Télen üresen konganak a balatoni nyaralók, nagyobb a betörések és a lopások veszélye. Megkérdeztük hát a tó környéki rendőr-főkapitányságokat, hogyan őrzik az üdülőövezeteket, és mit tehetnek a tulajdonosok.

Ahogy beköszönt az ősz nyálkásabb-hidegebb időszaka novemberben, az üdülőtulajdonosok sorra téliesítik házaikat, behordják a kerti bútort, lekapcsolják a villanyt, víztelenítik a vízhálózatot, leszigetelik a kerti csapokat. A Balaton környéki kiterjedt üdülőövezetek ilyenkor hosszú időre, cirka áprilisig kihalnak, szinte csak az ördögszekereket kergető szél hiányzik innen.

Azonban a betörők nem restek, tudják, hogy a kihalt településrészeken találhatnak zsákmányt, tehát ezek az üdülőövezetek veszélyben vannak. Megkerestük a három  Balaton környéki megye rendőr-főkapitányságát, mondják el, miként védik meg a nyaralóinkat, illetve hogyan védhetik meg a tulajdonosok.

Megkérdeztük: az összes üdülőövezetben járőröznek-e, milyen sűrűn teszik, milyen módszerekkel védik az értékeket, mennyi vagyon elleni bűncselekményt tapasztaltak a tél eddig eltelt időszakában, voltak-e érdekes történeteik, illetve mit tanácsolnak a nyaralótulajoknak?

Veszprém megye

„A nyár végén a nyaralók, majd szeptember végétől a szőlőhegyek és a pincék is elnéptelenednek, a tulajdonosok sok esetben csak a következő tavasszal látogatják újra” – írta nekünk válaszában a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség a főszezon után is törekszik rá, hogy fenntartsa a rendet és a rendőri jelenlétet minden településen. Ebbe segítenek be a polgárőrök, illetve az önkormányzatok közterületi kamerarendszerei.

A rendőrség a médián keresztül is megszólítja az érintetteket, „az üdülőtulajdonosokhoz eljuttatott prevenciós szórólapok és helyi újságcikkek, televíziós nyilatkozatok” hívják fel a figyelmet a vagyonvédelemre. A tapolcai rendőrök megelőző jelleggel figyelmeztetik is a tulajdonosokat, ha járőrözés közben szabadon hagyott értéktárgyat látnak a kertben vagy jól látható helyen. Mindennek meg is van az eredménye, ezen a télen eddig csak a balatonalmádi kapitányság területén történt betörés.

Érdekesség, hogy a Veszprém megyei járőrök néha lóháton (olykor pedig kutyával) teljesítenek szolgálatot. Alapvetően a balatonfüredi és a balatonalmádi kapitányságok környékén teszik ezt, néha a polgárőrség és a Készenléti Rendőrség segítségével. Jellemzően kieső és autóval nehezen megközelíthető helyekre mennek lovon, de nyáron a strandok környékén is feltűnnek.

Végül lássuk, mit tanácsolnak a tulajoknak! Érdemes a kerítést jó állapotban tartani; ajánlják, hogy se az udvaron, se a házban ne maradjon érték; a növényzet metszésével áttekinthető a telek a polgárőrök/rendőrök számára; érdemes riasztót, mozgásérzékelőt telepíteni, az ablakokat jól bezárni. Nem baj, ha telefonos elérhetőségünket megadjuk egy megbízható személynek (például polgárőrnek), aki azonnal tud minket értesíteni betöréskor. Jó, ha kapcsolatot tartunk az egész évben helyben élő lakosokkal, egyiküket-másikukat megkérhetjük, hogy szezonon kívül néha kukkantson rá a nyaralóra, pincére, hogy minden rendben van-e.

Somogy megye

A somogyiak is visszatérően ellenőrzik a nyár elmúltával (is) az üdülőövezeteket. A rendőr-főkapitányság kiemelte „a tulajdonosok biztonságtudatos, felelős magatartását”, ami nagyban segítheti munkájukat. A déli part rendőreit munkájukban amúgy a polgárőrök, sőt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászati őrei is segítik, no meg a térfigyelő kamerarendszerek. Ha már említettük fentebb a lovas rendőröket, megemlítjük azt is, hogy a somogyi Balaton-parton csak nyáron találkozhatunk velük. 

Mindennek eredményeképp évek óta csökken a nyaralófeltörések száma a déli parton. Friss adatokat erről azért nehéz közölnie a rendőrségnek, mert sok tulajdonos csak tavasszal vagy nyáron tér vissza az üdülőjébe, akkor szúrja ki, hogy betörtek hozzá (így a téli bűncselekményre csak hónapokkal később derül fény).

Sok hasznos tanáccsal szolgáltak a somogyi rendőrök is a tulajdonosoknak. Szerintük a rendezett porta odafigyelést mutat a leendő bűnözők felé is, kevésbé mernek ilyen helyre betörni, mint egy elhanyagoltabb ingatlanba. Érdemes mozgásérzékelős világítást felszerelni, ami elriasztja a betörőt, valamint a villanyóraszekrényt is betörésbiztossá tenni, hogy a riasztó áramellátását ne szakíthassák meg. Értékes tárgyat ne hagyjunk a nyaralóban, ha mégis, fotózzuk le, leltárazzuk le, akár jelöljük is meg valahogy.

„Zárak, redőnyök, betörésvédelmi fóliák, rácsok felszerelésével jó eséllyel megakadályozható a behatolás” – írja a somogyi rendőrség, hozzátéve, hogy ez a melléképületekre, a pincelejárókra, a villanyóraszekrényekre is áll. Természetesen a riasztó, a térfigyelő kamera vagy épp a vonulószolgálattal dolgozó vagyonvédelmi cég alkalmazása is hasznos lehet. És persze a biztosításról se feledkezzünk meg! 

Ha pedig már betörtek, egyből szóljunk a rendőrségnek, ne nyúljunk semmihez, hisz fontos nyomokat semmisíthetünk meg.

Ha pedig már betörtek, egyből szóljunk a rendőrségnek, ne nyúljunk semmihez, hisz fontos nyomokat semmisíthetünk meg.

Zala megye

A rendőrség alapfeladata többek között a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények megelőzése” – fektették le az alapokat a Zala megyei rendőrök. Emiatt rendszeresen ellenőrzik ezeket a nyaralózónákat, főleg az alapján, mennyire frekventált az elhelyezkedésük. A tapasztalat az, hogy akkorát csökkent a betörések száma, hogy 2020 téli hónapjaiban nem is jegyeztek fel ilyen bűncselekményt.

A rendőrök nem egyedül járőröznek, a helyi polgárőrök is besegítenek nekik, ahol tudnak. Ők egyébként csak nyáron alkalmaztak lovas járőröket a tóparti településeken, szezonon kívül inkább a határban találkozni lovas rendőrökkel, ők a termény- és a falopások ellen lépnek fel.

A rendőrök tapasztalata az, hogy sok nyaraló nincs riasztóval felszerelve. Visszatartó ereje lehet a közterületi kamerarendszernek, ami kiépítés alatt van több településen, e téren Gyenesdiás az éltanuló. Nem rossz, ha berácsozzuk az ablakokat, de az udvari világítás, a mozgásérzékelő is elrettentő erejű lehet. Érdemes megállapodni a környékbeli nyaralótulajokkal, hogy felváltva utazzanak az üdülőövezetbe és ellenőrizzék a házakat. Értékes tárgyakat pedig ne hagyjunk a holtszezonban a nyaralóban, de ha mégis, rejtsük el azokat, sőt a függönyt is húzzuk be!

A zalaiak egy érdekes történetet is küldtek egy betörésről, ami nem is feltétlen vagyontárgyak ellen irányult. A rendőrök egyszer bejelentést kaptak egy férfitől, hogy idegenek vannak a szomszédjában. Tetten érték a betörőket, akikről kiderült, hogy egy büntetlen előéletű, gyermekkorú testvérpár volt, akik csak játszani akartak az ellopott DVD-lejátszóval és ventilátorral.

Címkék