Nincs tömeg, működik a klíma, nem kell félni a vírustól és még számtalan előnye van, ha kocsit bérelve ugrunk le a tóra.

Az idei nyár más, mint az eddigiek. A koronavírus miatt máshogy üdülünk, például óvakodunk a tömegközlekedéstől. Sok olyan honfitársunk van, aki anyagi vagy elvi okokból nem tart fenn saját autót (és tegyük fel, cégest se tud használni), így ha a tömegközlekedés is kiesik neki, mehet kerékpárral nyaralni. Ez ugye a távolságot is szűkíti, illetve családdal már nehezebb feladat. 

Itt jön be a képbe egy praktikus megoldás: béreljünk autót, és azzal menjünk a Balatonra!

Mire figyeljünk?

Az autóbérlés sokak számára új és sikamlós terep, és nyilván minimális hozzáértés nem árt, de azért segítségül hívtuk a Fox Autorentet, hisz ők pont ezzel foglalkoznak. Megtudtuk, hogy fontos, hogy megbízható és kifogástalan műszaki állapotú autót kapjunk. Egy lényeges apróság: elindulás előtt alapból át kell nézni az autókölcsönző munkatársával az autót, hol milyen és mennyi karcolás van rajta, így visszaadáskor pontosan tudják, hogyha új sérülés keletkezett kívül vagy belül.

Érdemes nekünk is körbefotózni az autót átvételnél, valamint átvételnél és leadásnál is átfutni a szerződést és számlát. Nem árt pontosítani, hogy milyen állapotban kell visszahozni az autót (tele tank? tisztaság?), ne legyen ebből kellemetlen meglepetés.

Ne feledjük el leellenőrizni az autó papírjait, alsó hangon a forgalmi engedély legyen meg, no meg legyen elérhetőségünk az autóbérlős céghez, hogy bármikor tudjanak asszisztenciát, segítséget nyújtani (pl. műszaki hiba esetén). Fentebb a számlát is említettük, nem baj, ha tisztázzuk, pontosan mit tartalmaz az ár, miért kell külön fizetni (pl. autópályadíj, határátlépés, transzfer stb.). Érdemes biztosítást kötni az autóra (a kötelezőn felül), mert ez fedezheti, ha esetleg önhibánkból kárt okozunk a kocsiban. Mindegyik bérbeadó cég alkalmaz letétet, kauciót, amit felszabadítanak, ha sértetlenül visszük vissza a kocsit, de sérülés esetén a kár értékét levonják belőle. Ha kötünk biztosítást, akkor ezt megússzuk.

Miért jobb a kocsibérlés?

Először is új vezetési élményt ad, hisz olyan márkákat és típusokat próbálhatunk ki, amiket eddig nem. Hogy egy környezetbarát példát hozzunk fel: ha eddig dízel szedánnal róttuk az utakat, most kipróbálhatjuk, milyen egy hibrid terepjárót hajtani (megtettük, és menő!).

Az ár messze nem olyan magas, mint az ember gondolná: egy balatoni oda-vissza utazás esetén két főtől már a vonatjegy árával konkurál. Csak nem kapunk zsúfoltságot cserébe és még a klíma is működik. Egy konkrét példa, hogy egy Suzuki Swiftet napi 30 euróért (kb. 10 500 forint a cikk írásakor érvényes árfolyamon) ki lehet bérelni 24 órára (nem naptári napért fizetünk, hanem a 24 óra a kibérléskor kezd ketyegni), erre jön az üzemanyag ára, így négy főre összesen 28 ezer forintért megjárhatjuk a Balatont.

Ha már a tömegközlekedést említettük, akkor elég nagy előny a rugalmasság: komfortosan és gyorsan tudunk utazni, akkor és oda, amikor és ahova akarunk, nem kell alkalmazkodni a menetrendekhez. Ez főleg akkor igaz, ha már a Balatonon vagyunk. Ugyan igyekszik a MÁV és a Volánbusz is, de pl. az esti balatoni, települések közötti közlekedés még mindig legendásan gyenge. Egy bérautóval viszont rengeteg időt takarítunk meg (amit új élményekre fordíthatunk), sőt akár meglepő fronton spórolhatunk: új, olcsóbb, parttól távolabbi szálláshelyek kipróbálására ad lehetőséget, ha nincs az ember a vonat és a buszmegállók közelségéhez kötve.

Azt se feledjük el, hogy a koronavírus még köztünk van, sajnos bármikor elképzelhető a járvány ismételt elharapódzása. Ez megint csak egy érv, hogy maszk nélkül, zsúfoltság nélkül, fertőzésveszély nélkül utazhassunk. Aki azért aggódna, hogy mennyire makulátlanok a bérautók, az megnyugodhat, a cégek zöme fertőtlenít, a Foxnál pl. minden autókiadás előtt ózonos tisztítógéppel ölik ki a kórokozókat az autóból.

Címkék