A veszprémi Óváros téren olyan érzése van az embernek, mintha egy kicsit lassabban telne az idő. Ehhez a hangulathoz tökéletesen illik a május végén megnyílt Füge Fagyiudvar és Kávézó, ahová már a nyitás után zarándoklat indult a híres málnásmatcha-, a fahéjasfüge- és a pisztáciafagyiért. A mesés régi épület hűs árkádjai alatt finom szendvicsekkel és kávékkal indulhat a nap, de bármikor betérhetünk egy szelet sütire is.

Egy csendesebb, a reggeli pörgést követő időszakban érkezünk. Ilyenkor (kánikulában) is népszerű a kellemesen hűvös veszprémi belső udvar, ami máris találkozóhelyként működik. Az egyik csendes sarokban komoly üzleti megbeszélés folyik, egy másik asztal körül vidám nagymamák gyűlnek össze, hogy fagyival és sütivel vészeljék át a hőséget.

Bár a pult mögött a legtöbbször Dobos Márton üzletvezetőt látjuk, a kávézó-cukrászda négy profi vendéglátós vállalkozása. „A Füge Fagyiudvar egy közös álom, amit négyen valósítottunk meg” – meséli Márton, amikor egy kicsit el tud szakadni a teendőktől. „A feleségemmel, Penovácz Anna cukrászmesterrel, a bátyjával, Tremmer Rolanddal és az ő párjával, Hakkel Zsófival vágtunk bele. Ők ketten Svájcban dolgoznak, de a kezdetektől részt vesznek mindenben, a tervezéstől a receptek kitalálásáig.”

Gordon Ramsay-től az Óváros térre

Márton – akárcsak a többiek – sok hazai és külföldi tapasztalattal a háta mögött kezdett a veszprémi kávézó-cukrászda üzemeltetésébe. Több évig volt üzletvezető a budapesti Déryné Bisztróban, volt bármenedzser Angliában, Gordon Ramsay egyik gasztropubjában, néhány hónap erejéig a konyhán is dolgozott, és egy ideig saját helyet vitt Gran Canarián. Anna és Zsófi a Dérynén kívül a budapesti, fagylaltjairól is híres Erdős és fiai Cukrászdában lettek a fagyik és a sütik mesterei, ezenkívül Anna a Művész Kávéház és Cukrászdában, Zsófi külföldön gyarapította cukrásztudását.

És hogy miért pont Veszprém? Anna családja innen származik, itt élnek a nagyszülők is, ezért Mártonék a pandémia idején úgy döntöttek, ideiglenesen a királynék városába teszik át a székhelyüket Budapestről két és fél éves kislányukkal, Rozival. „Egy pillanat alatt beleszerettem a városba, és egy évvel ezelőtt úgy döntöttünk, végleg ideköltözünk” – folytatja Márton, aki dolgozott néhány veszprémi étteremben, de rövid idő után már saját hely megnyitásán gondolkozott.

Fagyizót akartak, négy évszakos reggeliző-cukrászda lett belőle

A Füge alapítói először csak egy fagyizót képzeltek el, aztán lehetőségük nyílt, hogy négy évszakos reggeliző-cukrászdát alakítsanak ki a különleges adottságokkal rendelkező épületben. Aki reggel elég korán érkezik, öt-hatféle, a szokásos ízvariációkon túlmutató szendvicsből választhat. A zöld pestós, prágai sonkás, tojássalátás croissant vagy a fetakrémes, rukkolás, sonkás ciabatta mellett kb. 10-féle szendvicset variálnak, hogy ne legyen unalmas a kínálat annak sem, aki szinte minden reggelt itt indít. Visszatérő vendégek pedig szép számmal vannak, sokan családostól járnak vissza a Fagyiudvarba.

A sütik és a fagyik Anna és Zsófi felügyelete alatt készülnek. Száz százalékban természetes alapanyagokat tartalmazó, főzött fagylaltok sorakoznak az árkád alatt elhelyezett pultban. Már sláger a mangó-maracuja- és a málnával megbolondított matchateafagyi, de népszerű a fahéjas fügés keksz is. A Füge Fagyiudvar ikonikus fagyija, amit csak itt lehet majd kapni, még nem készült el. Nem könnyű megalkotni, mert a füge nem kifejezetten intenzív ízű gyümölcs, meséli Márton.

Amikor egy picit felhősebb vagy hűvösebb az idő, a sütik iránt is megnő az érdeklődés. Akárcsak a fagyiknál, a süteményeknél is van vegán, tej-, cukor- és gluténmentes opció is, ez ma már alap. Ahogy a csúcsminőségű kávé is, ami itt a Caffé Perté dominikai ültetvényéről származó, 100 százalék arabica, sötét pörkölésű Santo Domingo kávéja. Mártonék fontosnak tartják azt is, hogy termékeikkel a régiót is képviseljék: az itallapon Kapolcsikum szörpök, környékbeli borok és pálinkák szerepelnek.

Ami kezdetben nehézséget okozott, az a megfelelő személyzet megtalálása. „Nagyon sok jelentkező volt, sokan mondták, hogy hat-hét éve fagyiznak, de nem ez a fontos. 

Az én filozófiám az, hogy nem a fagyit és a szendvicseket kell eladni, hanem magát a helyet. Azt szeretnénk, ha a vendég nemcsak egy finom fagyival, hanem egy élménnyel távozna, hogy rámosolyognak, váltanak vele egypár szót. Az egyik legnagyobb feladat olyan embereket találni, akik minket is képviselnek”

Az én filozófiám az, hogy nem a fagyit és a szendvicseket kell eladni, hanem magát a helyet. Azt szeretnénk, ha a vendég nemcsak egy finom fagyival, hanem egy élménnyel távozna, hogy rámosolyognak, váltanak vele egypár szót. Az egyik legnagyobb feladat olyan embereket találni, akik minket is képviselnek”

– mondja Márton. Szerencsére már alakul a csapat, a cukrászatban és a pultban is.

Még hosszú az út, sok fejlesztést, új ízeket is terveznek, például tervezik, hogy kutyáknak is készítenek hűsítő meglepetést. Részt vesznek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaiban is, a kávézó-cukrászda többek között közönségtalálkozóknak ad otthont. „Én azt szeretném elérni, hogy egy idő után ne kelljen folyton a pultban állnom, hanem még többet tudjak törődni a vendégekkel, megismerhessem őket, az igényeiket és a szokásaikat” – teszi hozzá Márton.

Címkék