Gyenesdiáson számos fejlesztés várható a következő időszakban, elkészült a tanulmányterv az M8-as gyorsforgalmi úthoz, le kell ereszteni a Balaton vizét. Március elsejéig maradnak a most érvényben lévő járványügyi korlátozások. Heti híradónk következik.

A múlt hétre visszatért a télies idő a Balatonra is, kedden 0 fokot mértek a tó környékén, hétvégére 3-5 fokra emelkedett a hőmérséklet, de esős idővel néztek szembe, akik túrára, természetjárásra adták a fejüket. Ezen a héten ismét elrugaszkodunk a hideg, zord téli időtől: csütörtökön verőfényes napsütésre, 10 fokos hőmérsékletre számíthatunk az Időkép előrejelzése szerint. Aztán sajnos újra esős hétvége elé nézünk.

De most lássuk, mi történt az elmúlt napokban a vírushelyzettől kezdve a közügyekig! 

Vírushelyzet

Március 1-jéig biztosan maradnak a jelenlegi járványügyi korlátozások, mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint két esetben lehetséges az enyhítés: ha az aktív fertőzöttek száma jelentősen csökkenne, vagy ha kellő számú vakcina állna már rendelkezésre.

A vendéglátósok helyzete kapcsán úgy fogalmazott, tárgyaltak a magyar vendéglátók érdekképviseleti szerveivel, és a közigazgatási hivatalok mindent meg fognak tenni a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáért. (444.hu)

A fesztiválszervezők továbbra is úgy készülnek, hogy nyáron lehetnek fesztiválok. Fülöp Zoltán – többek között a Mol Nagyon Balaton rendezvénysorozatot, a Strand Fesztivált és a B my Lake-et is jegyző VOLT Produkció Kft. társtulajdonos-ügyvezetője – nem tudja, mi lehet majd az előfeltétele annak, hogy valaki fesztiválra vagy tömegrendezvényre mehessen. Szerinte egy biztos: valamiféle garancia kell ahhoz, hogy a szervezők megteremtsék a bizalmat a résztvevőkben, és az ott szórakozók egészsége biztosítva legyen. (Index)

Gasztró

Február 12-én újra kinyit az – addig téli szüneten lévő – balatonfüredi BazsaLicom Bisztró, a jelenlegi járványügyi szabályoknak megfelelően persze csak házhoz szállítással, valamint elviteles formában rendelhettek tőlük. Azt írják, új étlapjukat hamarosan közzéteszik. (BazsaLicom – Facebook)

A balatonlellei Pócz Pincészet különleges akcióba fogott: boraik megvásárlásával vak diákokat lehet támogatni. 20 ezer forint értékű rendelés esetén ingyen házhoz szállítanak, a beérkező összeg 10 százalékát pedig átutalják a Vak Diákok Sportegyesületének, ahol éppen egy pingpongasztalra (showdown) gyűjtenek. (Pócz Pincészet – Facebook)

Nyolc magyar szilvapálinka kapott minősítést 2020-ban a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban és került be a Pálinkakiválóságok Könyvébe, köztük a Sümegi Pálinka is, szilvapálinkájával. A független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végzett programjának célja a minőségi pálinka és a törkölypálinka fogalmának, kínálatának, valamint gasztronómiai jelentőségének megismertetése. (Agrárszektor)

Február 5-ig lehet jelentkezni a BalatonBor-bírálatra: aki csatlakozni szeretne a régiós bormárkához, egy vagy több tétel kiválasztásával pályázhat. A jelentkezés részleteiről bővebben a Balatoni KÖR Facebook-oldalán olvashattok.

Épül-szépül

Háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködés a veszprémi Várbörtön múzeum fejlesztését, a volt Ruttner-ház rekonstrukcióját, valamint a Várkert felújítását támogatja. A jelenleg használaton kívül álló Ruttner-házból (Veszprém, Jókai u. 8.) kiállítótér és szállás lesz, a szintén használaton kívül álló Várkert pedig kreatív alkotó-, illetve előadóművészetek számára ad majd otthont. (Veszprém–Balaton 2023 Zrt. közleménye)

Gyenesdiáson is számos fejlesztés várható: az egykori Talabér- (később Bujtor-Osvald)-féle vízimalom teljes mértékben megújul. Pékmúzeum, herbárium, fűszerkert, tanösvény várja rövidesen az idelátogatókat az önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően. De a település szálláshelyei, a Diási Játékstrand, a Lőtér Klubépülete és a Ligetplex Cinema is megújul. Mindezek mellett a túrázók is örülhetnek: a Festetics-kilátót is fel fogják újítani, valamint tervben van a Festetics-turistaút kialakítása is a Keszthelyi-hegységben. (Gyenesdiási Turisztikai Egyesület közleménye)

Közlekedés

Elkészült a tanulmányterv az M8-as gyorsforgalmi út M7-es autópálya és Dunaújváros közötti szakaszára. Az M6-os és az M7-es autópályákat köti majd össze 50 kilométer hosszan, tehermentesíti a 61-es, a 62-es és a 64-es utakat. 2022. januárra engedélyes tervek lesznek, 2023-ban pedig elindulhatnak a kivitelezési munkálatok. (Magyar Építők)

Köz & ügyek

Kiderült, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által rejtélyes szempontok alapján odaítélt támogatások  amelyekből a legtöbbet Laposa Bence, az MTÜ tanácsadójának vállalkozásai kapták – miatt mondott le a Balatoni Kör elnöksége korábban. Az ügy miatt több vendéglátós – köztük a kapolcsi Kuthy Kávézó is – úgy döntött, lekerülnek polcaikról a Laposa Birtok borai. Azóta Laposa Bence úgy nyilatkozott: „Sem a támogatások odaítélésében, sem a pályázat folyamatában nem vettem – és természetesen nem is vehettem – részt, nincs és nem is volt ilyen jellegű megbízásom.” (24.hu, Laposa Bence – Facebook)

Balatonfüred Város Önkormányzata támogatást nyert a Digitális Jólét Programtól, amelynek során – közlekedéssel, hulladékgazdálkodással és -hasznosítással, fenntartható vidékfejlesztéssel és településüzemeltetéssel, klímavédelemmel, valamint turizmussal kapcsolatos – kérdőívet tölthetnek ki az ott lakók. A kutatási program során azt is vizsgálják, mely problématerületeken lehetne az „okosváros”-módszerek alkalmazásával előrelépést elérni. (Hirbalaton.hu)

A Tihanyi Bencés Apátság közössége 6 esztendőre megerősítette elöljárói tisztségében az 1986-ban született Mihályi Norbert Jeromos konventuális perjelt, aki 2018-ban vette át ezt a szolgálatot. (Tihanyi Bencés Apátság – Facebook)

Környezet & védelme

Megnyitották a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt, ami jelenleg 120 centiméter – ez meghaladja a téli hónapokra előírt üzemi vízszintmaximumot. A másodpercenként 20 köbméteres sebességű vízeresztés nem veszélyezteti elöntéssel a Sió menti területeket, és nem okoz gondot a Sió-zsilip egyébként most is zajló – 2022 végére elkészülő – átépítési munkáinak. (MTI)

A Balaton belterületein megjelenő vadak összbalatoni problémát jelentenek Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke szerint. Balatonszemesen például a rókák okoznak folyamatos fejtörést, az önkormányzat ezért a helyi vadásztársaságtól kért tanácsot, milyen csapdákat vásároljanak. Lombár Gábor felhívta a figyelmet, ha vadak okoznak kárt az ingatlanoknál, bejelentést kell tenni. (Sonline)

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. a környezet védelme, az ökológiai, szociális, kulturális és gazdasági fenntarthatóság érdekében szemléletformáló rendezvénysorozatot indított. Az esemény online formában minden hónap első szerdáján tekinthető meg, filmek és prezentációk formájában. A következő, a fenntarthatóságról szóló konferencia 2021. február 3-án 14:00 és 15:30 között lesz. Részleteket itt találtok róla. (Hirbalaton.hu)

Megkezdődött a nádaratás a Kis-Balatonnál. Erre minden évben nagy szükség van a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint, ugyanis a növény és a terület ezáltal is meg tud újulni. Az összegyűjtött növényekből tető vagy kerítés készül, de a nádat hőszigetelésre is szívesen használják. (Sonline)

Kultúra

Megalakult pénteken a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal, amely a területen működő intézmények, szervezetek közötti együttműködést hivatott erősíteni. Az új fórum egyik legfontosabb célja, hogy a város minél jobban kiaknázhassa az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt lehetőségeit, ugyanis – mint kiderült – már Keszthely is csatlakozott a programhoz. (Zaol)

Új örökségelemek, a Bakony és a Balaton-felvidék németek lakta falvainak karácsonyi énekes népszokása, az úgynevezett Christkindl Spiel, valamint Buzsák élő hagyományai is – mint a hímzés, a pásztorkodás és a buzsáki néptánc – bekerültek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt, amelyhez eddig 180 ország csatlakozott. (MTI)

Címkék