Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Eszpresszók, neon feliratok, kerthelyiségek, szevasztok! – A balatoni vendéglátás régi fotókon

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 09. 23. 19:15

Több mint száz éve egyenlő a Balaton a vendéglátással, éttermekkel, csárdákkal, bisztrókkal, gyorsétkezdékkel, utasellátókkal. A Fortepan fotóin keresztül mutatjuk be, hogyan alakult kívül-belül a vendéglátás.

Lehetetlen abban megállapodni, milyen arculatot kellene a balatoni vendéglátásnak követnie. A nosztalgiára ráfeküdve menjen el abba a csárdás irányba, ahol húzza a keserédes nótát a banda a cigánypecsenye mellett? Vagy kövesse huszadik századi, többek közt Callmeyer Ferenc nevével fémjelzett, tájba illeszkedő modernitást? Esetleg jelenjen meg a szocializmus modernitása a kerek lámpákkal, hetvenes évekbeli dizájnnal? Vagy legyen minden korszerű és modern?

Mindebben állást foglalni nehéz, főleg, hogy a tó környékén lévő településeknek más és más az arculatuk. Archív képeken szedtük össze, hogyan alakult a vendéglátás, az enteriőr, a terasz, az építészet, a bútorozás a Balatonnál a korszakok során. És persze azt is láthatjuk majd, miként változott a vendégkör. (Fontos megjegyezni, hogy korlátozottan tudtunk utánanézni helyeknek, ezért nem mindegyik vendéglőről tudtuk kideríteni a rövid történetét. A kiemelten írt szövegek a Fortepan képinformációi.)

1940. Balatonalmádi, Pannónia étterem (ma Liget kávéház). Almádi szívében állt a szép oszlopos ház, amely a Pannónia Étteremnek adott helyet. A jelenlegi formájában a hatvanas évekig létezhetett, mivel a munkásság tömegturizmusának már kicsi volt, szanálni kellett és új tömböt építettek a helyére, de erről majd később.

Fotó: Saly Noémi - Fortepan

1940. Balatonfüred, Deák Ferenc (Csányi) utca, a Liliom étterem terasza. Háttérben az Esterházy strand. A középső asztalnál Naszódy Sándor és Pethes Ferenc színészek.

Fotó: Karabélyos Péter - Fortepan

1958. Siófok hajóállomás, Utasellátó büfé. A kikötőben egykor állt büfé ma már nem látható, lebontották. Az Utasellátók a kor gyorsétkezdéi voltak, ahol könnyű ételeket és fagylaltot lehetett venni a  buszra vagy épp hajóra várakozóknak. Siófok túl fontos hely volt turisztikailag ahhoz, hogy Utasellátó nélkül éljen.

Fotó: Fortepan

1959. Balatonalmádi, Baross Gábor (Lenin) út 2., Tulipán étterem. Almádi egyik ősi vendéglője a Tulipán, amely a mai napig létezik és működik. Gyanúsan ugyanabban az udvarban (sőt épületben) található, ahol az északi part úttörő vegán étterme, a Veganeeta Home.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1959. Magyarország, Balaton, Siófok Petőfi sétány, strand, büfé.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1959. Siófok, Kálmán Imre sétány 6., Balaton étterem.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1959. Siófok, a Matróz büfé a hajóállomásnál. Ha nem tévedünk, manapság egy gyrosos gyorsétterem működik itt, az épületet pedig alaposan átépítették.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1959. Siófok, Mártírok útja, Matróz Étterem. Az Egykor.hu idéz egy visszaemlékezőt, aki szerint a legmenőbb hely volt a hatvanas években a Matróz Étterem (nem összekeverendő a fenti büfével!), ahol szezonban garantált teltház volt, hisz megjelentek a "jól öltözött kiskosztümös hölgyek, a nyári öltönyös, nyakkendős urak" egyaránt.

Fotó: UVATERV - Fortepan

1961. Tihany, Sport szálló, étterem, háttérben a kikötő. Az ikonikus szállóról mi is írtunk a nyáron, hisz bekerült azon hét épület közé, melyeket szívesen látnánk megmentve. 1922-23-ban épült Borbíró-Bierbauer Virgil tervei alapján, majd csakhamar vendéglő lett a fő funkciója a szálló helyett. Az évek során disco is működött benne, a 2000-es évek elején magára hagyták. Csak most jutottunk el oda, hogy egy vállalkozó kibérelte az önkormányzattól és elkezdte rendbe tenni. A teraszán a nyáron már ismét vendéglátóhely működött, de a távlati tervek közt szerepel rendezvénytér, kiállítótér is.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1962. Badacsony, Poharazó (Callmeyer Ferenc, 1959.) az állomás mögötti park mellett, a Hableány vendéglővel szemben. Egy csodálatos, tájba illeszkedő épületet tervezett az ötvenes években Callmeyer Ferenc Badacsony központjába. A Poharazónak elkeresztelt, a kor modernista őrületének részben ellenálló épületet 2016-ban renoválták, majd Pláne Badacsony néven borbárként-borkereskedésként nyitott újra.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1962. Badacsony, kikötő a Tátika étterem teraszáról nézve (Callmeyer Ferenc, 1962.). Szintén nem maradhatott ki a hét megmentendő épületről szóló cikkünkből a Tátika, ami szintén Callmeyer (1958-as) alkotása volt. A kor nagyüzemi, sok-sok vendéget fogadni tudó, központi helyre tervezett éttermei közül volt egy, de nem akármilyen. Anno még közvetlen a vízparton állt, fogadta a Badacsonyba hajóval érkezőket. Fénykorában az étterem mellett strandbüfé és cukrászda is működött itt, aztán a rendszerváltás felé disco vette át ezek helyét, az épület pedig a mai napig folyamatosan rohadt. Manapság inkább a bazársor eklektikája jellemző rá kívülről, a feltöltődés miatt ráadásul már nem is tóparti. A badacsonytomaji önkormányzat várhatóan 2020 őszén kezdi el felújítani, sok-sok új funkciót kap a gasztronómiai bemutatótértől a hajópénztárig.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1963. Tihany, Hotel Tihany, földszinti hall. 1963-ra épült fel Kun Attila tervei alapján a hatalmas szállodatömb (a siófoki Balaton Szálló terveinek átdolgozásával). 1985-ben jelentősen átépítették, ma a Club Tihany egyik épülete a révnél. Az Egykor.hu szerint Bujtor István Csöpi karaktere itt lakott a Pogány madonnában.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1964. Badacsony, Hableány étterem a vasútállomás mögötti parkban. A Halászkerthez hasonlóan a Hableány épülete sem az már, ami egykoron volt. Még patinásabb a múltja, ezen a helyen már a 19. század közepén vendéglő működött, de maga a Hableány 1883-ban nyitotta meg kapuit szállóként. Hamar nagy név lett, Jókai Mór is megfordult falai közt. Az évtizedek során annyira megnőtt Badacsony népszerűsége, hogy a Tátika mellé kellett még egy hatalmas étterem, teljesen új épületet kapott hát a Hableány. Az épület azonban fokozatosan egyre rosszabb állapotba került, mígnem 2014-ben megnyitották teraszán a Kishableányt. A Laposa család 2017-ben elkezdte felújítani az épületet, 2019-ben pedig újra megnyitott borbárként, étteremként, borászati bemutatóhelyként, borboltként.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1967. Siófok, Kálmán Imre sétány, büfésor a vasútállomás mellett. A képen valószínűleg a régi Sió büfé látható a sorompónál, ma a Kálmán Kávéház működik a helyén egyes információk szerint.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1965. Balatonszepezd, Sellő vendéglő. A mai napig Szepezd központja felett uralkodik az egykori Sellő üveghomlokzatú, előremutató szemléletű épülete, amit épp idén kezdtek el felújítani (az üvegfalat sajnos fehér keretű műanyag ablakok sorára cserélve). Az eredeti sellőt Makovecz Imre tervezte, 1965-ben nyílt meg a bástyaszerű kőfalak tetején. Alatta pinceborozó működött, a népszerűsége pedig az egekben volt, hajón hozták ide a vendégeket Siófokról (is). A Balatoni értékmentés Facebook-oldalán talált információk szerint nem vendéglő lesz a helyén, ha befejeződik a renoválás 2020-ra.

Fotó: Hunyady József - Fortepan

1968. Balatonalmádi Pannónia étterem. 24 évvel a fentebbi fotó elkészülte után később a Pannónia is teljesen új, lapos, modern épületet kapott. A szocializmusban Aurórára átkeresztelt vendéglátóhelyet Raáb Ferenc tervezte, hogy abban szintén elférjenek az üdülő tömegek. A kétezres években ezt is átépítették, manapság a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár található itt, bár a vendéglátó funkció is megmaradt: a Lélek Labor Bárban könnyed ételek mellett lehet italozni és klubkoncerteken mulatni.

Fotó: Inkey Tibor - Fortepan

1969. Balatonlelle, Rákóczi út 56., Becsali csárda. A csárdáról sajnos kevés információt találtunk, de úgy tudjuk, hogy mind a mai napig üzemel. A ház 2001 óta helyi védelem alatt áll.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1970. Balatonfüred, Kisfaludy utca 5., Balaton étterem. Szintén nagy múltra visszatekintő épület Füred reformkori részén. Elődje már a 19. században itt állt, majd 1893-94-ben átépítették, ekkor kapta a Balaton nevet. Később állítólag Ady Endre is megfordult itt. 1941-ben jelentősen átépítették, a tágas étterem pedig mindenféle rezsimet átvészelve a mai napig változatlan néven üzemel az adott helyen.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1971. Keszthely, Helikon szálló, eszpresszó. Egy évvel korábban adták át az akkor hipermodernnek és építészetileg trükkösnek számító szállodát. A Tolnay Lajos tervezte épület mind a 240 szobája a tóra nézett, de úgy, hogy a ferde erkélyek ne nyújtsanak belátást a szomszéd erkélyekre. Az eszpresszó bútorozása is követte a progresszivitást és az ívekkel és szegletekkel játszó építészi ötleteket. A szálloda jelenleg átépítés miatt zárva van.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1972. Siófok, Jeges Mackó, mirelit termékekből készített ételeket árusító önkiszolgáló étterem és presszó. Az említett Utasellátók felfutásával megjelentek a gasztrofol ételek és az ételautomaták is a hetvenes években, ennek a vonalnak volt képviselője az akkor elég előremutatónak ható Jeges Mackó is.

Fotó: Bauer Sándor - Fortepan

1973. Siófok, Balaton utca, Delta Étterem és Night Club. Hejhál Éva 1968-as típusépülete nagy időket élt meg, nappal nyaralók étkeztek a piramisszerű, a görög delta betűre (Δ) hajazó épülettömbben, este pedig jöttek azok, akik a táncoslányokra voltak kiváncsiak. Az ezredfordulóra ez az épület is tönkrement, de a 2010-es évekre felújították és átépítették, eltüntetve az 1970-80-as évek építészeti jellemzőit. Pedig a Máriafürdőre és Fonyódra is épített olcsó típusháznak olyan funkciói is voltak, mint a mozgatható falakkal alakítható belső tér. A siófoki Deltába egy 2004-es tűz, majd az emiatti átépítés és a piramisok lebontása után egy épületgépészeti áruház került.

Fotó: Urbán Tamás - Fortepan

Hasonló tartalmak

Admin mode