Olyan gyászhírrel kezdődött az elmúlt hét, amitől még mindig szomorúak vagyunk, de azért be tudunk számolni jótékonysági gyűjtésről és új helyek nyitásairól is. Hírösszefoglaló.

Turbulens hetet hagytunk magunk mögött időjárásilag a Balatonon, sok esővel, itt-ott hózáporokkal, széllel, napsütéssel, felhőkkel, mindennel. A környéken egyhavi csapadék is lehullott, és a jövő hét sem lesz száraz. Az Időkép előrejelzése szerint 4-5 fokos hajnalok lesznek szerdáig, de a nappali hőmérséklet folyamatosan csökken 14-ről 8 fokra. Csütörtöktől már 0-1 fokos, fagyos reggelek után 8-9 fokok lesznek a hét második felében. Csütörtökig minden nap eshet az eső, a legtöbb kedden várható.

A hét is turbulens volt, régi helyek bezártak, újak nyitottak, nagy harc vívódik a természeti értékekért és a közlekedési morálért, miközben pezseg a kultúra Veszprém városában. Következzék heti hírösszefoglalónk

Gyász

Életének 83. évében elhunyt Csukás István, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas író, költő. A halála előtt közvetlenül is számos alkotáson, színdarabon, a Süsü mesesorozat utódján is dolgozó Csukásról színházat is elneveztek Balatonszárszón, ami nem csoda, hisz rengeteg nyarát töltötte itt, 2011 óta a település díszpolgára is volt. Szárszón hétfőn gyertyagyújtással emlékeztek az íróra. (24.hu; Balatonszárszó.hu; Balatonszárszó Nagyközség/Facebook)

Vírus

Miután egyre több környező országban megjelent a Covid-19, ismertebb nevén a vuhani koronavírus, a Balaton környékén is elkezdtek foglalkozni a kórral. Veszprém megyében az ajkai Magyar Imre Kórházba fogják a gyanús eseteket szállítani vizsgálatra. A hatóságok azt kérik, aki fertőzött területről érkezik és tüneteket észlel magán, hívja az NNK 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456 zöld számát. (Veol)

Természeti harcok

Írásbeli kérdést kapott a parlamentben Nagy István agrárminiszter a tihanyi partoknál (Sajkodnál) épülő akadókról, azaz mesterséges zátonyokról. Válaszában a halászati hagyományokat emelte ki, valamint hogy újabb - a süllők szaporodását segítő - kőrakásokat kellene létesíteni a tóban. Tervek már vannak is a Tihany-Szántód-Zamárdi háromszögben újabbak építésére. (Balatontipp)

A balatonmagyaródi művelődési házban megnyílt Eiter István amatőr fotós Szárnybontók című kiállítása. Jégmadarak, darvak és baglyok is szerepelnek a kiállított 39 fotón, amik február 28-ig voltak megtekinthetők. (Zaol)

Megszületett a Veszprémi Állatkert első szélesszájú orrszarvúja. A faj akár 3,6 tonnásra is megnőhet. Az újonc érkezéséig négy orrszarvúja volt az állatkertnek. 2-3 hét múlva láthatja a kicsit a nagyközönség. (Veol)

Közlekedés

Kiderült, hogy a Strabag végzi el a 8-as főút veszprémi szakaszának átépítését. A dugók elkerülésére több ütemben négysávosítják a körgyűrűt, valamint átépítik a litéri csomópont és a város közötti szakaszt. Ennek keretében a most jelzőlámpás almádi és füredi kereszteződések is különszintű csomóponttá válnak. A projekt befejezésére 2022-t tűzték ki. (Magyar Építők)

Súlyos a helyzet Veszprém megye közútjain Rausz István megyei rendőrkapitány szerint, mélyponton van a közlekedési morál, sok a baleset. A rendőrség ezért bekeményít, sokkal jobban ráállnak az ittas és gyorshajtó sofőrök kiszűrésére. Több közlekedésbiztonsági kampány is zajlik, de a 82-es főút kanyargós bakonyi szakaszára is terveznek egyet a motorosoknak. (Veol)

Épül-szépül

Nagy viták övezték 2019 őszén a balatoni vízparti rendezési terveket, most pedig Füleki Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára mondta el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén, hogy megkezdik az érintett 44 településsel való részletes egyeztetést a tervekről. Fontos info, hogy március 1-től az elsőfokú építési hatóságok átkerülnek a kormányhivatalokhoz, ezután jöhet létre a balatoni főépítész státusza. A Tanács az ülésen elfogadta a Balaton Kiemelt Térségi Klímastratégiáját, valamint módosította a térség hosszú távú fejlesztési koncepcióját is. (Portfolio/MTI)

Palace Garden Hotel néven kap négycsillagos szállodát Siófok, amit 1 milliárd 285 millió forintért építhet fel az Omnion Kft. Az állami támogatással létesülő hotel 2640 négyzetméteres és 23 szobás lesz, wellness-részleggel. A szálló a legendás Palace diszkó helyére épül, a tulajdonosai orosz üzletemberek. (Napi.hu)

Nagyon törekszik Balatonfüred városvezetése a görög faluként is ismert negyed, a Sun City bezárására és szanálására. A lepukkant, zajos, jelenleg őrizetlen magántulajdonú városrészt lehet, hogy kisajátítja majd az önkormányzat. (Portfolio)

Sümegen áttekintette az önkormányzat a fejlesztéseket, és kivette a mesterséges tó ötletét a tanuszoda környékét érintő tereprendezésből. A területen így is létesül fitneszpark, kutyafuttató, játszótér, labirintus és futópálya is. Megépül a hegyen a Fehér-kövek kilátóterasz az odavezető tanösvénnyel, akár már nyárra. Egy elkerülő út is létesül a város mellett, így másfele haladnak majd a kőszállító kamionok. A testület elvi hozzájárulását is megadta egy, a várba vezető ferde lift távlati megépítéséhez. (Veol)

Zajlik a Club Aliga, pontosabban az Aliga II. bontása, ahol régen a szocialista pártvezetés nyaralt (mi is bejártuk pár évvel ezelőtt). Az Aczél-villát már elbontották, de Kádár Jánosét nem fogják, ahogy az a vendégház is megmaradt, ahol anno megszállt Fidel Castro kubai vagy Leonyid Brezsnyev szovjet vezető (ld. a lenti képen). Balatonvilágos vezetése attól tart, hogy az új tulajdonosok a 47 hektárból csak 2,2-t nem zárnak majd le az aligaiak előtt. (Magyar Narancs

Bor & gasztro

Megjelent a Dining Guide étteremkalauza, amelyben számos balatoni éttermet is találunk. A TOP100-as listában helyet kapott többek között a szemesi Kistücsök (17.), a füredi Sparhelt (27.), a füredi Neked Főztem (46.), a veszprémi Gusto13 (79.) és a badacsonyi Hableány (89.) is. A TOP10 vidéki alternatív vendéglátóhely és a TOP10 Cukrászda közé is bekerültek balatoni helyek, a listát a zárójeles linken nézheted meg. (Balatoni KÖR/Facebook)

Jótékonysági borlicitet tartottak szombaton füredi GasztroPikniken. A Balatoni KÖR árverésén összesen 362 ezer forint gyűlt össze, az egyik legkülönlegesebb tétel egy 1962-es badacsonyi olaszrizling volt, amit a sümegi Egly Szőlőbirtok és Borászat ajánlott fel saját muzeális gyűjteményéből. (Balatoni KÖR/Facebook)

Alapjaiban újul meg a veszprémi Oliva Étterem, be is zárt a teljes átépítés idejére. Ideiglenes helyet nyitott Mészáros Zoltán tulajdonos erre az időre Oliva Bisztró néven a Thököly Imre utcában. A rendes étterem májusban nyithat ki ismét. (Vehir)

Végleg bezár a füredi Blaha utca egyik ikonikus étterme, a Morzsa Bisztró. Már tavaly is a morzsások üzemeltették a balatonudvari Royal Balaton Golf Club éttermét, ez az egység megmarad, sőt a fókuszukba kerül. (We Love Balaton információ)

Víz & strand

Változatlanul rejtély, mennyi pénzt kaptak a strandfelújítási program harmadik hullámában az egyes fürdőhelyek. A strandok így papás-babás vécéket, reklámozásra alkalmas szabadtéri öltözőket, vízbejárókat és úszóstégeket létesíthetnek, az építkezések határideje 2020 vége. (Balatontipp)

Tavasszal megnyílik Tihanyban az RS Sailing Center a Limnológiai Intézet közelében. Nyitott hely lesz, a vitorlástáborozó gyerekek mellett is bárki bemehet majd és svertes kishajóját sólyakocsin itt tárolhatja, és bármikor vízre teheti. Ezzel a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület is állandó bázist kap, de a kikötőkből már kiszorult kishajósok is örülhetnek. (Vitorlázz Itthon)

2020. június 6-7-én rendezik az idei Nemzeti Regattát, amin hagyományosan a hazai települések vitorlásai csapnak össze, rengeteg kísérőprogrammal Siófokon. A versenyre február 28-ig lehetett nevezni. Lesz még sárkányhajó- és új számként vízibicikli-verseny is, az Ízek Utcájában falatozni lehet, és a települések a strandokon is bemutatkozhatnak. (BAHART közleménye)

Mint múlt heti híradónkban is megírtuk, egy csöppnyi, ám lelkes csapat átúszta a téli Balatont még múlt vasárnap, Tihany és Szántód között. 6 fok volt és szemerkélt az eső, amikor a 7 egyéni úszó és a két, négyfős váltócsapat elindult Szántódról, az úszókat egyenként kísérték át a vízimentők. (LikeBalaton)

Jég & hó

Bezárt erre a téli szezonra a balatonfüredi jégpálya. A február 23-án bezárt, 900 négyzetméteres pálya a következő télen is kinyit. A többi balatoni jégpálya is lassan lezárja a téli szezont. (Balatonfüred.hu)

Véget ért a síszezon az eplényi Síarénában február 29-én. Már a hét elejétől csak egy pályán lehetett csúszni és az éjszakai sízéseket is lefújták, de azért a tél az utolsó napokra megkegyelmezett némi hideggel és havazással. (Intersport Síaréna Eplény/Facebook)

Kultúra & szórakozás

Folytatódik a Balaton körüli Kultkikötő programsorozata márciusban is: Balatonbogláron filmklub és színházi vígjáték, Szárszón a L’art pour l’art Társulat fellépése, Badacsonyban Kepes András előadása várható a hónapban. Dátumok, helyszínek itt. (Kultkikötő közleménye)

Zámbó Attila Nudlis című kiállítása nyílt meg a veszprémi Pannon Egyetem B épületének aulájában. Az alkotó hőkezelt és festett műanyag szobrokat rakott össze reliefekké. A tárlat március 3-ig tekinthető meg. (Veol)

Távozik a kultfővárosi projektre alapított Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Zoltán, akit Markovits Alíz, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete fejlesztési és pályázatkezelő főosztályvezetője vált. A 2018 májusa óta vezér Mészáros azért döntött a távozás mellett, mert nem tudta összeegyeztetni az Oliva Hotel működtetésével és a VeszprémFest szervezésével. (Veszprémkukac)

Szintén kultfővárosi hír, hogy júniusban megrendezik az első Veszprém-Balaton Filmpikniket a Magyar Mozgókép Szemle legjobb filmjeiből. Veszprém mellett Balatonfüreden, a tóparton is lesznek vetítések, valamint közönségtalálkozók, zenei és gasztro programok. (Veszprém-Balaton Filmpiknik közleménye)  

Koncertsorozattal nyitott meg a Papírkutya.Veszprém nevű élőzenés, reggeliző, ebédelő, vacsorázó kultúrkocsma, ahol szerdán a brit Ian Segal lépett fel, majd a hétvégén a szintén brit Henry Facey adott három napon át napi egy koncertet. (Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa/Facebook)

Turizmus

Tavaly 5 millió 874 ezer vendégéjszakát töltöttek el az emberek a Balatonnál a KSH adatai szerint. A statisztikai hivatal számai 0,9 százalékkal rosszabbak a 2018-asoknál. Hévíz magasan vezet (1,145 millió), majd Balatonfüred következik (733 ezer). Az élbolyban van még Siófok, Zalakaros, Zánka, Zamárdi és Tihany is (utóbbi nagyot, 8,2 százalékot fejlődött). Sok vendéget vesztett Keszthely, Balatonszemes, Balatonszárszó, Fonyód és Balatonvilágos, ellenben szerzett Balatonkenese, Szántód és Balatonberény. Külföldről zömmel még mindig a németek, illetve az oroszok, csehek, szlovákok, osztrákok és lengyelek jönnek a Balatonra. (Balatontipp)

A Magyar Turisztikai Ügynökség nyilvánosan nem meghirdetett pályázati felhívások alapján adott számos projektre százmillió forintos nagyságrendű támogatást az elmúlt években. A projektek között balatoni kötődésűek is vannak, mint pl. Zoób Kati divattervezőé, aki egy nagyon alaposan megtervezett alkotóházat és divatgyűjteményt hozna létre 811 millió forintból egy füredi villában. Balatonboglár önkormányzata a Gömbkilátó és a János-hegy környékének fejlesztésére 1 milliárd forintot kapott a rejtélyes pályázatokon. A meglévő zalaszabari és egy tervezett alsópáhoki kalandpark is kedvezményezett lett. (24.hu)

Címkék