Tavasszal „befagyott”, ősszel és télen pörög, mi az? Naná, hogy a Balaton! Míg sok évvel ezelőtt május közepéig szinte minden zárva volt a Balatonon, ma már minden évszakban egy sor programot találunk a tónál. A Nagyon Balaton magazinban megjelent, nyár eleji cikkünk online verziójának első részét olvashatjátok, az aktuális módosításokkal.

2017-ben néhány badacsonyi étterem elhatározta, hogy tél elején kiteszi a településre a „nyitva” táblát, hogy a hétvégéken legyen olyan hely, ahová be lehet ülni vacsorázni. Őket más vendéglátóhelyek is követték, és hiába volt zárva minden más, hiába repkedtek a mínuszok, az emberek kíváncsiak voltak a téli Balatonra is.

Ma már ott tartunk, hogy a balatoni „szezon” fogalma évek óta nem létezik, hiszen már rég nem csak a nyári hónapokban találunk nyitva tartó helyeket. Kiderült, hogy a fürdés kivételével valójában mindent lehet csinálni a tónál ilyenkor is (bár már a késő őszi és a téli strandolás is létező műfaj a panorámás szaunáknak köszönhetően). Hideg időben természetesen a beltéri és a kulináris programoké, a testesebb boroké és a ráérős, beszélgetős borkóstolóké és vacsoráké lett a főszerep.

A négy évszakossá vált Balaton mozgalmas tavaszra készült, amikor megtörtént az, amire senki nem tudott felkészülni. Az idei tavaszt néhány hónapra hibernálta a vírushelyzet, aztán újraindult az élet. Mivel a külföldi nyaralások nagy része is elúszott, szinte soha nem látott tömeg érkezett a tóhoz. Programból azonban ősszel és a téli hónapokban sincs hiány: nézzük, milyen eseményeken lehet részt venni a hűvösebb napokon a tónál!

Gasztrohegy, Badacsony

Ősztől tavaszig havonta tematikus hétvégékkel jelentkező programsorozat, melyben 10 badacsonyi, télen-nyáron nyitva tartó vendéglátóhely – étterem, hotel, borbár - vesz részt. A helyek minden hónapban az adott tematika szerint összeállított kulináris programokkal, a badacsonyi borokhoz illő ételekkel várják a vendégeket. 2020 őszén a 3. „évadba” lépő Gasztrohegyen többek között a világok konyhája, a halak, marhák, vadak és vega fogások lesznek a főszereplők.

A Gasztrohegy nem egy fine dining esemény, a lényeg az, hogy helyi alapanyagokra épülő fogásokat kóstolhassunk végig, kötetlenül. És hogy megtapasztaljuk, kabátban is lehet világmegváltó beszélgetéseket folytatni egy pohár bor mellett.

További információ: Gasztrohegy Facebook-oldal.

Balatoni KÖR Gasztro Piknikek

A Balatoni KÖR a régió gasztronómiájának megújulásáért elkötelezett vendéglátósok összefogása, tagjai között étterem, cukrászda, borászat és pálinkafőzde is van. A Gasztro Piknikeket az egész éves Balaton jegyében rendezik meg, Balaton-környéki településeken. A helyszínek között szerepelt már fűtött sátor és a komp is, és arra is volt példa, hogy több mint 30 vendéglátóhely és pincészet érkezett kiállítóként.
Az eseményekért figyeld az oldalukat! 

Nyitott Pincék – Murci kicsit másképp, Balatonlelle

Természetesen nemcsak murcit lehet kóstolni, hanem Balatonlelle és a Kishegy éttermeinek, borászatainak, cukrászdáinak kínálatát is meg lehet ismerni. A kishegyi borászok és vendéglátósok október 17-én, szombaton 12 órától várnak egy kis barangolásra és koccintásra.

Borvacsorák

Ősszel sokkal több idő jut a lassú, sokfogásos vacsorákra, ahol a séfek egyszeri és megismételhetetlen menüket kreálnak egy-egy pincészet boraihoz. Információ az éttermek és a borászatok honlapján.

Sportversenyek

Futás vagy tekerés a víz mellett és a Balaton-felvidék legszebb tájain - igazi bakancslistás program. Nem csoda, hogy hamar betelnek a helyek a balatoni futó- és bringaversenyekre. A 2. Burger King Ultrabalaton Trailre október 16-18-án, a IV. Knauf Tihanyi Félmaratonra október 17-én, a K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaratonra november 14-15én kerül sor. Aki egy rendhagyó bringaversenyt is bevállal, a Nagyvázsonyból startoló, október 17-ei Kerékpáros tájékozódó vetélkedőre is nevezhet, csapatban.


Városi séták

Az őszi és az enyhébb téli napok tökéletesek a balatoni és a közeli települések történetének megismerésére. A vezetett városi sétákon kiderül, milyen volt az élet több száz évvel ezelőtt Balaton-felvidéken: regénybe illő családtörténeteket, legendákat ismerhetsz meg, sétálhatsz egy szellemváros épületeiben és egy szerteágazó pincerendszert is bejárhatsz.

A programokért kövesd a Túrajó, a Balaton Guide, a siófoki Kálmán Imre Emlékház és a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület oldalait és honlapját.  

Címkék