Turbulens héten van túl a Balaton viharral, a tó kibillenésével, egy kilátó leégésével, de jó hírek is akadtak azért. Heti hírösszefoglaló.

Ezen a héten is megtépázta a Balaton térségét egy szélvihar, de aztán Ciara elvonultával beköszöntött a tavasz. Az előttünk álló héten az Időkép szerint némi lehűlés jöhet: hétfőn még akár 14 fok is lehet nappal (3 éjjel), majd egy hidegfront miatt lehűl a levegő, csütörtökre-péntekre már csak 7 fok lesz nappal (akár -4 is éjjel). Vasárnapra ismét 10 fok fölé emelkedhet a nappali hőmérséklet. Sok csapadék nem várható, kedden-szerdán lehet némi zápor, zömmel felhős-napos időnk lesz.

Az időjárás uralta a híreket a Balatonnál a héten, a szélvihar mellett villámlós zivatarok is cikáztak a tónál, egy lecsapó villám miatt leégett a révfülöpi kilátó is. De mentősök baglyot mentettek, fokozódik a bürokratikus bizonytalanság a hyperjet körül, megújul Sümeg és Herend egy része, tízéves lett a füredi Vaszary Galéria és megdrágultak a veszprémi albérletárak. Heti hírösszefoglalónk következik.

Dühös természet

Az éghajlatváltozás és a mesterségesen magasan tartott vízszint miatt idén is előfordulhat algásodás Istvánovics Vera kutató szerint. Az MTA és a BME közös vízgazdálkodási kutatócsoportja ezért eljuttatta álláspontját az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz. (Híradó.hu/MTI)

Villám csapott a révfülöpi kilátóba egy csütörtök éjjeli zivatarban, a kilátó emiatt leégett. Csak a kőszerkezet maradt épen, hiába oltották a tűzoltók. A település újra akarja építeni a 2000-ben átadott Fülöp-hegyi kilátót. (We Love Balaton)

Az előző heti szélvihar után megérkezett a Nyugat-Európában is pusztító Ciara ciklon. A Balatonnál is rengeteg fa dőlt ki, kémény és tető rongálódott meg, áramszünet keletkezett a 100 km/órát is meghaladó széllökések miatt. Hétfőn a vihar miatt a tihanyi-szántódi kompot is leállították, Siófokon 102 km/órás szelet mértek. A délnyugati szél eközben áttolta a Balaton vizét a keleti csücsökbe, ezért Keszthelyen 52 centiméterrel csökkent, Fűzfőnél 42-vel emelkedett a vízszint - ki is öntött a tó. Még télen szokatlan villámlós zivatarok is kialakultak az északi parton. A katasztrófavédelmet Somogyban 150-szer, Veszprémben 59-szer, Zalában 55-ször riasztották a viharkárok miatt. (Index; Sonline; Infostart; CsodálatosBalaton.hu; Időkép 1; Időkép 2; Katasztrófavédelem.hu)

Állati hírek

Kis-Balaton melletti Vörsre megérkezett az idei első gólya február 11-én hajnalban. Korábban 14 éven át Vörsre érkezett meg Charlie, egy másik gólya. Amikor már nem jött, szobrot állítottak neki. A most érkezett gólya az ő fiókája volt, a Kele nevet kapta. (Kapos.hu)

A 7-es főúton haladó mentőautónak csapódott egy bagoly Balatonfenyvesen kedd éjjel. A mentősök visszatolattak és a madár segítségére siettek, ami a lábán és szárnyán sérült meg. Bevitték a mentőállomásra, másnap pedig a nemzeti park munkatársai a fenékpusztai madármentő állomásra szállították ellátásra. (Sonline)

Közlekedés

Szükség lenne a Balaton mederkotrására, de előbb az egyetlen rendelkezésre álló hajót is fel kéne újítani, ráadásul forrás sincs a kotrásra. A tervek szerint Balatongyörök és Vonyarcvashegy előtt kezdenék, majd a Keszthelyi-öböl következne, végül a szigligeti medence és a Fűzfői-öböl lepelkotrása jönne. (Hajózás.hu/MTI)

Ellentmondásba keveredett az Innovációs és Technológiai (ITM), valamint a Belügyminisztérium a balatoni hyperjet hajó ügyében. Az első szerint a rendkívül gyors, éles manőverekre képes szórakoztatóhajó nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, míg a Belügy alá tartozó Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság több ellenőrzés után sem talált rendellenességeket. Koller Tibor, az üzemeltető szerint a hyperjet nagyhajónak számít, ezért más szabályok vonatkoznak rá, mint amikre az ITM hivatkozik. (Népszava)

Épül-szépül?

Tüntetést hirdettek civilek a kormánypárt balatonfüredi kihelyezett frakcióülésére, hogy a Balaton beépítése és természetpusztítása ellen tiltakozzanak. Követeléseiket végül a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, Bóka István vette át azzal az ígérettel, hogy eljuttatja Füleky Zsolt Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárhoz is. A civilek közben petíciót is indítottak az ügyben online. (Összefogás a Balatonért/Facebook

Megújul Herend: a Majolikaliget nevű városrészt bekötötték a városba egy mezőgazdasági és kerékpárúttal, valamint a Veszprém–Bánd–Herend kerékpárúthoz is csatlakoztak. A Majolikaligetet eleve felújítják, társadalmilag felzárkóztatják. A Zöldváros projekt is elindult egész Herenden, sok apró beavatkozással és egy tószínpaddal is csinosítják a fő parkot. Terveznek záportározót és a bölcsőde bővítése is napirenden szerepel. (Veol)

Nagy építkezések zajlanak Sümegen is. A Petőfi és Árpád utcák árkait befedik és parkolókat létesítenek a helyükön, kivágják és pótolják a védett gesztenyefasor beteg példányait, felújítják a műemlék Ramassetter-házat, a várhegy oldalában pedig középkori piacot létesítenek. (Veol)

Mozgás

Ismét meghirdették az immár 12. Káli Boutique futást április 18-ra, aminek új kategóriája is lesz, idézzük: "molett, duci, mackós fiúk és lányok (urak, hölgyek) részére". A rajt és a cél is Kővágóörsön lesz, a táv 4 kilométer. Nevezni itt lehet. (Duci futás a Káli-medencében/Facebook)

Kultúra & szórakozás

Geskó Judit, a tízéves füredi Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója mesélt arról, hogyan sikerült világhírű festők vagy épp híres divattervezők munkáit idehozni, még nagyobb léptékű kiállításokat miért nehéz ideszervezni, milyen tárlatokat terveznek a közeljövőben. (FüredKult)

Még február 5-én jelentette be a Strand Fesztivál szervezőgárdája, hogy az augusztus 21-re tervezett Sum 41-koncert egy napot csúszik, és 22-én tartják meg. Igény esetén segítenek a napijegy átváltásában, csak az info@nagyonbalaton.hu-ra kell írni. (Strand Fesztivál Official/Facebook)

Sajtóbejárást tartottak Budapesten az épp átépülő Iparművészeti Múzeum restauráló műhelyében. Ami balatoni szempontból érdekes, hogy a most restaurálás alatt álló tárgyak két térségbeli helyszínre, a dégi Festetics-kastélyba és a sümegi püspöki palotába kerülnek majd. Sümegre például rokokó keretek és egy karosszék, Dégre empire bútorok kerülnek. A műtárgyak felújításával még idén végeznek, így ki is állítják őket. (Index)

A magyar film szerelmeseinek fontos évfordulón vagyunk túl: 40 éve fejezték be a Pogány Madonna, az első Ötvös Csöpi-film forgatását. Az 1980-as befejezést követően 1981-ben mutatták be a filmet, amit 1,3 millió néző látott a moziban, és még 3 másik Ötvös Csöpi-film követett. (Sokszínű Vidék

Bor & gasztro

Másfél balatoni hamburger(ező hely) is bekerült egy utazási oldal 25 legjobb magyarországi burgerét felsoroló listájára. Az egyik a keszthelyi OLD Smokey Burger, ahol 16 hamburgerből lehet válogatni, a másfeledik pedig a Rock Burger, aminek budapesti egységét dícsérik, de a balatonlellei, nyáron nyitva lévő éttermükben is ugyanezt a minőséget adják. (Big 7 Travel)

Ingatlan

Újabb kísérletet tesz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), hogy megszabaduljon pár állami tulajdonú ingatlantól - a Balaton partján is. Csomagban terveznek eladni ingatlanokat, így balatonszemesi, szántódi és siófoki üdülőket is. A húszhektáros balatonőszödi kormányüdülőre is lehet majd licitálni ezen az oldalon. (Index/MTI)

Veszprémben is elszálltak kissé az albérletárak, ahogy országosan is. Az alsó lélektani határ havi 70 ezer forintos bérleti díjnál kezdődik, de 250 ezer felett is találni háromszobás lakást. Ezekben az árakban nincs benne a rezsi, plusz a kaucióval is számolni kell, szóval egyre drágábban lehet Veszprémben otthont bérelni. (Veol)

Tavaly nyáron tetőzött az ingatlanárak balatoni emelkedése, hiszen aki befektetési céllal akart nyaralót venni, már zömmel megtette, de továbbra is sokan vannak, akik saját üdülőre vágynak. A vásárlóknak a lakás elhelyezkedése a legfontosabb, Siófokon az egymillió forintos négyzetméterár se ritka, Balatonfenyvesen 300-400 ezer forint ugyanez az ár. Átlagban a Balaton térségében 465 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, de nem kizárt a további emelkedés sem. (Sonline)