A héten - ahogy a világon mindenhol - a Balatonnál is minden a koronavírus miatti leállásról, bezárásokról, lemondásokról szólt. Jó hírek is jöttek azért: szaporodnak az őshonos rákok a Balatonban, rangos sportversenyt rendezhet Füred és sűrűbben fog járni a tihanyi komp.

Nagy hullámvasutazást mutatott be az időjárás a múlt héten: kora tavaszi időből kora májusiba váltott, majd egy radikális hidegfront tíz fokkal visszataszajtotta a hőmérsékletet. Úgy tűnik, az előttünk álló héten ez fog megismétlődni az Időkép előrejelzése szerint. Hétfőn és kedden mínusz 2-3 fokos, fagyos reggelek után napos, 11 fokos nappalok jönnek. Szerdán 0, majd 15, csütörtökön 4, majd 16 fok lesz, egyre több felhővel. Aztán kemény front érkezik, péntektől 8 foknál nem lesz melegebb nappal, éjjel enyhe fagyok lehetnek záporok mellett. De még az is benne van a pakliban, hogy ennél sokkal téliesebb időjárás várható péntektől.

A hetet kikerülhetetlenül a koronavírus okozta kényszerű bezárkózás uralta, a szerdán kihirdetett országos veszélyhelyzet miatt rengeteg balatoni programot mondtak le. De a természet feltámadóban van, nyáriasodik a közlekedés, túraútvonalakat újítanak fel és kiállítások nyíltak. Heti hírösszefoglalónk következik.

Vírus & veszélyhelyzet

Március 11-én a magyar kormány elrendelte a veszélyhelyzetet a koronavírus terjedése miatt. Turisztikailag ennek hatása, hogy a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket törlik, de egyénileg is sok rendezvényszervező döntött a törlés vagy halasztás mellett. A részleteket és a törölt/halasztott eseményeket a zárójelben lévő, folyamatosan frissülő cikkünkben szedtük össze. (We Love Balaton)

Lefújták a Giro D'Italia bringás körverseny magyarországi, így balatoni szakaszait is a vírus miatt elrendelt intézkedésekre hivatkozva. (We Love Balaton)  

Alapjáraton, egészségesen nem tudunk koronavírustesztet végeztetni, de magánúton lehetséges az ország három pontján a Mikromikomed Labban. Az egyik mintavételi pont a háromból épp Balatonfüreden, a Csárda utcai szakrendelő földszintjén van. Bővebb infó a zárójeles linken. (Mfor)

A mozik - jelenleg úgy tűnik - országosan nyitva tartanak nagyrészt, persze korlátozásokkal. A Cinema City hálózata (idetartozik a veszprémi Balaton Pláza mozija) 99 főben maximálta az egy vetítésre beengedhető közönséget. Úgy tudni, a hévízi Fontana Mozi, a gyenesdiási Ligetplex Cinema és a tapolcai Városi Mozi üzemel tovább, míg a siófoki Sió Mozi minden termébe feleannyi nézőt, a füredi Balaton Mozi pedig 80 főt enged be. (Index; Veol)

Ivan Menchell Sírpiknik című komédiáját Szilágyi Tibor rendezésében tervezték bemutatni a veszprémi Petőfi Színházban, de a veszélyhelyzet miatt nem bemutatót, hanem házi összpróbát tartanak. (Veol)

Több nagyobb rendezvénynél - főleg amik időben még távolabb vannak - egyelőre nem merült fel a lefújás. Így a nagyobb zenei fesztiválokat is megtartják jelen állás szerint, tehát lesz Balaton Sound is. A Művészetek Völgye is közölte még csütörtökön, hogy megtartják a rendezvényt. (Index/Népszava; Művészetek Völgye/Facebook)

Állati természet

Másfélszer annyi tulipánt ültettek a Kőröshegyi Levendulásban idén, mint tavaly: 176 ezer tulipánt ültettek el, amit április 9-13. között lehet leszüretelni, persze ha az eseményt nem törlik a járványhelyzet miatt. (Sokszínű Vidék)

Részben az angolnák kipusztulása is elősegítette, hogy szaporodásnak indultak a rákok a Balatonban. Ez jó hír, mivel a tiszta vizet szeretik, bár nem minden balatoni rákfaj őshonos már. Félni nem kell tőlük, nem bántják az embert, viszont a lebomlott növényi anyagot és a dögöket is eltakarítják, tisztítva a vizet. (Hajózás.hu)

A fecskék óvására és segítésére buzdít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Rengeteg rovart fogyasztanak el a fecskék, de mintegy kétmillió példány hiányzik már Magyarországról a klímaváltozás és fészkek leverése miatt. A leverés tilos, sőt ajánlatos műfészkeket telepíteni. (MME.hu)

Közlekedés

Március 15-től október végéig ismét fizetőssé válik a balatonfüredi parkolás, de a tavalyi díjak, területek és időszakok nem változnak. Újdonság, hogy a Kisfaludy utcai, Zákonyi és Esterházy strandi fizetőparkolók után már a Zsigmond, Honvéd, Borsos és Huray utcákban is lehet bankkártyával díjat fizetni az automatáknál. Bővebb infó a zárójeles linken. (Balatonfüred.hu)

Sűrűsödik a tihanyi-szántódi komp menetrendje március 13-tól: 40 percenként járnak hajók. Április 9-ig Szántódrévből 6.40- 18.40 óra között, Tihanyrévből 7:00-19:00 óra között indulnak hajók. (BalatoniHajózás.hu)

Épül(t)-szépül(t)

Megszólalt a füredi önkormányzat által szanálni akart - jogilag társasházként működő - görög falu fő bérlője, a SUNCITY Kft. A szórakozóhely működtetője szerint ők rendben tartják a saját épületeiket, sőt másokéit is igyekeznek, de sok tulaj nem tatarozza a házát, nem fizeti a közös költséget, nem nyitja ki a boltját, pedig kötelező lenne. Ezért romlott le a negyed állapota. Sok kis tulajdonos állítja, az önkormányzat nevetségesen kis összegért hajlandó lenne megvenni egyes épületeket. (Portfolio)

Szintén füredi hír, hogy átadták a megújult könyvtárat. Energetikai korszerűsítés, akadálymentesítés, bútorcsere és területbővítés is lezajlott. Odakint pedig pihenőkertté alakították az udvart. (Balatonfüred.hu)

Az Év Balatoni Háza 2019 pályázaton nyert díjat a badacsonyi Hableány, a Laposa Birtok étterme és látványborászata (tervező: Kis Péter). A gazdasági kategóriában győztek, a nyitáskor mi is írtunk róluk. (Hableány/Facebook)

Bor & gasztro

Új séffel vág neki a szezonnak a hévízi Brix Bistro és a Bonvital Hotel: a konyhát Józsi Norbert fogja vezetni. (Brix Bistro/Facebook)

Siófokon tartották a XIX. Országos Syngenta Borverseny díjátadóját. Az 555 nevezett bor közül egy tokaji, egy villányi, egy móri és egy kiskunsági pincészet kapta meg a SynVino-díjat, de nagyarany, arany, ezüst, bronz és okleveles elismeréseket is átadtak - az első két díjból balatoni pincészet nem részesült. (Syngenta közleménye)

Mozgás & strand

Balatonfüred rendezi a 2021-es SUP-világbajnokságot a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség döntése nyomán. A barcelonai ülésen nagyon profinak nevezték a füredi pályázatot. (Nemzeti Sport/MTI)

Felújítják a gyenesdiási túraútvonalak jelzéseit, a hegylábi bevezető utakhoz tájékoztató táblák kerülnek ki, megújul a Dolomit-tanösvény, illetve elkészül a Forrás-tanösvény is. A településen 2013-ban elhelyezett foglalkoztató táblákat is renoválják. A településen a Gyenesi Lidóstrandon és a Diási Játékstrandon is megvalósulnak fejlesztések az állami strandprogram keretében. (Gyenesdiási Turisztikai Egyesület közleménye)

Kultúra & szórakozás

Kincsek utak mentén – A középkor szentsége címen nyílt kamarakiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban még múlt pénteken. A tárlaton Árpád-kori szakrális tárgyakat mutatnak be, június 21-ig látogatható. (Veol)

A sümegi Kisfaludy Sándor Emlékház is lehetőséget kapott rá, hogy digitalizálja gyűjteményét. Nemrég fejezték be Kajári Gyula Munkácsy-díjas grafikus, festő 200 grafikájának feldolgozását. (Veol)

Ingyenesen látogatható lesz a március 16-22. között megrendezendő Bach Mindenkinek Fesztivál. Keszthelyen, Veszprémben, Hévízen, Balatonfüreden, Kapolcson, Tihanyban, Szentgálon, Taliándörögdön és Vigántpetenden is lesznek programok, ahogy az ország más részein is. (LikeBalaton)

Jó hír érkezett a régi képek rajongóinak - így nekünk is: elindult a megújult Fortepan beta verziója sok feltöltött friss fotóval. (Summa Artium/Facebook)

Idén is lesz Everness fesztivál, a tervek szerint június 17-22. között. Új helyszínen, Siófok-Sóstón, a SióCampingben tartják az alkoholmentes, limitált nézőszámú, zöld szemléletű, csendes, társtalálóval is ellátott rendezvényt, amin zenei programok is lesznek, fellép Palya Bea, Zagar, Netanel Goldberg, Tribali, Paul Pahil, Bedő Imre, Balogh Ottó, Mabel Katz és Mirabai Ceiba. (Everness közleménye)  

Címkék