látnivalók & kultúra

szerkesztés

Utcaszínházi forgataggal, saját borral és ökobarátsággal jön a Bondoró Fesztivál

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2020. 07. 02. 13:44

A Művészetek Völgye mellett is van élet Kapolcson, tudtuk meg egy kis művészeti pikniken a helyi VirágZsó Udvarban. A szervezők már nagyban készülnek az utcaszínházi Bondoró Fesztiválra, amit a járvány miatt pünkösdről augusztus utolsó hétvégéjére tettek.

Kapolcs = Művészete Völgye. Sokak fejében a mai napig ez a kőegyszerű egyenlet él a túlzás nélkül festői faluról. Pedig egyre inkább arra hajt a művészi község, hogy lerázza magáról ezt az egyszerűsítést. A falu melletti Bondoró-hegyről kapta a nevét az a kis fesztiválocska, ami a fenti egyenletet bonyolítaná. A Bondoró Fesztivál azonban sokkal kisebb és szerényebb, mint a Völgy, dedikáltan az utcaszínházi vonalra megy rá.

A bondorósok szerdán sajtópikniken mutatták meg magukat, és elmondták, hiába maradt el pünkösdkor a rendezvény, nem fogják csak úgy feladni, igenis megrendezik azt.

Fotó: Kelemen Gergő - Bondoró Art Piknik

Egy háromnegyedig zárt kapun keresztül közelíthettük meg a kaviccsal dúsan felszórt csodakertet, a VirágZsó Udvart, ahol a Művészetek Völgye idején is csuda nagy élet van (mint kiderült, azért nem volt tárva-nyitva, nehogy a kertet őrző kölyökspániel meglógjon). Odabent nagy sürgés-forgás volt, a Nyitott Műterem alkotói hordókat dekoráltak újra: volt aki festett rá, volt aki színezett és összefacsart plasztikpalackokat csavarozott a sajátjára, akadt aki halszálkásra lyuggatott fémlemezt erősített rá.

Nem hiába nevezték el az eseményt Bondoró Art Pikniknek: amellett, hogy mondtak pár szót a szervezők a sajtónak az idei utcaszínházi fesztiválról, az alkotó művészeket is lehetett nézni, no meg helyi termelők ételeit-italait fogyasztani.  

Fotó: Kelemen Gergő - Bondoró Art Piknik

Mindenesetre kiderült, idén augusztus 28-30. között, pont az iskolakezdés előtt lesz a második Bondoró, összefogva a gyerekeknek szervezett, művészeti Kapolcska Táborral. A főszervező Virág Erzsébet, azaz Zsóka elmondása szerint sokkal kisebb lesz, mint a Völgy, csak egyetlen színpad lesz a Malom-sziget nevű parkban. Elhangzott, nem véletlen július 1-én tartották a sajtótájékoztatót, hisz kezdődik a műanyagmentes július, amire a fesztivál is felszáll: lebomló, újrahasznosítható evőeszközök, poharak, tányérok várják a látogatókat.

Balról jobbra: Debreczeni Zoltán, Virág Zsóka, Márvány Péter, Lakatos Tibor.

Fotó: Kelemen Gergő - Bondoró Art Piknik

A tájékoztatón felszólalt Márvány Péter kapolcsi polgármester, aki szintén kifejezte örömét, hogy "évről évre egyre kevesebb szemetet termelnek a látogatók". Lakatos Tibor, a dörgicsei Echo Pince borásza az egész térséget méltatta ("az az érzésem, mintha Provence-ban lennék"), majd bemutatta a fesztiválra készített, a Balaton-felvidéket jól megmutató Bondoró nevű borait (egy cabernet sauvignon és egy irsai kék palackban).

Fotó: Kelemen Gergő - Bondoró Art Piknik

Debreczeni Zoltántól, a Nyitott Műterem művészi "vándorcirkuszának" vezetőjétől megtudtuk, ők oda mennek, ahova hívják őket, ezért jöttek most el az Art Piknikre. Magán a Bondorón nem vesznek részt augusztus végén (bár fognak tartani egy ún. Spontárlatot a fesztivál hétvégéjén a Malom-szigeten), de jövőre várható Kapolcson egy kiállításuk. Végül bemutattak környékbeli termelőket, akik a szendvicsfalatokat, sajtokat, szörpöket, pogácsákat biztosították, mi pedig megkérdeztük a főszervezőt a miértekről.

A szárnyas sárkány Kapolcsra repült

Virág Zsóka elmondta, régi szerelmese Kapolcsnak, öt éve ezért vették meg ezt a Petőfi utcai házat. Korábban aktívan részt vett a Völgy megszervezésében, ő volt például a fesztivál fontos irodalmi helyszínének, a Kaláka Versudvarnak az egyik megálmodója is. Évről évre nőtt benne a vágy, hogy saját fesztivált rendezhessen: "hiányzott egy szegmens a hazai fesztiválokból, azt éreztem, ugyanazok a fellépők vannak mindenhol az országban." Az utcaszínházat szerette volna előtérbe helyezni. Ez nem lett volna újdonság, volt egy elődjük az ország túlfelén, a nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztivál, de az megszűnt, így Zsókáék beléphettek a résbe. Létrejött a Bondoró.

"Itt dedikáltan utcaszínház, tűzszínház, gólyalábasok, klasszikus és újcirkusz, vízirevü találhatók meg. Az ötletet kezdettől annyian támogatták, hogy nem volt kétséges, ezt meg kell csinálni."

Fotó: Kelemen Gergő - Bondoró Art Piknik

Nem is volt kérdés, hogy más településben gondolkodjanak, a falu is támogatta az eseményt. "Nem még egy Művészetek Völgyét akarunk, ez más típusú rendezvény" – mondta Zsóka. A faluvezetés eleve négyévszakossá tenné a községet, ebbe illeszkedett a késő tavaszi, kvázi nyárindító Bondoró – amit most ugye a járvány miatt a tervezett pünkösdi időpontról augusztus végére kelett tolni (a pünkösd amúgy állandó időpont lesz).

A koronavírus előtt, már márciusban "ugrásra készen álltunk", elő volt szinte minden készítve. Miután egyértelművé vált, hogy a fesztivál pünkösdkor megtarthatatlan, elsőre augusztus 20. környékére akarták tolni a rendezvényt, "de arról gyorsan lebeszéltük magunkat" a rengeteg esemény miatt. Így esett az utolsó nyári hétvégére a választás, amikor "remélhetőleg már felkészültek a családok az iskolakezdésre", és le tudnak ruccanni Kapolcsra.

"Nagyon sok külföldi fellépőnk lett volna szerte Európából, őket elengedtük az idén, megbeszéltük velük, hogy jövőre jöjjenek. Egy kivétel van: egy argentin bohóc, aki Budapesten él."

Így is 90 százalékban át tudták menteni a programot, bár a szombat kicsit zsúfolt lett. Megkértük még Zsókát, három programot emeljen azért ki. Az egyik a "fantasztikus tűzshow-val készülő Tűzmadarak csoport", a második Sarkadi Bence világhírű marionettszínháza, a harmadik az icipici bábokkal operáló Mikropódium. Emellett folyamatosan történik majd valami, ahogy az ember megy a Petőfi utcán (ahol kézműves termékek árusai és étel-ital is helyet kapnak), akár szembejöhet vele egy pantomimes vagy egy rezesbanda. Az egyik csúcs az a nagy főnixmadárszobor lesz, amit a fesztivált nyitó és záró felvonuláson is megmutatnak, majd a végén ünnepélyesen elégetnek. A fesztivál nem lesz ingyenes, a jegyárakat itt nézheted meg.

Hasonló tartalmak

Admin mode