A We Love Balaton első 2020-as hírösszefoglalója következik, ami számos érdekességet összegyűjt a zenélő 67-es út gondjaitól kezdve, egészen az új zalakarosi szaunáig.

Már-már olyan érzésünk lehetett az újév hetén, hogy tél van, és az átmeneti hétvégi enyhülés után is ilyen lesz. Az utóbbi telek megszokott időjárása folytatódik: száraz és hideg vagy csapadékos és enyhe idő lesz. Az Időkép szerint a hét első három napja lesz a leghidegebb, éjjel -6 fok is lehet, nappal csak 2 fok lesz. Szerdán már enyhül az idő, csütörtökön megszűnnek a fagyok is és némi eső ígérkezik. A hétvégére azonban fokozatosan visszahűl az idő és a köd válik uralkodóvá.

Sebaj, hisz izgalmas héten van túl a Balaton, elbúcsúztattuk a 2010-es éveket, elkezdődött 2020, ráadásul a Balatonnál igen aktívan. Egymást érték a különböző versenyek és újévi mozgások, miközben tovább csúszik a Budapest-Balaton-bringaút építése, Tihany bekeményít a futókkal szemben és két épületegyüttes is bekerült az évtized legjobb magyar épületei közé a térségből. Heti hírösszefoglalónk következik.

Harc a természettel

Orvhalászt fogtak a balatonaligai kikötőben halőrök még december 27-én. Az elkövető D. Ferenc gereblyézett, azaz csomókba kötött hármas horgokkal halászott, ami illegális és nagy károkat okoz a tóban. Orvhalászattal gyanúsítják. (Sonline)

Megbontotta a veszprémi várban lévő Szent Mihály-bazilika párkányzatát a múlt hét végi viharos szél. Mivel életveszélyes volt a közelben tartózkodni, lezárták az érintett területet. (Veol)

Jó hírünk is van a természet irányából: gyönyörű volt a 2019-es év utolsó naplementéje. Több remek fotó is született róla, itt lent pedig egy Fényes Lóránd-videó nézhető meg, nincs is mit hozzátenni. (Index)

Közlekedés

Egyre csak csúsznak a Budapest-Balaton-kerékpárút határidejei, jövőre sem reális vágy, hogy a projekt elkészüljön. 2019-re ígérték az átadást, de egy méter sem készült el, ellenben a NIF Zrt. már több közbeszerzést is kiírt. A Budapest-Etyek szakasz (23 km) egy 5 kilométeres darabját a Strabag fogja megépíteni augusztusig. A Budaörs-Törökbálint-Biatorbágy szakaszait a KM Építő Kft. és a Colas építi. Az Etyek-Tordas szakaszra, valamint Székesfehérváron és Balatonakarattyán belüli részekre kivitelezőt keresnek. Ehhez kapcsolódóan Akarattyán és Siófokon is lesznek felújítások. (Napi.hu)

Országos hír volt, hogy átadták a Kaposvárt a Balatonnal összekötő 67-es főút gyorsforgalmi szakaszát, aminek egy része ún. zenélő út. A bevésett barázdákon végigmenő autókerekek a Republic dalát "játsszák el". A környékbeli falvakban, így Mernyén és Somogygesztiben azonban nagy zajterhelést okoz ez, éjjel is alig tudnak pihenni az emberek a 67-es úttól. Lépések még nem történtek, egy zajvédő fal ötlete merült fel. (Sonline)

Fogathajtás: Csata néven élményvonatozást szervezett a MÁV múlt hét szombaton. Két vasúti szerelvény indult el Kelenföldről: az egyiket M61-es, azaz Nohab, a másikat M40-es, azaz Púpos dízelmozdonyok vontatták. Az egyik az északi, a másik a déli parton robogott a célig, Tapolcáig. (Infostart/MTI)

Strand & mozgás

Fórumot hívott össze a tihanyi önkormányzat a falu egész éves sportrendezvényei miatt. A falu ezután döntött: közutakat érintő sportversenyt ezentúl csak október 1. és március 31. között lehet rendezni, fél vagy egész napos lezárás a Tour de Hongrie kivételével nem lehetséges. Külterületeken, természetvédelmi területeken pedig csak szeptember 1. és március 15. között lehet versenyezni. A szervezőknek 2020 januárjától kauciót is be kell fizetni az esetleges károk helyreállítására. (HírBalaton/Tihanyi Visszhang)

A december végi meleg idő miatt bezárt az eplényi Síaréna, de szilveszter napján a hóágyúzás és a hűvös idő miatt ismét kinyitottak. Addigra az A1-es pályára 40 centis hóréteget építettek. (Síelők.hu)

Lezajlott a tapolcai X. Szilveszteri Malom-tó úszás és az új verseny, a Tour de Malom-tó vízibicikli körverseny, utóbbi már bemelegítésként a Giro d’Italia hazai szakaszára. A tragikusan hirtelen elhunyt helyi párbajtőrvívó olimpikonra, korábbi alpolgármesterre, Szalay Gyöngyire emlékező futóverseny is megelőzte a Felső-tavi futamokat. A vízibiciklisták közt a Busznyúzók csapata (Mészáros Gábor és Takács Imre) nyert, a 17 fokos tóban pedig versengés nélkül úszott, aki akart. (Tapolcai Média; Veol)

Futóverseny volt Siófokon is, mintegy 200-an indultak el az újévi pezsgőfutáson. A férfiaknál Radványi Máté, a nőknél Kovács Eszter nyert, a többi eredményt a zárójeles linken olvashatod. (Sonline)

Megtörtént a jubileumi, 10. Újévi Csobbanásszigligeti strandon is. Résztvevői rekord született, 625-en futottak be a 2,6 fokos vízbe a karácsony előtt a tóba helyezett karácsonyfáért. (We Love Balaton/Csodálatos Balaton)

Kultúra & szórakozás

Harmincas toplistát állított össze az Index és az Építészfórum a 2010-es évtized legjobb magyar épületeiből. A Balaton környékéről két épületegyüttes is bekerült: a 2010-es badacsonyi Bazaltbor Borászat, a Laposa-család birtoka (Terv: Kis Péter, Molnár Bea/PLANT – Atelier Peter Kis) és a 2012-es somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtok (Terv: Ekler Dezső). (Index)

Kihűlt világ címen nyílt kiállítás a budapesti Magyar Nemzeti Galériában Farkas István festő életművéből. A március 1-ig látogatható tárlatról a zárójeles linken olvashatsz többet. (Index)

Épül-szépül

Kétszáz fő befogadására alkalmas szaunakomplexum épült a Zalakarosi Fürdőben 450 millió forintból. A projekt mintegy hét hónap alatt épült fel, a szaunák mellett gőzkabinok, infraszauna, merülőmedencék, jakuzzi és más szolgáltatások is várják a vendégeket. (MTI)