balaton

szerkesztés

Elindult a tervezés: Az új strand és szálloda mellett Keszthely teljes partszakasza is megújul

Szerzők

  • We Love Balaton

2021. 01. 22. 12:45

Nagy tervek valósulnak meg Keszthelyen a következő néhány évben. Új strand, szálloda, teljesen felújított partszakasz, de most a helyieken a sor: február első hetéig várja az önkormányzat a felmerülő ötleteket arról, hogyan is nézzen ki a Balaton-part.

Turisztikailag két fejlesztendő területe van Keszthelynek: az egyik a Festetics-kastélytól a belvároson és a Helikon parkon át a központi strandig tartó terület, a másik pedig a déli kutyás strandtól és piknikkertől majdnem Gyenesdiás határáig tartó, mintegy négy kilométeres partszakasz (ami egyébként egyedülálló a balatoni települések között – A szerk.) – mondta el sajtótájékoztatóján a város polgármestere, Nagy Bálint.

Miután a múlt év végén kormányzati támogatást kapott Keszthely városfejlesztésre, a parti területre vonatkozó fejlesztési terveket az idei év végéig ki is dolgozzák. Ehhez most egy helyieknek szóló ötletbörzét hirdetett az önkormányzat, amelynek során szívesen fogadják a helyi lakók, civil és sportszervezetek javaslatait. Arról, hogy pontosan milyen fejlesztések valósuljanak meg a Balaton-parton, február 7-ig (vasárnapig) küldhetik be az észrevételeiket.

Egy, a fejlesztésekhez kapcsolódó, építészeknek szóló ötletpályázat (amelyet a Magyar Művészeti Akadémia írt ki) nemrégiben zárult le, a szakmai zsűri 26 pályamunkáról dönt a következő hetekben.

Az már biztos, hogy a teljes partszakasz hosszában ligetes sétányt alakítanak ki, megnyitva ezzel olyan területeket is, amelyek ma még zárva vannak a látogatók előtt. Olyan sportolási és kikapcsolódási lehetőségek is nyílnának ezzel, amelyek egész évben elérhetőek. De a vasútállomás és a buszpályaudvar, valamint a hajókikötő környezetéhez kapcsolódó, új parkolókat is terveznek.

A Városi strand átalakítása során kibővített területtel, új szolgáltatásokkal és zárt térben is használható sportfunkciókkal, rossz időben is igénybe vehető játszóházzal bővülne a strand. Korábban már írtunk arról, hogy a Balaton legjobb strandját, valamint a teljes keszthelyi partszakasz kihasználásával létrejövő szabadidős, sport- és szórakoztatóközpontot magában foglaló fejlesztés 5 milliárd forintból valósulna meg.

A déli partszakaszon megőriznék az Erzsébet-liget növény- és állatvilágát, ezzel piknikezési lehetőséget is kínálva, illetve megnyitnák a két vitorláskikötő területét is. Az északi területen pedig a horgászok számára új csónakkikötő kialakítását tervezik – sorolta Nagy Bálint.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Szálloda is elkél

És itt még mindig nem állunk meg. A polgármester az MTI kérdésére beszámolt arról is, hogy a közeljövőben két szállodafejlesztés is indul magánberuházásban a Balaton-parton. Ezek várhatóan 2023-ig elkészülnek, párhuzamosan a parti sétány fejlesztési elképzeléseivel.

A lebontott Via Hotel helyén februárban megkezdődik a kivitelezése az új, 126 szobás, négycsillagos szállodának, illetve szintén megkezdődik a Helikon Hotel korszerűsítése, ahol az eddiginél kevesebb, de tágasabb szobákat alakítanak ki, ugyancsak négycsillagosra emelve a besorolását.

Mivel Keszthelyen nagyon kevés a szállodai kapacitás, ezért az új hotelek több vendéget és ezzel nagyobb adóbevételt is hoznak majd a városnak – tette hozzá a polgármester.

Forrás: MTI.

Hasonló tartalmak

Admin mode