Koszorúzással, online videókkal és virtuális sétával ünnepelhetünk a Balatonon és környékén a magyar kultúra napja alkalmából. Mutatjuk, mivel készült Balatonfüred, Keszthely és Veszprém erre a napra.

A magyar kultúra napján, január 22-én (pénteken) Balatonfüred Város Önkormányzata és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. együttműködési megállapodást ír alá, amelyben rögzítik, hogy a kulturális főváros cím viselésével a térség kulturális életét a következő három évben irodalmi, zenei, képzőművészeti és filmes programokkal színesítik. Veszprém és a Bakony–Balaton régió 2023-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Balatonfüreden a kultúra napját a Kölcsey-szobor koszorúzása mellett online videóval ünneplik. Helyi diákok és óvodások a magyar kultúrához kapcsolódó felvett előadásaiból, alkotásaiból készít összeállítást a Füred TV, amely a balatonfured.hu oldalon lesz elérhető.

Veszprémben is videóval emlékeznek meg erről az ünnepről, ám nemcsak online, hanem a Lordok Házának (a Kossuth Lajos utca és a Jutasi út sarkán) falára is kivetítik január 22-én (pénteken) 16 órától 20 óráig. A videóinstallációban megjelennek a magyar történelem fontos eseményei, de beléphetünk Kölcsey Ferenc dolgozószobájába is, ahol feltűnik maga a költő is, amint épp papírra veti a nemzeti Himnuszt (innen a január 22-i dátum, ugyanis 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey a kéziratot). A videót veszprémi gimnazisták versolvasása kíséri.

Épp a magyar kultúra napján jelent meg a keszthelyi Balatoni Múzeum Séták a Balaton körül című videósorozatának második része. A múzeumba járás, kiállításnézés alternatívájaként szolgáló sorozatban ezúttal Klinger László régész vezetésével a Balatoni Múzeum állandó kiállításában tehetünk virtuális sétát, Rezi és Szigliget váraihoz. Az első rész a fenékpusztai késő római erőd történetéről szól.

Címkék