Legyen magyar vagy külföldi, punk vagy pop, nyugodt vagy zúzós, mindenkinek megvannak a saját Balatonra utazós vagy ott nyaralós zenéi. Ezeket szedtük egybe összevont szerkesztőségeinkkel.

Sok dalt azzal a céllal írnak, sok dalt az idő érlel azzá, de mindannyiónk fejében ott csengenek olyan zenék, amiket utazáshoz szoktunk igénybe venni. Az meg külön kategória, amikor egyes dalok kifejezetten a nyaralásra való hangolódást segítik a kocsiban, vonaton, buszon. És itt jön a kedvenc alkategóriánk: a Balatonra utazós daloké.

Összecsődítettük hát a We Love Balaton és Budapest csapatát és megkérdeztük, mely dalokról jut eszükbe a Balatonra való zötyögés, mely nóták indítják be a nyaralóreflexeket, vagy egyáltalán, mely zenék jelentik számukra a Balatont.

Bartha Dorka, a Budapest-csapatból egész kompakt válasszal jött, beleszőve Cseh Tamástól Stromae-ig a kortárs zenetörténetet: "Fiúméknál tudom, hogy Cseh Tamás volt ez, amikor kicsik voltak, főleg a Mélyrepülés, meg a Hatvanas évek. Nekem az Autók a tenger felé a Kispáltól, ha vonattal megyünk ezt mindig beteszem Akarattya magasságában, a másik meg a Beiruttól az Elephant Gun (ld. lejjebb). Ha meg haverokkal kocsival csapatjuk, akkor valahogy mindig Stromae szól az utóbbi években, az olyan 'irány a Balaton vagy Adria' zene." Hozzáfűzte, hangsúlyozta, leszögezte:

"Ja meg mánucsáó (Manu Chao - a szerk.), az is utazás, vonaton azzal is szoktam hangolódni. De régebben egyértelműbb volt, mert ott voltak a kocsiban az utazós kazetták, nem volt ilyen végtelen lehetőség. mondjuk ez én családomban ez mindig valami opera volt kb., Traviata végtelenítve, csak ez sajnos nem a Balcsira."

"Ja meg mánucsáó (Manu Chao - a szerk.), az is utazás, vonaton azzal is szoktam hangolódni. De régebben egyértelműbb volt, mert ott voltak a kocsiban az utazós kazetták, nem volt ilyen végtelen lehetőség. mondjuk ez én családomban ez mindig valami opera volt kb., Traviata végtelenítve, csak ez sajnos nem a Balcsira."

Chilembu Krisztina balatonos szakírónk komolyabb húrokat pengetett meg. Neki ezek az előadók ugranak be a balatonozásról (bár balatoniként nyilván mást jelent neki a leutazás): Thievery Corporation, De Phazz, Norah Jones, Brains, Sena.

Heim Alexandra fotósunk is bedobott egy zenét gyorsan, visszaemlékezve arra, amikor egy ősrégi Volkswagen T2-es volt az átmeneti "céges kocsi". Szóval következzen a Footprintz és "'16 nyara Herbie-vel, hatvannal döcögve a hetvenegyesen."

Jász Annamária budapestes kollegina a kilencvenes évek mélyére huppant: "Hajjaj, nekem az egész '90-es évek, meg a prosztó trash zenék a dizsikből. De lehet, nem én vagyok a jó alanya az ilyesminek, mert én elég kommersz szórakozási formákat preferáltam kamaszként, ha a Balcsira mentem. Mondjuk huszonévesként sem volt nagyon más alternatíva. Az a jó Rózsa diszkó Kenesén!" És akkor Annamari felsorolása: Balatoni láz, Álomhajó, Neoton Familía: Nyár van, KFT: Balatoni nyár, UFO: Napolaj. A férje se maradhatott ki: "neki a Balcsiról beugrik Az utolsó mohikán filmzenéje, mert ott látta 7-8 évesen a siófoki kertmoziban, és el is aludt rajta, de a mozsárágyúkra felébredt a francia ostromnál." Szóval szóljon a klasszikus:

Jene Boglárka, adminrendszerünk segítő jobbja is eltért a kiírástól: "én Enter Shikarira vagy Nirvanára szeretek autózni, de őket sem mondanám épp balatoni klasszikusoknak".

Kovács Angelika Budapestről egy szép ezredfordulós listát osztott meg velünk: "Blink, Fidlar, System, Red Hot Chili, Hiperkarma, Aurora, Strokes, Foals, Eminem, ilyesmi klasszikusok, de nem olyan balatonosak :( azért be akartam szállni a megosztós játékba én is". A nevezést így is elfogadjuk.

Kovács Dávid budapestes kolléga egy John Butler-gitározást nevezett ezzel a keserédes kísérőszöveggel: "Kb. 8 éve nem voltam a Balatonnál, de most valamiért a lenti dal ugrott be róla." Hozzátette, azért nem szabad elfelejteni a Prosectura Hurrá nyaralunk című punkklasszikusát sem.

Kőrösi Tamás fotográfus amerikai vonalon utazott, konkrét emlékfoszlányt a felszínre segítve: "Balatonfűzfőig pont lement az Offspring Americana kazi A-B oldala a zöld 120-as Škodában."

Molnár Zoltán Balaton-főszerkesztő "nekem valamiért a 2000-es évek közepi brit gitár-gittegyletek ragadtak be, Balatonra autózáshoz is roppant szórakoztatóak, gyermetegek és olyan nyaralós gondtalanságuk van. Zengjen egy Kaiser Chiefs!"

Wagner Gábor Budapestról akceptálta kollégája álláspontját, majd ajánlott egy zenét: "valójában ez van szerintem is, amit Jene Bogi mond: vannak autós-utazós zenék, amik végül is végcél-függetlenek. Ha Balatonra utazós zene, akkor mindenkinek a trash-dalok meg a KFT jut az eszébe". Hát akkor hallgassunk egy jó KFT-t!

Zacsek Ágnes Budapest-főszerkesztő kifejezetten tagadta a Balatoni láz című dal szeretetét, ehelyett közölte, a Kiscsillag Sirályát, Lovasi Mire megtanultam a leckét című dalát, valamint sok Manu Chaót hallgat utazáskor a kocsiban.

Címkék