A zánkai Zen Garden Resort egy egyedülálló szálláshely egy hangulatos ősfás parkban, sportolási lehetőségekkel, stranddal, gasztroprogramokkal, ahol a családok és a baráti társaságok különleges, 4-8 fős apartmanokban pihenhetnek. A komplexum külső vendégek számára is nyitott étterme, a Bamboo Bistro az idén prémium színvonalú fogásokkal és szemet gyönyörködtető kompozíciókkal került fel a legjobb balatoni helyek listájára. A konyhát Krasznai Norbert, a budapesti fine dining éttermek világából érkezett séf viszi.

Ősfás terület, minimalista faházak a fürdőtó körül, szilakertek és rengeteg zöld – ez az első benyomásunk, ahogy felfedezzük a Zen Garden Resort területét. A „zen” itt nemcsak üres szó, itt tíz perc után úgy érezzük, egy másik világba érkeztünk, ahol a pihenésnek, a gasztronómiai élvezeteknek, a sportolásnak vagy a gyógyító szemlélődésnek szentelhetjük magunkat.

Egy resort, ahol a fákra is ügyelnek

A zen hangulatú, tiny house-okból álló resortot a Netrisk.hu alapítója, Haraszti Zsolt álmodta meg. Beleszeretett a Zánkai Gyermek Ifjúsági Centrum közelében található hathektáros, ősfás területbe, ami korábban vállalati üdülő volt. Ideje nagy részét itt töltötte, télen is. Kezdeni akart valamit a mesébe illő parkkal, és sok gondolkodás után végül egy egyedülálló szálláshelyet és egy nagy kapacitású éttermet alakított ki a területen.

Az építkezés négy évvel ezelőtt kezdődött, a kétszintes, szemből „A” betűre emlékeztető házikókhoz az egykori üdülőtelep egyik épülete adta az inspirációt. Egy tervezőiroda közreműködésével született meg az összesen 55 négyzetméteres, két és három hálószobás apartmanház típusa, amiben egy nyolcfős család vagy társaság is kényelmesen elfér. Minden házhoz tartozik egy 24 négyzetméteres, árnyékolható terasz is, intimitást biztosító távolságban a szomszédos házaktól.

A terület közepén található fürdőtó az egyik legnépszerűbb hely az étterem mellett, itt a legkisebb vendégek és azok is biztonságosan tudnak csobbanni, akik nem szívesen mártóznak meg a belépésnél itt már derékig érő Balatonban. Az egyik mélyedésben, a kövek között természetes „jacuzziban” lehet lazulni. A sziklakertek és a zen-kerteket idéző növények egy kis délkelet-ázsiai hangulatot csempésznek a Balaton északi partjára. A tágas napozóterasz alatt található a szaunaház, ahol minden nap felöntéseket tartanak, a tóparti bárból pedig érkeznek a koktélok és a frissítők.

Zsolt a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy a természet károsítása nélkül valósítsa meg a terveit. Egyetlen fát sem vágott ki a területen – ezért nem sorakoznak az apartmanok katonás rendben, egymástól egységnyi távolságra. A partmenti nádast sem áldozták fel a panorámáért. A resort területe autómentes (ez alól csak az étterem beszállítói képeznek kivételt), így a gyerekek nyugodtan rollerezhetnek, görkorizhatnak vagy biciklizhetnek a hatalmas park aszfaltútjain. A vendégeket a személyzet arra kéri, hogy hagyják a szálláshely parkolójában az autókat, innen elektromos kisbusz szállítja őket a házakhoz, az étteremhez vagy a partra.

Fine dining helyett izgalmas bisztrókonyha

A resort étterme, a korábban „csendes” üzemmódban működő Bamboo Bistro új csapattal kezdte az idei szezont, és most már nemcsak a szállóvendégeket, hanem a kívülről érkezőket is várják. Több mint 300 főt tudnak kényelmesen leültetni a fűthető belső részben és az összesen 700 négyzetméteres, panorámás teraszon. A konyhát a legmodernebb berendezésekkel szerelték fel, így gördülékenyen ki tudják szolgálni a céges és családi rendezvényekre, esküvőkre, zenés vacsorákra érkező vendégeket is.

A konyhafőnök, Krasznai Norbert élete első 20 évét Siófokon töltötte, számára a zánkai resort visszatérést jelent a Balatonhoz. Az elmúlt években olyan budapesti éttermek konyháit vezette, mint a Gerlóczy Kávéház, a Monk’s Bistrot, vagy a Société Bisztró, és zsűrizett a Bocuse d'Or szakácsverseny hazai döntőjén is. A fine dining világát most balatoni, egyszerű, de prémium kategóriás bisztrókonyhára cserélte, ahol szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozik. (A beszállítói között szerepel a Vászolyi Sajtmanufaktúra vagy a mikrozöldségeket termesztő Organikáli farm is, a lazacpisztráng pedig a tapolcai telepről érezik.)

A rövid étlapon magyaros és nemzetközi fogásokat egyaránt találunk, a séf csak az ételek hozzávalóit tünteti fel. A lombok alatt elköltött ebédet olyan előételekkel indíthatjuk, mint a „kacsamáj, cseresznyelekvár, napraforgómag, briós” vagy a hideg gyümölcsleves, amit júliusban zöldalma, málna és thai bazsalikom kísér. A rántott tanyasi csirkemellhez burgonyapüré és pak choi, a lazacpisztráng mellé zöldborsófőzelék, turbolya és újhagyma jár. 

Minden étel egy külön műalkotás, amihez az innovatív tálalás is hozzátartozik.

De térjünk egy kicsit vissza az ízekhez: burgert és pizzát is rendelhetünk, és itt kerül a tányérra a Balaton legfinomabb juhtúrós sztrapacskája, füstölt marhapofával és savanyított lilahagymával. A Bamboo Bistro csapata az ételallergiás vagy speciális étrendet követő vendégekre is gondolt, gluténmentes, tejmentes és vegán fogásokat is kínálnak. A „kápiapaprika, bulgur, sült zeller, paradicsom” hozzávalókból álló étel a húsevők tetszését is elnyeri, szuper alternatíva a forróságban a nehezebb ételek helyett.

Vitorlázni és SUP-túrázni is lehet

Nem sok ilyen nagy kapacitású konyha található a környéken, a mesés környezettel együtt pedig a resort páratlan lehetőséget kínál esküvőkhöz, családi és baráti eseményekhez. Akár az egész terület és az összes szálláshely lefoglalható a több száz fős rendezvényekre.

A resort által nyújtott élmények – a sportolási lehetőségek, a SUP- és az e-biketúrák, a grillvacsorák és a zenés rendezvények – a külső vendégek számára is elérhető programok. El lehet ott tölteni akár egy egész napot, ami kezdődhet egy reggelivel és egy jó kávéval a Bamboo Bistro teraszán, folytatódhat valamilyen sportprogrammal, SUP-, kajak-, vagy e-bike-túrával a környéken, a levezetés pedig lehet egy wellness a szaunaházban. Egy ilyen napra az teheti fel a koronát, ha vitorlázni indulunk a resort hajójával.

Címkék