Megújult Zánkafürdő vasútállomása, balatoni borok nyertek rangos díjakat, Balatonfüreden új strandot építhetnek – főként ezekkel a hírekkel léptünk át a 2021-es évbe. Az új év első híradója következik most.

Vége a meglehetősen kaotikus 2020-as évünknek. Az új év első hete az Időkép előrejelzése szerint nem lesz túl hideg: csütörtöktől egészen hétvégééig napsütésre, 2-3 fokokra számíthatunk. Vasárnap visszalépünk 0 fokra, és figyelem: hóesésre is számíthatunk!


És most lássuk, mi történt a Balatonon az ünnepek alatt a közlekedéstől kezdve a természetvédelmen át a kultúráig! 

Közlekedés

Megújult Zánkafürdő vasútállomása. A balatoni Erzsébet-táborok miatt is érintett állomás régi épületének elbontása után, annak helyére egy 700 négyzetméteres perontető épült, az alatta elkészült épületben új mosdókat, egy külön megközelíthető akadálymentes mosdót és zuhanyzót, valamint kezelői és üzemi helyiségeket is kialakítottak. (MÁV-csoport)

Új buszok érkezhetnek jövőre Veszprémbe, összesen 42 darab alacsony padlós autóbusz beszerzését pályázta meg a V-Busz Kft. A 28 szóló és 14 csuklós, hagyományosan lila autóbusz 2021. december 31-ig állhat forgalomba. (Veszprém-kukac)

Bár a tavalyi forgalomkiesés jelentős, 2021-ben megmaradnak az eddigi menetrendi hajózás árai, fejlesztések (például új kompok) azonban várhatóak – közölte a Balatoni Hajózási Zrt. (MTI)

Gasztró

Török Csaba, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet borásza arany- és ezüstérmet is nyert az amerikai Sommeliers Choice Awards-on. Előbbit Tabunello (2017) nevű, utóbbit Courage (2013) palackjával zsebelte be. (Török Csaba - Facebook)

Köz & ügyek

2021-re is maradnak a tavaly - kilenc év után először - megemelt balatoni horgászengedélyek árai. Átlagosan 19 százalékkal fizettek többet a horgászok már a tavalyi évben is. (MTI)

Siófok drágább lett, mint Balatonfüred, míg Hévízen piaci ár alatt az ingatlanok a pandémiás helyzetnek köszönhetően. A közvetlen Balaton-parti telek- és házárak ugyanakkor jóval drágábbak, mint a települések benti részein, 200 millió alatt már nem kapni vízparti telket az ingatlanirodák szerint. (Hello Vidék)

December utolsó napjain egy révfülöpi kikötő néhány hajójának tulajdonosát tájékoztatták arról, hogy a télre elpakolt, bakokon tárolt hajóikat el kell szállíttatniuk az idénykezdés előtt, de a visszatérésre, így a közvetlen ottani használatukra sem lesz lehetőségük egy darabig. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány egy több száz gyermeket befogadó, egész évben üzemelő, a diákok számára ingyenes képzési és rekreációs központot alakít ki a területen, amelynek keretében magát a vitorláskikötőt is felújítják majd. (Porthole.hu)

Természet & védelme

Magyarország több pontján, köztük a Balatonon is érzékelhető volt a december 29-ei, horvátországi központú földrengés. A rengés epicentruma Zágrábtól több mint 40 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól csaknem száz kilométerre volt, három Baranya megyei településen okozott kisebb anyagi károkat. (MTI)

A Jupiter és a Szaturnusz együttállását, a Betlehemi csillagként is emlegetett jelenséget figyelték meg az ünnepek alatt. A Balaton környékén olyan ideálisak voltak a körülmények, hogy a Magyar Csillagászati Egyesület tagja Balatonakarattyán sikerrel meg is örökítette ezt az állapotot (ezen a linken tudjátok megnézni). A két égitest legközelebb 2080-ban kerül ennyire egymáshoz. (Veol, Csillagaszat.hu)

Ritka madarak tűntek fel a Balatonnál: az Észak-Amerikában, Grönlandon és Izlandon költő jeges búvár Balatonvilágoson tűnt fel 2021. január 1-jén, Siófok-Sostón pedig egy kanadai ludat észlelt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa. (Birding.hu, Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Épül-szépül

Bárki számára elérhető lenne a Balaton többek között azon a 8000 négyzetméteres balatonfüredi vízparti szakaszon, amelyen új strandot hoznának létre. A város élt az elővásárlási jogával és 820 millió forintért megvásárolta a telket. (Balatonfüred.hu)

Kultúra

Az 1893-as nagy veszprémi tűzvész, a századforduló megyebáljai, valamint a balatonalmádi fürdőélete is megelevenedik a nemrégi megjelent, Véghely Dezső visszaemlékezései című kötetben. Az egykori budapesti posta műszaki főigazgatójának lejegyzéseit Hudi József levéltárvezető szerkesztette könyvvé. (Veol)