Szeptember végéhez közeledve egyre inkább a gasztronómiai és kulturális programok kerülnek előtérbe a Balaton környékén. A mostani hétvégén folytatódik a Balatoni KÖR Gasztro Piknik-sorozata, jön a Kutatók Éjszakája, 50. születésnapját ünnepli a Kaláka, míg Veszeli Lajos badacsonyi kiállítása már csak jövő csütörtökig látogatható.

Balatoni KÖR Gasztro Piknik (09.28., Sümeg)

Balatoni KÖR folytatja tavaly elkezdett hagyományát: ősszel, télen és tavasszal a Balaton különböző pontjain bizonyítják be, hogy a nyári hónapok után is van élet a partján. A Gasztro Piknik-sorozat első állomására szeptember 28-án, szombaton kerül sor Sümegen, a Sümegi Szüreti Fesztivál betétprogramjaként.

Éttermek, borászatok, pálinka- és sörfőzdék, valamint kézműves árusok, élőzene, gyerek- és felnőttjátékok várják az érdeklődő helyieket és az odaérkezőket egyaránt. A résztvevők között olyan ismerős nevekkel találkozhatunk majd, mint a Hableány, az Istvándy Pincészet vagy a Kalóz.

Tapolcai Pisztráng Fesztivál (09.27-29., Tapolca)

"Barátság, hecc, pisztráng!" - ezt a jelmondatot követi a tapolcai Pisztráng Fesztivál, melyet már kilencedik alkalommal rendeznek meg a híres Malom-tó partján. A szervezők idén is egy szerethető, családias hangulatú programot ígérnek, tizenöt borospavilonnal, a tapolcai haltelepről frissen szervírozott, többféle változatban elkészített pisztrángokkal és persze változatos zenei kínálattal.

Kutatók Éjszakája 2019 (09.27-28., Több helyszínen)

Szeptember 27. és 28. között, azaz a péntektől szombatig tartó Kutatók Éjszakájának idei felhozatalában idén is több Balaton-környéki település csatlakozott az eseménysorozathoz, így mindenképpen érdemes végigböngészni a helyszínlistát, ha a hétvégére izgalmas programokat keresünk - akár gyerekkel is. A régióból Balatonfűzfő, Siófok, Várpalota és Veszprém ad otthont előadásoknak és workshopoknak, lesz szó többek közt Einsteinről, a holdra szállásról és a robotokról is; a részletes program ezen a linken böngészhető.

Szent Mihály-napi búcsú és vásár (09.28-29., Veszprém)

Veszprém városvezetése idén is megtartja a helyi hagyománynak számító Szent Mihály-napi búcsú és vásárt, amelyre most szeptember 28-án és 29-én, azaz szombaton és vasárnap kerül sor a város több pontján. A programok közt találunk ingyenes városnéző túrát, táncházat, pincelátogatást és természetesen a kézműves kirakodóvásár sem maradhat el.

Kaláka 50 (09.28., Keszthely)

Szeptember 28-án, szombaton 19:00-tól a keszthelyi Balaton Színház közönsége előtt lép föl az ötvenedik születésnapját Hét határon át című műsorával ünneplő Kaláka Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közreműködésével.

Kamonkő-túra (09.28., Szigliget)

Szeptember 28-án, szombaton 10:00-as kezdéssel kerül sor a Kamonkő-túrára Szigligeten, amelynek keretében a természeti és kultúrtörténeti értékek szigligeti tárházát járhatjátok be a délelőtti vezetett túrán.

Útvonal: Tourinform-iroda – Avasi torony – homokbánya – tető – Kamonkő – Tourinform-iroda

A Balaton misztériuma (10.03-ig, Badacsony)

Veszeli Lajos festőművész képeiből összeállított A Balaton misztériuma című kiállítást már csak október 3-ig látogatható a Badacsony lábánál, az Egry József Emlékmúzeumban.

A művész szavai a kiállításról: „Amikor először pillantottam meg a Balaton sima víztükrét és először üldögéltem merengve az ezüsthíd fényénél, nem gondoltam, hogy valaha rab leszek, az lettem, a Balaton, a tó rabja. Rabul ejtett az a misztérium, amely évszázadok óta lebeg a tó körül, behatol a lélek legféltettebb zugába, leköti gondolataimat, hatósugara felperzseli mindennapjaimat”

A Csodabogyós-barlang „születésnapja” (09.29., Balatonederics)

Szeptember 29-én, vasárnap tartják a balatonedericsi Csodabogyós-barlang „születésnapját”, amelyet barlangi kalandtúrával egybekötve ünnepelhetnek meg az érdeklődők. Ötvennégy éve kezdődött a barlangkutatás Balatonedericsen és huszonkilenc éve fedezték fel a barlangot magát, ezen évfordulók alkalmából kerül sor kedvezményes túravezetésekre.

Hétvégi túratipp: Haláp

A Haláp bányászati tanösvényét bátran ajánlunk minden kirándulni vágyónak az előttünk álló hétvégére is. A gyerekkel is könnyen végigjárható, változatos tanösvény számos geológiai érdekességet tartogat. Az egykori bazaltbányászat miatt megcsonkított hegy egyik leglátványosabb részét a felszínre bukkanó bazalttömbök alkotják, amely a Hegyestűn megfigyelhetőkkel ellentétben itt többnyire vízszintesen és ferdén állva alakultak ki. A csúcson 360 fokos panoráma fogad minket, innen beláthatjuk a Káli- és Tapolcai-medencét is, de a Balatonra is letekinthetünk.