Szívmelengető és felháborító dolgok is történtek az elmúlt héten a Balatonnál, ezekből szemezgettünk heti hírösszefoglalónkban.

Időjárásilag (is) mozgalmas hetet zárt le a Balaton térsége. A hét elején még tél volt, sőt hózivatarok csaptak le a tó egyes pontjain, a hét második felére pedig a tavasz lett az úr 11-12 fokos nappali hőmérsékletekkel. Ez a tavasz a következő hét elején is kitart, egészen keddig, bár sok esővel számolhatunk (a havazást szokás szerint el lehet felejteni). Az Időkép szerint hétfőn és kedden 6-7 fokos, enyhe reggelek után 9-12 fokos nappalok jönnek esővel, aztán szerdától visszatér a hűvös téli idő mínusz 3-4 fokos éjjelekkel és plusz 3-5 fokos nappalokkal, felhős-napos idővel.

Sok minden történt a régióban is: fát és nádat irtottak, helyreteszik majd a Giro d'Italia által érintett közutakat, a kb. 100 nap múlva rajtoló bringaverseny miatt rózsaszín fényfestés lepte el az útvonal menti településeket, egy Széchényi-kastélyt újítanak fel Füreden, új adónemmel védik a szőlőhegyeket és díjat kapott fotósunk. Következzen hát heti hírösszefoglalónk.

Természet(védelem)

Újabb nádirtást dokumentáltak, ezúttal Fonyód-Alsóbélatelepen. Egy volt szénbányászüdülő helyén luxusapartmanok épülnek, és az utóbbi években hatalmas nádas terület tűnt el. A Nébih vizsgálata a több országban betiltott glifozát gyomirtót mutatta ki a nádmintákban, állítólag itt pecázó horgászok is kórházba kerültek miatta. Az ügyben egy ideig nyomozott a rendőrség a Veszprémi Járási Hivatal feljelentése nyomán, de a fonyódi ügyészség tavaly decemberben megszüntette a nyomozást. (HírBalaton)

Az Állami Számvevőszék több nemzeti park esetében (a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál is) talált könyvelési hibákat, szabálytalanságokat. Ezzel indokolják, miért gyengíti meg hamarosan az állam az igazgatóságok jogköreit, tájegységi szervezetek jönnek létre a parkokon belül, amik több feladatot is átvesznek a fő szervezettől. (Index)

Zamárdi határában, a Szent István úton komoly fairtás történt napokkal ezelőtt a Magyar Kerékpárosklub észlelése szerint. Hét darab, látszatra egészséges, vastag fát vágtak ki. Az átépítés alatt álló Balatoni Bringakörút erre fog haladni, ám úgy tudni, hogy nem emiatt pusztítottak a fűrészek. (Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)

Közlekedés

A közelgő Giro d'Italia kerékpáros verseny magyarországi rajtja előtt megkérdeztük a közútkezelő Magyar Közút Zrt.-t, hogy a rossz minőségű útszakaszokat felújítják-e, amiken a versenyzők is áthaladnak majd. Válaszuk szerint szakembereik megvizsgálták az útszakaszokat és egyeztetnek a szervezőkkel, hol milyen felújítást kéne csinálni. Mindent megtesznek, hogy a versenyzők biztonságos körülmények között menjenek, az üzemeltetési és fenntartási munkákat is a versenyhez igazítják. Megemlítik, hogy a cél- és rajthelyek lakott területeken lesznek, az ottani utakról az érintett önkormányzatok gondoskodnak. (We Love Balaton információ)

Nagy jegyügyi fejlesztésekbe vág a MÁV-Start: 375 új jegyautomatát üzemelnek be Budapesten és az agglomerációban, az így felváltott régi, de még üzemképes automaták egy része pedig felújítás után a balatoni vasútvonalakra kerül. Az online jegyvásárlás is megújul, sőt már iOS-re is lefejlesztették a MÁV-appot. (Iho.hu)

Vonyarcvashegyen is megtartották azt a lakossági fórumot, amit korábban Balatongyörökön. Ez a térségbe tervezett ipari (újabb nevén szolgálati) kikötőről szólt, amit nem támogat a lakosság. Ami érdekes, hogy a térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő is jelen volt és ellenzi a kikötő létesítését, bár a kotrást fontosnak tartja. (TV Keszthely)

Január 31-én lejártak a 2019-es, éves autópálya-matricák, ami a Balatonra az M7-esen tartókat is érinti. Így aki a tóhoz jön, vagy megveszi az éves országos, vagy a tíznapos, vagy a megyei éves matricákat. Utóbbinál nem árt vigyázni, a Pest és Fejér megyei mellé a somogyi is szükséges a déli partra tartóknak, illetve a 710-es főút új csomópontja miatt előbb kell lehajtani, ha nem a 8-ason megyünk az északi partra. Ha nem tesszük, Siófok-Keletnél tudunk lemenni, oda viszont már nem érvényes a fejéri matrica. A matricákat online a leggyorsabb megvenni az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon. (HírBalaton)

Épül-szépül

Új épületszárnyakat kap és megújul a balatonszemesi Hotel OTP a Parti sétányon. Az építkezés január 20-án kezdődött, ahhoz kapcsolódóan új burkolt- és zöldfelületeket is kialakítanak a kb. egyhektáros telken. (Magyar Építők)

Miközben javában zajlik a füredi Lóczy Lajos Gimnázium teljes átépítése, újabb iskolafelújítás kezdődik a városban, ami egy műemlék kastélyt is érint. A Szent Benedek Középiskola és Kollégium uniós forrásokból újul meg március végéig, az 1782-ben, Széchényi Ferenc által építtetett kastély tetejét újjáépítik, villámvédelmet és csapadékvíz-elvezetést is kap. Belül új válaszfalakat építenek, nyílászárókat cserélnek, felújítják a vizesblokkokat, bútorokat cserélnek, új röplabdapályát és kerékpártárolót építenek. (Magyar Építők/MTI)

Elkezdődtek a munkálatok a Füred Camping kikötőjében is a megállóépítési munkák, csakhogy itt vitorlásközpontú megálló épül 142 hajós kikötővel. Először kitisztítják a régi kikötőmedencét, majd kialakítják az újat egy kőmólóval. (Balaton.hu/MTI)

Zajlik a Balatonalmádi Sportközpont építése közel 1 milliárd forintból (zöme állami forrás). Füves és műfüves, kivilágítható futballpályák épülnek lelátókkal és hőszivattyús-napelemes fűtésű öltözőépülettel. Az alapkövét még tavaly ősszel helyezték el a telken. (HírBalaton)

Mozgás

A tervezett nyolc kajak-kenu megálló közül öt már elkészült Balatonszemesen, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön és Tihanyban. Az újabb megállókat Zamárdiban, Siófokon és Balatonfüreden pedig még építik. A központokban sporteszközök kölcsönzésére és tárolására is lesz lehetőség. Az is kiderült, vitorlás szervezetek kisbuszokat kaptak, a balatonföldvári és az alsóörsi két-két darabot, míg a csopaki, a tihanyi és az alsóörsi egyesület egy-egy kishajó vontatására alkalmas járművet. (Magyar Nemzet)

Méretes golftoplistát állított össze a Golf Digest, a világ összes országának legjobb golfpályáiról. Magyarországról két Balaton környéki pálya szerepel ebben: a zalacsányi Zala Springs Golf Resort és a balatonudvari Royal Balaton Golf & Yacht Club. (Golf Digest)

Közeleg a tél vége, amit az jelez, hogy bezárt az első korcsolyapálya. A veszprémi, Óváros téri pályának február 1-én tartották volna eleve a záró hétvégéjét jégdiszkóval és jelmezes csúszással, de a nagy meleg keresztülhúzta a számításokat, és már január 30-án becsuktak. (Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa/Facebook)

Rózsaszínbe borult a Balaton több neves építménye január 30-án, pont 100 nappal a híres bringás verseny, a Giro d'Italia magyarországi rajtja előtt. Hévízen a Széchenyi utcai fáit és egy hotelt, Keszthelyen a Festetics-kastély tornyát és a főteret, Veszprémben az Óváros teret, Almádiban az erődtemplomot, Füreden a Vaszary Galériát, Szigligeten a Csonkatornyot, Tapolcán az Y-házakat, Hegymagason a Lengyel-kápolnát világították ki többek közt. A képen látható, hogy nézett ki a köveskáli Mi a Kő étterem a Rózsaszín fények éjszakáján.  (LikeBalaton; HírBalaton; Veol; Szent György-hegy Hajnalig/Facebook; Mi a Kő közleménye)

A cikk felső, kiemelt képe Varju Kata munkája, akitől elnézést kérünk ezúton is a forrásmegjelölés eredeti elmaradása miatt.

Kultúra & szórakozás

Szoboravatás, könyvbemutató és kiállításmegnyitó is volt Gyenesdiáson a Magyar Kultúra Napján. Avar vezér szobrának felavatása után megnyitották Hársfalvi György és Finta Maya Gyenesdiás az elmúlt évben című fotókiállítását, végül dr. Müller Róbert kandidátus dedikálta a Gyenesdiás Nagyközség Monográfia VIII. – Az avarok Gyenesdiás környékén című kötetet. (Zaol)

Amatőr fotópályázat eredményét hirdette ki a Balatonfűzfő-­Litér Turisztikai Egyesület január 22-én. A közönségszavazás a 17 pályázó közül Zombori Dóra fűzfői és Keszei Takács Mária litéri fotóst hozta ki győztesként, míg Strennerné Simon Veronika különdíjat kapott. A képeket turisztikai kiadványokhoz használják majd fel, azokat a zárójeles linken lehet megtekinteni. (Veol)

Veszprémben, a Vár alatt, a Séd partján található egy csinos kis utcakönyvtár, amit olykor megrongálnak ismeretlenek. Nemrég megint leszakította valaki az ajtaját, betörte az üvegét, de csakhamar megjelent egy pár szerszámokkal, és gyorsan megjavította. (VeszprémKukac

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat teljes jogú tagja lehet a káli-medencei Kőfeszt. Az idei rendezvény háromnapos lesz, augusztus 6-án kezdődik és Kővágóörs mellett már más káli falvak is részt vesznek benne. (Veol)

Szintén a kulturális fővárosi projekthez kapcsolódik, hogy a szervezők leigazolták a brit Neil Petersont, aki tagja volt a 2008-as liverpooli kultfővárosi szervezői csapatnak. Interjú is készült vele most, amiben elmondta, nemrég workshopokat tartott az itteni szervezőknek a civilekkel és emberekkel való kapcsolattartásról. Elárulta, Liverpool esetén hosszabb távon is megizmosodott a turizmus, nem csak a kultfővárosi évben. Ugyan Veszprém kisebb város, de a Balatonnal együtt megvan benne a potenciál. Beszélt még az önkéntességről, a város megismeréséről, a fiatalok eléréséről, a passzív helyiek megmozdításáról (Vehir)

Ingatlan

Új adónemet vezetnek be, aminek voltaképp az lehet az egyik célja, hogy megakadályozza a balatoni külterületek és szőlőhegyek beépítését. Jogi nyelven úgy néz ki ez, hogy 90 százalékos illetéket vetnek ki a belterületbe vont telkek értékesítéséből származó nyereség után. Az új adó február 1-től lép életbe. A lényege, hogy nehezebb lesz így arra spekulálni, hogy valaki megvesz egy külterületi telket (pl. egy szőlőhegyen), belterületivé nyilvánítja, majd emiatt borsosabb áron eladja. (Veol)

Díj

A We Love Balatonnak is fotózó Csudai Sándor kollégánk is elismerésben részesült a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton: Kavicsok című képe a Művészet (egyedi) kategória második helyezettje lett. Ezúton is gratulálunk! (Index; Csudai Sándor Photography/Facebook)

Védő nők

Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte Almádiban a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) még a múlt hétvégén. Az egyesület 1995. január 22-én alakult meg Alsóörsön, azóta emlékműveket avattak, szemetet szedtek, virágot ültettek, parlagfüvet irtottak, CD-t és könyveket adtak ki, és olyan programokat szerveznek, mint az almádi Tökfesztivál. (Veol)

+ Heti örkényi sztori