A Művészetek Völgye mellett is van élet Kapolcson, tudtuk meg egy kis művészeti pikniken a helyi VirágZsó Udvarban. A szervezők már nagyban készülnek az utcaszínházi Bondoró Fesztiválra, amit a járvány miatt pünkösdről augusztus utolsó hétvégéjére tettek.

Kapolcs = Művészete Völgye. Sokak fejében a mai napig ez a kőegyszerű egyenlet él a túlzás nélkül festői faluról. Pedig egyre inkább arra hajt a művészi község, hogy lerázza magáról ezt az egyszerűsítést. A falu melletti Bondoró-hegyről kapta a nevét az a kis fesztiválocska, ami a fenti egyenletet bonyolítaná. A Bondoró Fesztivál azonban sokkal kisebb és szerényebb, mint a Völgy, dedikáltan az utcaszínházi vonalra megy rá.

A bondorósok szerdán sajtópikniken mutatták meg magukat, és elmondták, hiába maradt el pünkösdkor a rendezvény, nem fogják csak úgy feladni, igenis megrendezik azt.

Egy háromnegyedig zárt kapun keresztül közelíthettük meg a kaviccsal dúsan felszórt csodakertet, a VirágZsó Udvart, ahol a Művészetek Völgye idején is csuda nagy élet van (mint kiderült, azért nem volt tárva-nyitva, nehogy a kertet őrző kölyökspániel meglógjon). Odabent nagy sürgés-forgás volt, a Nyitott Műterem alkotói hordókat dekoráltak újra: volt aki festett rá, volt aki színezett és összefacsart plasztikpalackokat csavarozott a sajátjára, akadt aki halszálkásra lyuggatott fémlemezt erősített rá.

Nem hiába nevezték el az eseményt Bondoró Art Pikniknek: amellett, hogy mondtak pár szót a szervezők a sajtónak az idei utcaszínházi fesztiválról, az alkotó művészeket is lehetett nézni, no meg helyi termelők ételeit-italait fogyasztani.  

Mindenesetre kiderült, idén augusztus 28-30. között, pont az iskolakezdés előtt lesz a második Bondoró, összefogva a gyerekeknek szervezett, művészeti Kapolcska Táborral. A főszervező Virág Erzsébet, azaz Zsóka elmondása szerint sokkal kisebb lesz, mint a Völgy, csak egyetlen színpad lesz a Malom-sziget nevű parkban. Elhangzott, nem véletlen július 1-én tartották a sajtótájékoztatót, hisz kezdődik a műanyagmentes július, amire a fesztivál is felszáll: lebomló, újrahasznosítható evőeszközök, poharak, tányérok várják a látogatókat.

A tájékoztatón felszólalt Márvány Péter kapolcsi polgármester, aki szintén kifejezte örömét, hogy "évről évre egyre kevesebb szemetet termelnek a látogatók". Lakatos Tibor, a dörgicsei Echo Pince borásza az egész térséget méltatta ("az az érzésem, mintha Provence-ban lennék"), majd bemutatta a fesztiválra készített, a Balaton-felvidéket jól megmutató Bondoró nevű borait (egy cabernet sauvignon és egy irsai kék palackban).

Debreczeni Zoltántól, a Nyitott Műterem művészi "vándorcirkuszának" vezetőjétől megtudtuk, ők oda mennek, ahova hívják őket, ezért jöttek most el az Art Piknikre. Magán a Bondorón nem vesznek részt augusztus végén (bár fognak tartani egy ún. Spontárlatot a fesztivál hétvégéjén a Malom-szigeten), de jövőre várható Kapolcson egy kiállításuk. Végül bemutattak környékbeli termelőket, akik a szendvicsfalatokat, sajtokat, szörpöket, pogácsákat biztosították, mi pedig megkérdeztük a főszervezőt a miértekről.

A szárnyas sárkány Kapolcsra repült

Virág Zsóka elmondta, régi szerelmese Kapolcsnak, öt éve ezért vették meg ezt a Petőfi utcai házat. Korábban aktívan részt vett a Völgy megszervezésében, ő volt például a fesztivál fontos irodalmi helyszínének, a Kaláka Versudvarnak az egyik megálmodója is. Évről évre nőtt benne a vágy, hogy saját fesztivált rendezhessen: "hiányzott egy szegmens a hazai fesztiválokból, azt éreztem, ugyanazok a fellépők vannak mindenhol az országban." Az utcaszínházat szerette volna előtérbe helyezni. Ez nem lett volna újdonság, volt egy elődjük az ország túlfelén, a nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztivál, de az megszűnt, így Zsókáék beléphettek a résbe. Létrejött a Bondoró.

"Itt dedikáltan utcaszínház, tűzszínház, gólyalábasok, klasszikus és újcirkusz, vízirevü találhatók meg. Az ötletet kezdettől annyian támogatták, hogy nem volt kétséges, ezt meg kell csinálni."

"Itt dedikáltan utcaszínház, tűzszínház, gólyalábasok, klasszikus és újcirkusz, vízirevü találhatók meg. Az ötletet kezdettől annyian támogatták, hogy nem volt kétséges, ezt meg kell csinálni."

Nem is volt kérdés, hogy más településben gondolkodjanak, a falu is támogatta az eseményt. "Nem még egy Művészetek Völgyét akarunk, ez más típusú rendezvény" – mondta Zsóka. A faluvezetés eleve négyévszakossá tenné a községet, ebbe illeszkedett a késő tavaszi, kvázi nyárindító Bondoró – amit most ugye a járvány miatt a tervezett pünkösdi időpontról augusztus végére kelett tolni (a pünkösd amúgy állandó időpont lesz).

A koronavírus előtt, már márciusban "ugrásra készen álltunk", elő volt szinte minden készítve. Miután egyértelművé vált, hogy a fesztivál pünkösdkor megtarthatatlan, elsőre augusztus 20. környékére akarták tolni a rendezvényt, "de arról gyorsan lebeszéltük magunkat" a rengeteg esemény miatt. Így esett az utolsó nyári hétvégére a választás, amikor "remélhetőleg már felkészültek a családok az iskolakezdésre", és le tudnak ruccanni Kapolcsra.

"Nagyon sok külföldi fellépőnk lett volna szerte Európából, őket elengedtük az idén, megbeszéltük velük, hogy jövőre jöjjenek. Egy kivétel van: egy argentin bohóc, aki Budapesten él."

"Nagyon sok külföldi fellépőnk lett volna szerte Európából, őket elengedtük az idén, megbeszéltük velük, hogy jövőre jöjjenek. Egy kivétel van: egy argentin bohóc, aki Budapesten él."

Így is 90 százalékban át tudták menteni a programot, bár a szombat kicsit zsúfolt lett. Megkértük még Zsókát, három programot emeljen azért ki. Az egyik a "fantasztikus tűzshow-val készülő Tűzmadarak csoport", a második Sarkadi Bence világhírű marionettszínháza, a harmadik az icipici bábokkal operáló Mikropódium. Emellett folyamatosan történik majd valami, ahogy az ember megy a Petőfi utcán (ahol kézműves termékek árusai és étel-ital is helyet kapnak), akár szembejöhet vele egy pantomimes vagy egy rezesbanda. Az egyik csúcs az a nagy főnixmadárszobor lesz, amit a fesztivált nyitó és záró felvonuláson is megmutatnak, majd a végén ünnepélyesen elégetnek. A fesztivál nem lesz ingyenes, a jegyárakat itt nézheted meg.

Címkék