanem azoknak is kedveznek, akik csupán kedvtelési céllal űznék ezt a sportot. Ebben segít a Vitorlázz Itthon, amiről Szépvölgyi István mesélt: „A portál és a hozzá kapcsolódó applikáció szlogenje nem véletlenül a „Felfedezés élménye”. Célunk a parton lévőket vízre csábítani, a vízen járóknak pedig bemutatni a parton lévő attrakciókat, látványosságokat, gasztronómiai különlegességeket. Fontos küldetése a Vitorlázz Itthon-nak, hogy bebizonyítsa: a vitorlázás és a szárazföldi túrázás, turizmus összekötése egy komplex, több napos kikapcsolódást biztosít a látogatóknak egész évben, túl a nyári szezonon." Szívügyüknek tartják azt is, hogy a tó körül minél több program várja az idelátogatókat az őszi-téli időszakban is.