Megjött a tavasz a Balatonra is, elkezdődnek a nagy kivitelezések és építkezések, visszajönnének a gólyák, olcsóbban lehet barlangászni és múzeumot látogatni, sőt még a furminttal is fontos dolgok történtek. Heti hírösszefoglaló.

A másfél évszázada legmelegebb tél erőtlen próbálkozásai ellenére most már megállíthatatlan Tavasz Tábornok előretörése a Balatonnál is. A csípős, mínusz 2 fokos reggel után 10 fokos nappal lesz hétfőn, majd csütörtökig minden nap melegebb lesz több fokkal. Ekkor reggel 7, este 18 fok is lehet, majd lehűlés érkezik némi csapadékkal. Hideg a hétvégén se lesz, 1-2 fokos hajnalokat 10-11 fokos nappalok követnek. Változóan felhős-napos idő lesz egész héten, de záporok előfordulhatnak, főleg a csütörtöki hidegfront miatt, legalábbis az Időkép szerint.

Heti hírösszefoglalónk következik most, amiből kiderül, milyen új filmmel jelentkeznek a Vad Balaton alkotói, milyen petíció indult a tónál, bezárulhat-e a "balatoni fal" és hogy mit műveltek a borászok Köveskálon.

Természettel, szemben

Három hektár nádas égett le a Nagyberekből Balatonfenyves határában még március 1-én. A lángok oltásán a marcali, keszthelyi és boglári tűzoltók dolgoztak több óráig. Sokaknak jutott eszébe a tavalyi rémisztő 300 hektáros fonyódi tűzvész. (Sonline)

Egy meg nem nevezett somogyi faluban majdnem őrültet cselekedtek a helyiek: a koronavírus behurcolása miatti félelmükben komolyan felmerült, hogy leverik a gólyafészkeket, nehogy odajöjjenek a hazatérő madarak. Erről szerencsére először madármentőket kérdeztek meg, akik lebeszélték őket a fészekpusztításról. (Sokszínű Vidék)

Márciusban is lesz Barlangoljunk! kampány, amikor kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal vár a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is. Programok a Tapolcai-tavasbarlangban lesznek, kedvezményesen a Szentgáli-kőlik és a Csodabogyós-barlang lesz látogatható. (LikeBalaton)

Március 26-án mutatják be a Vad Balaton alkotóinak, Mosonyi Szabolcs rendező-operatőrnek és Bagladi Erika forgatókönyíró-producernek az új filmjét Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában címmel. A természetfilm az Északi-középhegységben egyre gyakrabban megjelenő hiúzról szól. (Origo)

Közlekedés

Annak ellenére, hogy az érintett önkormányzatok régóta lobbiznak a Balaton keleti partjánál, Veszprém és Lepsény között menő vasútvonal felújításáért, most határozat született a vasúti átjárók elbontásáról a sínek felszedésével. Ráadásul az átjárókat nemrég újította fel a MÁV. (Veszprém-Lepsény(-Dombóvár) vasútvonal/Facebook)

Petíciót indított a Nők a Balatonért Egyesület azért, hogy törvénymódosítással korlátozzák a hyperjetek, jetskik és más nagy sebességű vízijárművek megjelentését a Balatonon. (HírBalaton)

A fenntartható turizmushoz kapcsolódó, DESTI-SMART nevű nemzetközi projektbe is beszáll a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT). Lényegében az alacsony károsanyag-kibocsátás a cél a közlekedésben: e-mobilitás, kerékpár, hozzáférhetőség javítása, tömegközlekedés fejlesztése. Megvalósíthatósági tanulmányt és cselekvési tervet is készíteni fognak ehhez. (Turizmus Online)

Nyár végére átadhatják az M76-os autóút első 6 kilométeres szakaszát Hollád és Balatonszentgyörgy között (a fotón látszik az út szalagja, még tavaly nyáron készítettük). Egy 350 méteres vasbeton hidat is építenek, ez 80%-ban elkészült. (Zaol)

Épül-szépül

Kiderült, hogy a budaörsi Paralelbau Kft. építheti a Balatontourist füredi kempingjébe tervezett négycsillagos szállodát 2,745 milliárd forintért. (Turizmus Online)

A "balatoni fal" közelgő bezárásáról született hosszú elemzés: az egyre több parti beépítés, lakópark, apartmanház, szálloda sokszor húz falakat maga köré, elzárva az embereket a Balatontól. A cikk összeszedi a fontosabb épülő lakóparkokat és egyéb beruházásokat, amik amúgy a déli partra koncentrálódnak. (Portfolio)

Egy külföldi építészeti lap is felfigyelt a tavaly átadott Borász Házára, a SAGRA Építész mindszentkállai épületére (tervezték: Sajtos Gábor DLA, Virág Péter). Ez egy lakóház, a tulajdonos három éve telepített szőlőt, távlatilag borteraszt is tervez Kálla szélére. Az első zárójeles linken bővebb beszámoló is olvasható róla. (Octogon/Designboom)  

Bor & gasztro

33 borászat és 10 turisztikai szolgáltató mutatkozott be február végén a budapesti New York Palotában a Badacsonyról. Rekordszámú, mintegy 800 vendég kóstolta a borokat, ők ajándék borospoharat és kulcstartót is kaptak, mesterkurzusokon is részt vehettek. (Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közleménye)

Újra lezajlottak a Furmint Napok Köveskálon szakmai előadásokkal és borokra hangolt menüsorral, a helyi vendéglősök részvételével. A szervezők szerint sokan voltak, de nem volt elviselhetetlen tömeg. (Kóstolom közleménye)

Mozgás & strand

2,08 milliárd forint strandtámogatást oszt szét az állam, 67 balatoni önkormányzati strand is részesül ebből. A balatonalmádi, balatonfűzfői és siófoki strandok nem kaptak az összegből. A pénzből a vizesblokkokat, az öltözőket, a bejáró lépcsőket és a napozóstégeket korszerűsítik, hozzák létre. A legtöbb pénzt a füredi Széchenyi, a kenesei-akarattyai Bezerédj és a balatongyöröki strandok kapták. A teljes lista a zárójeles linken. (Balatontipp)

Lezajlott március 5-8. között a 13. SPURI Balaton Szupermaraton. A Siófokról indult tókerülő versenyen közel háromezren indultak el, az abszolút győztes Beda Szabolcs lett. (Veol)

Elejtett pár infomorzsát Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelő kormánybiztos a balatoni bringautakról egy interjúban. A Bringakör tervezése azért húzódott el, mert nehéz igények merültek fel (strandon átvezetett bringaút, tiltakozó nyaralók, extra engedélyek). Az igazi pozitív változást 2021-re várja Révész. Idén tényleg elindul a Budapest-Balaton bringaút építése is, ráadásul lementek az építési árak, így olcsóbban. Eközben a Magyar Kerékpárosklub Balaton közölte, hogy a munkaterület átadásával megkezdődött a Bringakör idei átépítése Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Fonyódon és Balatonbogláron. (Index; Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)

Kultúra & szórakozás

Több múzeum is ingyen látogatható lesz a március 15-i nemzeti ünnepen. Keszthelyi, tihanyi, szárszói és füredi intézmények is vannak a listán, amit a zárójeles linkre kattintva nézhetsz meg. (Csodálatos Balaton)

Ünnepélyesen megnyitották a tízéves füredi Vaszary Galériában a TOP10 című kortárs kiállítást. A kiállítók listáját a Magyar Képzőművészeti Egyetem főleg elsős hallgatói állították össze, Bak Imrétől Fehér Lászlón át a Szöllősi Géza-Kis Varsó művészpárosig találni itt élő alkotók képeit. Június 28-ig látogatható a tárlat. (Kultúra.balatonfüred.hu)

Címkék