Ahogy ígértük, októbertől heti programajánlóinkat havi formára váltjuk, itt is van az első nagyobb adag. Jön az utolsó Völgyhétvége, gasztroprogramok tömkelege és sok más izgalmas program vár rátok a Balaton környékén. Egy biztos, ezt a hónapot sem kell szürkén, eseménytelenül végigcsinálnotok. Plusz infó: október 23-án az ország legtöbb múzeumába, így a balatoniakba is ingyen bejuthattok, ezt jegyezzétek fel a soron következő programok mellé!

IV. Völgyhétvége; Kapolcs – Október 2–4.

A Művészetek Völgye újragondolásaként megszervezett Völgyhétvégék utolsó napjai október 2-4. között, péntektől vasárnapig lesznek. Érdemes kihasználni az utolsó ilyen programot, aminek első napján a Völgyhétvégék egyik legjobban várt koncertje következik: a 30Y zenekar 20 éves születésnapját ünnepli Kapolcson, a Pajta-Mozgóban 20:30-tól. Október 3-án, szombaton versműhelyt tart Lackfi János a Pest-Buda Udvarban 11:45-től, este pedig Hobo borzolja a kedélyeket a Pajta-Mozgóban 20:30-tól. A Völgyhétvégék utolsó napján Varró Dániel versimprójával szórakoztat majd, mindezt zenés előadásban, Szirtes Edina Mókussal a Pest-Buda Udvarban 16:30-tól. Este pedig Anna and the Barbies koncert lesz a Pajta-Mozgóban 20:30-tól.

A fesztiválon minden program csak jeggyel látogatható!  

Fémbe öntött sorsok; Siófok – Október 2-től

A Kálmán Imre Emlékház és a siófoki Tourinform iroda közösen szervezett városnéző sétáin októberben is részt vehettek: minden pénteken 15 órakor indulnak a programok a siófoki Tourinform irodától. A We Love Balaton kedvenceként ajánljuk a Fémbe öntött sorsok című túrát, aminek során Varga Imre szobrainak és azok történetének nyomába fogtok eredni a város központjában. A vezetett túrák tehát a hónap minden péntekén, október 2-án, 16-án és 30-án is indulnak.

A sétákra előzetes jelentkezés is szükséges!

Balatoni Kör GasztroPiknik; Szigliget – Október 3.

A Balatoni Kör GasztroPikniket a tervek szerint most ősztől minden hónapban megszervezi majd, ahogy az utóbbi években ez szokás volt. Egy–egy napra borászok, pálinkafőzők, cukrászok, éttermes és szállodai dolgozók hozzák el legfinomabb ételeiket, italaikat, a kóstolás pedig garantált. A programsorozat első állomása október 3-án, szombaton Szigligeten lesz, a Várudvar Gasztroplaccán. 13 órától jazz-zene csendül fel, este 18 órától pedig Rakonczai Imre zongorázgat.

Tapolcai pinceséta; Tapolca – Október 4.

A Raoul Wallenberg-emléknap alkalmából október 4-én, vasárnap 10 órától egy kétórás szakvezetéses városismereti tematikus sétát rendeznek A zsidó kultúrtörténeti és borkereskedelem-történeti emlékek Tapolcán címen a tapolcai Lessner-pincében. A séta során a város nevezetesebb, zsidósághoz kötődő helyszíneit és emlékeit járhatjátok végig.

A programra minden jegy elkelt már! 

Európai Madármegfigyelő Napok; Siófok – Október 4.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Azóta, ahogy idén is, október első hétvégéjén, 4-én összegyűlik néhány ember, akik a siófoki mólónál reggel 9-től megfigyelik a madarakat egy rövid túra keretein belül. Távcsöveket bár biztosítanak a programon, azért ha van elfekvőben otthon, nem árt elvinni az izgalmas felfedezésekhez, találkozásokhoz!

Országos Könyvtári Napok; több helyszínen – Október 5–11.

Október 5-11. között, hétfőtől vasárnapig jönnek az Országos Könyvtári Napok, ahol a könyvvásárokon át a könyvcím-activityig és irodalmi kvízekig számos kiállításon, író-olvasó találkozón vehettek részt. Lesznek mesemondós délutánok és kézműves foglalkozások is gyerekeknek, de a legtöbb helyen az ingyenes beiratkozás lehetőségével is élhettek. A Balaton környéki résztvevő könyvtárak a következők lesznek: 
Eötvös Károly Megyei Könyvtár (Veszprém, Komakút tér 3.),
Fejér György Városi Könyvtár (Keszthely, Zeppelin tér 3.),
Könyvtári információs és Közösségi Hely (Balatonakali Kossuth utca 45.),
Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár (Balatonalmádi, Városház tér 4.),
Balatonboglári Lukács Károly Városi Könyvtár (Balatonboglár, Tavasz u. 1.),
Lipták Gábor Városi Könyvtár (Balatonfüred, Kossuth Lajos u. 35.),
Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár Balatonfűzfő (Balatonfűzfő, József Attila u. 12.),
Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár (Balatongyörök, Kossuth Lajos u. 29.),
Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház (Siófok, Fő tér 2.).

Minden(ki)zöldell gasztrotúra; Balatonudvari – Október 10.

Ferencváros csapata a mostani óriási BL-siker előtt utoljára 1995-ben járt a Bajnokok Ligája főtábláján. Akkor ráadásul egyedülálló magyar győzelmet aratott a Grasshoppers ellen, 3:0-ra nyert. Hajdu Attila azóta kapuskesztyűjét metszőollóra cserélte, balatoni barátaival pedig úgy döntött, borral, gasztronómiával és persze néhány régi csapattárssal, így például Hrutka Jánossal, Telek Andrással és Vincze Ottóval emlegetik fel a régi élményeket. Ebben vehettek részt ti is október 10-én szombaton a Minden(ki)zöldell gasztrotúrán Balatonudvariban.

A programokhoz előzetes regisztráció, majd azt követően előzetes jegyvásárlás szükséges. 

Kéktúrázás napja; több helyszínen – Október 10.

A Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében – ahonnan 1961 óta koordinálják a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó túramozgalmatjön a Kéktúrázás Napja. Október 10-én szombaton egy nap alatt járhatjátok majd végig az Országos Kéktúra valamely szakaszát. Az összesen 1168 kilométernyi távot és 31 550 méternyi emelkedőt 70 szakaszban (a 7 kilométeres távtól egészen a 28 kilométeresig), 50 fős csapatokkal, felkészült túravezetőkkel lehet majd végigtalpalni. És bizony a Kéktúra a Keszthelyi-hegységet, a tanúhegyeket és a Káli-medencét is végigjárja! Túrabakancsokat elő, vannak még szabad helyek!

A túrák bár ingyenesek, regisztrálni kell rájuk.  

Somlói Juhfark Ünnep; Somlójenő – Október 17.

Ötödik alkalommal jön a juhfark bor ünnepe Somlón: a nagy sétálókóstolón 13 pince 24 különböző juhfarkját mutatják meg október 17-én szombaton. A különleges, vulkanikus Somló az egész világon egyedülálló borokat produkál, egyediségét pedig a juhfark tudja legszebben megmutatni a szervezők szerint. A sétálókóstoló mellett workshopokon, somlói dűlőtúrán és pincelátogatáson is részt vehettek. Mindezt akár a borteraszon felállított grillkonyha étkeinek tesztelésével.

Budapestről kedvezményes árú buszjáratot indítanak az ünnepre, a kijelölt Somló-környéki szállásokról pedig oda-vissza ingyenes transzfert biztosítanak. Jegyeket itt tudtok vásárolni a programokra.

Nyitott Pincék, Balatonlelle – Október 17.

A kishegyi borászok és vendéglátósok összefogtak, hogy megszervezzék a Nyitott Pincék rendezvényt. Október 17-én, szombaton 12 órától bebarangolhatjátok egy-egy kellemes kóstoló kíséretében a kishegyi borászatokat Balatonlellén. A résztvevő pincék, éttermek a következők lesznek a programon: Mimi Étterem és Késa BirtokHegyi BorteraszKiscsárdaKonyári PinceGaramvári SzőlőbirtokPócz PincészetMajthényi PrésházIkon borászatBujdosó SzőlőbirtokHujber PinceA Zöld Ajtós Ház.

Gasztrohegy; Badacsony – Október 17–18.

Októbertől egészen áprilisig hét tematikus gasztrohétvégén kóstolhatjátok végig a Badacsony borait és ételeit a tíz résztvevő vendéglátóhelyen. A sorozat első hétvégéjére október 17. és 18. között, azaz szombaton és vasárnap kerül sor és Világok konyhája tematikával készülnek nektek.

A jegyeket, bérleteket és túrajegyeket a Hotel Bonvinóban található Gasztrohegy-infópontnál vásárolhatjátok meg. 

Sárkány a hegyen; Hegymagas – Október 24.

Szent György-hegy Sárkány-kilátója nem véletlenül kapta nevét, több legenda is arról szól, hogy a hegyen valaha sárkány élt. Az egyik szerint ez a sárkány egyszer megbetegedett, de az emberek segítettek rajta, aminek köszönhetően a sárkány szelleme azóta is őrzi a környéket. Október 24-re, szombatra ennek a tiszteletére szervezték meg a Sárkány a hegyen gasztróprogramot. Kézműves termelők, borászok kínálnak majd benneteket mindenféle földi jóval, de kinyílnak a hegy családi pincéi is erre a napra, sőt, egy izgalmas túrán is részt vehettek a hegyen.

Botticellitől a kortársakig; Balatonfüred – Október 31-ig

A klasszikus nagy mesterektől (Botticelli, Fra Angelico, Caravaggio, Brueghel) az absztrakt alkotókon át (Kandinszkij, Mondrian, Malevics) egészen a kortársakig (Keserű Ilona, Kő Pál, Schrammel Imre) a művészettörténet szinte teljes spektrumát felölelik a kiállított képek a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. Persze ne az eredetikre számítsunk, hanem azok újragondolt verzióira. A Veszprémi Művész Céh tematikus tárlatát október 31-ig, szombatig, vagyis nyitva tartási időben a hónap bármelyik napján meglátogathatjátok.

Címkék