Józsi Norbert 2020 januárjától viszi a Brix Bisztró konyháját. Kreatív, szezonalitáson alapuló ételeket és modern, csak a fogások összetevőit tartalmazó étlapot álmodott meg, olyan koncepcióval, amely a kínálatot jól ismerő törzsvendégek számára is tartogat újdonságokat. A ropogós malaccsászár és a piros lábasban tálalt konfitált babfőzelék simán megér egy hévízi kiruccanást, akárcsak a megunhatatlan Brix Burger, amit egyszerűen nem lehet levenni az étlapról.

A Brix Bisztró 2017-ben nyílt meg a felnőttbarát Bonvital Wellness & Gastro Hotel éttermeként. Modern, prémium alapanyagokon alapuló kínálatával és letisztult belső tereivel azonnal kitűnt Hévíz főleg hagyományos vonalat képviselő vendéglátóhelyei közül, és azok közé a gasztronómiai célpontok közé emelte a fürdővárost, amelyek egy utazást is megérnek, akár nagyobb távolságból is.

A hangulatos terasz és az étterem letisztult belső terei a nyugalom szigetét jelentik Hévíz belvárosában, ahol szinte napról napra nagyobb a forgalom a vírushelyzet miatti csend után. Tökéletes hely, ha szeretnénk meginni egy jó kávét, megismerni a környékbeli pincészetek kínálatát, vagy modern, szezonális hozzávalókkal dolgozó konyhát keresünk.

Tradíció, szezon, modernitás

Józsi Norbert konyhafőnöki tapasztalatait tekintve „öreg motorosnak” számít a szakmában. Miután elsajátította az alapokat, németországi éttermek és szállodák konyháján dolgozott, majd 13 évig hajózott, és a legmagasabb pozícióig vitte. Nem volt könnyű ellátni egy hajó konyhafőnöki feladatait, de megtalálta benne a számítását, és rengeteg tapasztalattal lett gazdagabb, meséli – a Brix Bisztró vendégeinek legnagyobb örömére.

A hévízi étteremben az évente négyszer megújuló a la carte kínálatot a magyar konyha kreatívan újragondolt fogásai és nemzetközi ételek alkotják, meséli a séf. 

A bisztró egyik fő vonzereje a konyhafőnök szezonális zöldségeken, gyümölcsökön alapuló, vagy egy-egy hozzávalóra felépített hétvégi ajánlata, amelyeknél egyszerű, hétköznapi ételekre kell gondolnunk, természetesen egy kis „brixes” csavarral.

A konyhafőnök nagyon fontosnak tartja, hogy a bisztró megtartsa a tradicionális ételeket, de azokat egy újabb köntösben mutassák meg a vendégeknek. Bizonyos ételeket az összetevőikre szednek, majd új értelmezésben komponálják őket újra. Ilyen a hétvégi ajánlatban szereplő körömpörkölt is, ami igazi meglepetés az ínyenceknek. Ezzel az étellel kapcsolatban inkább egy csárdára, és nem egy prémium kategóriás bisztróra gondolunk, a Brixben azonban csont nélkül, pirított, kovászolt kenyérre tálalva adják, köret helyett kovászos uborkával tálalják. A régió hagyományos fogásaival is találkozhatunk: „Zalában vagyunk, így a zalai tejfölös-kapros zúzalevest is feltesszük az étlapra” – mondja a séf.

Élmény a szemnek is

Az étlap rövid, de így is képet kaphatunk az étterem koncepciójáról, ami a hagyományos és a nemzetközi ételek esetén is a megszokottól eltérő gasztronómiai élményeket kínál. Választani nem könnyű, a négy előételt, három levest, tizenegy főételt és négy desszertet tartalmazó menü minden tétele tartalmaz valamilyen különleges ízpárosítást, technológiát, és egy kis meglepetést is, hiszen csak az ételek hozzávalóit látjuk az étlapon. Dönteni azonban kell, és a tudattal, hogy biztosan visszatérünk még, a Szarvastatár, szardellás majonéz, házi mustár, savanyított zöldségek, kenyér hozzávalókból álló előétellel (4890 Ft) kezdünk. A házi páccal készülő szarvastatárt nem marinálják előre, és minden házi készítésű a tányéron: a szardellás majonéz, az almamustár és a pirítós is.

A séf tanácsára az egyik „sztárétel”, a Ropogós malaccsászár, petrezselymes fehérbab, ecetes hagyma (2990 Ft) lesz a folytatás. A pecsenyelével együtt egy sütőpapíron tálalt, omlósra sütött malaccsászárt a babfőzelék 21. századi változata kíséri a nagymama piros lábasában. Konfitált fehér babból, petrezselyemmel készül, és kapunk még savanyított lilahagymát is az ételhez. Soha nem gondoltuk volna, hogy ezek az ízek ilyen harmóniát tudnak alkotni.

A másik főételünk a Lazacsteak karfioltextúrákkal, bergamot espuma (5990 Ft). Ez a fogás tényleg a meglepetésekről szól, és akár „a karfiol ötven árnyalata” nevet is viselhetné. A szaftos, tökéletesen elkészített lazac mellé a séf többféle textúrában tálalja a zöldséget, többek között püré formájában és vajban sülve. A lazac mellé egy szifonból nyomja ki a bergamot espumát, ami valójában egy bergamot- és citrompürével készült hollandi mártás. Az ebédet a Kókuszos panna cotta (1990 Ft) koronázza meg, amit a maracujagél tesz felejthetetlenné.

Lehetetlen vállalkozás lett volna még egy fogást elfogyasztani, de meg kell még említenünk a Brix Burgert (3190 Ft) is, amit hiába próbáltak levenni az étlapról, a sikere évek óta töretlen. A vesefaggyúval készülő, 200 grammos amerikai húspogácsa házi szezámmagos zsemlébe kerül, karamellizált hagyma, bacon és cheddar kíséri, a coleslaw-t és a karikaburgonyát pedig a burger mellé tálalják.

Bár a bisztrónak otthont adó Bonvital Wellness & Gasztro Hotel felnőttbarát, az a la carte étteremben és a teraszon a 14 éven aluli gyerekeket is szívesen látják. Különleges programokból sem lesz hiány, ősszel folytatódnak a borvacsorák és a magyar konyhaművészet neves szereplői is főznek majd itt, Krausz Gábor séf például októberben vendégszerepel majd az étteremben.

A Brix Bisztró az elmúlt években Hévíz egyik legfontosabb gasztrocélpontja lett, gyakran megújuló kínálatával és a hétvégi, szezonális ajánlataival a törzsvendégeknek is mindig tud újat mutatni. Ha legközelebb Hévízen jársz, egy elegánsabb szettet is pakolj be a fürdőruha mellé, foglalj egy asztalt itt és add át magad az élménynek, lehetőleg a csobbanás után!