Vírusos előzmények után vág neki az idei nyárnak a Balaton, Tihanyban ezért egységesített fertőtlenítővel és védőmaszkkal óvják majd a turistákat.

Az előző nap zimankós időjárása után fülledt, párás, májusiasan meleg időben gyülekeztek potentátok, újságírók és érdeklődők a Tihanyi PIAC Placcon szombat délelőtt azért, hogy megtudják, mit akar és tud tenni a település a turisták megvédése érdekében. A mostani, koronavírus sújtotta korszak egyik érdekes periódusát éljük, a sokat emlegetett járványgörbe ellaposodott, magyarán egyre kevesebb az új fertőzés, hála többek között az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájának.

Emiatt a kormányzat újranyitotta a vidéket (hamarosan állítólag Budapestet is), így a turizmus által érintett, tömegek által látogatott Balatonon is el kellett gondolkozni, hogyan védjék meg a festői faluba furikázó ezreket.

Kék flaskák mögül szóltak

Egy műfűvel borított asztal mögött foglalt helyet Hoffmann Henrik, a Balatoni Turisztikai Szövetség elnöke, Tósoki Imre tihanyi polgármester, Peleskey Ákos, a Balaton-felvidéki Fejlesztési Egyesület főtitkára, a Nubu márka társalapítója, valamint Zsidai Roy, Pannon Gasztronómiai Akadémia alapító-elnökségi tagja.

Hoffmann Henrik elmondta, a balatoni szolgáltatók felkészültek a járványbiztos vendégfogadásra, a tónál mindenki biztonságban van. Abban reménykedik a szakma, hogy belföldi úti célokat választanak majd az emberek. Nyilván ez a szezon így sem ugyanaz lesz, mint az eddigiek, de még megmenthető.

Tósoki Imre polgármester arra figyelmeztetett, kezeljük óvatosan a helyzetet. Ők is ezt teszik a községben, fokozatosan enyhítik a helyi korlátozásokat. Korábban Tihany egyenesen arra kért mindenkit, ne jöjjön a községbe. Most érvényben maradt az a szabály, hogy az autókat a kijelölt parkolókban kell letenni, a mellékutcákban megállási tilalom és egyirányúsítás van érvényben. Napi szinten fertőtlenítik a közterületeket, buszmegállókat, játszótereket.

És a lényeg: a Nubu designer márkával együttműködve saját, bézs színű, mosható Tihany feliratú maszkot is kitaláltak. Ezt a - szintén itt bemutatott - kék színű kézfertőtlenítős palackkal minden igénylő vendéglátóhelyen elhelyezik: a maszkot a személyzeten, a fertőtlenítőt az asztalokon. Végül Tósoki megosztotta Tihany új, járványhelyzet-kompatibilis mottóját is:

"Tihany vár és vigyáz rád!"

"Tihany vár és vigyáz rád!"

A márkázott Tihany-maszk ötletgazdája, Peleskey Ákos emelkedett e ponton szólásra. Főleg a kék kézfertőtlenítőkről beszélt: ezek célja, hogy a vendéglőbe érkező étkező egyből lássa, lemoshatja magáról a kórokozót egy mozdulattal. Reméli, az akcióhoz más települések is csatlakoznak.

Zsidai Roy szabadkozva azzal kezdett, magát rutinos szezonnyitónak tartja, de ez most neki is új helyzet. Ezúttal "nem katonák és fegyverek elől, hanem egymás elől kellett elbújnunk." Szerinte Magyarország az egyik legsikeresebb ország lett a járvány kezelésében, bár "ehhez szerencse is kellett". Jó hír, hogy az újranyitásokat se követte tragédia. A turizmusra térve arról beszélt, a nemzetközi utazások nagyon lassan állnak majd vissza, de a belföldi vonalon van remény, a jövőben pedig "egy fenntarthatóbb és polgáribb élet és turizmus következhet."

Lakos és nyaralós is fegyelmezett volt

A tájékoztató után még beszélni tudtunk pár szót Tósoki Imre polgármesterrel a járványhelyzetben tapasztaltakról. Elsőre nem nagyon értették az emberek az üzenetet, hogy maradjanak otthon, "ezért nagyon szigorú kijárási korlátozásokat kellett bevezetnünk". Szerinte hiába volt az általános korlátozás, eleinte ellepték a települést az autóval érkezők a gyönyörű idő miatt. Felhívást intéztek ekkor a Tihanyt szeretőkhöz, hogy a korlátozás megengedi ugyan a rekreációt, sportot, de az autós turizmust nem. "Ehhez a felhíváshoz sok polgármester csatlakozott akkor, fel is kapta a média, így a következő hétvégén mintha elvágták volna, senki sem érkezett a településre" - mondta Tósoki.

"Rémisztő volt szerint látni a kihalt utcákat" - tudván, hogy márciusban-áprilisban már sok látogató szokott ide jönni -, de a lakosság védelméért ezt be kellett vállalni. A felhívást 95 százalékban mindenki elfogadta, felelősségteljesen viselkedtek a helyiek, nyaralósok és más vendégek is ezután. Május második fele már egy új időszak. Mindenki nagyon várta, hogy "újra megnyithassák a kapukat." Az idelátogatóktól azt várják el, hogy az itt élőkre is vigyázzanak.  A községvezető ismét elmondta, csak fokozatosan nyitott ki a falu, még szigorú (bár ingyenes) a parkolás is.

Az itteni TDM-szervezet és a helyi vállalkozók is összefogtak, főleg hogy zömük átvészelte egyelőre a válságot. Természetesen voltak elbocsátások, bércsökkentések, és már mindenki várta a nyitást. Rendezvényeket még nem lehet augusztus 15-ig tartani. A Tihanyi Levendulafesztivál is elmarad az ismert formájában, bár a szeddmagad-típusú szüretre van esély. A Bujtor István Szabadtéri Színpad működése is nagy kérdőjel még, de az augusztus 20-i hosszú hétvégén 6-7 előadás is létrejöhet.

Címkék