gasztró

szerkesztés

9 hely, 9 ország, 1 tanúhegy, 1000 íz – A pacallevestől a carrilladáig a Világok konyhája Gasztrohegy-hétvégén

Szerzők

  • We Love Balaton

2021. 10. 08. 14:56

A tapastematikához jól idomuló, kötetlenebb szeptemberi barangolás után immár a második 2021-es Gasztrohegy-hétvégére készülnek Badacsony legjobb éttermei, borbárjai. Idén már szerencsésebben utazhattunk, sokan ki is élvezték a világ nyitását, ám a nemzetközi konyhák sokféleségéből sosem elég. Kívánjuk a változatos fűszereket, a hazaitól eltérő konyhatechnológiákkal és ízvilággal készülő ételeket, és ez messze nem merül ki egy tál pastában vagy ropogós, forró csokoládészószos churrosban.

Távol a megszokásoktól – ezt a kíváncsiságra épülő jelmondatot köti össze a torkossággal a Gasztrohegy Világok konyhája hétvégéje, ami október 16–17-én tartja majd lázban a Balaton legmagasabb tanúhegyét és haladó, ősszel sem pihenő vendéglátóhelyeit. Ez az időszak már a lelassulás jegyében telik a konyhákon is, a főszezon feszítettebb tempója után van idő kísérletezni, igazán a kreativitásra támaszkodni, ehhez pedig ideális keretet ad a Gasztrohegy ősztől tavaszig tartó, héthetes rendezvénysorozata is. Ezek a hétvégék úgy zökkentik ki komfortzónájukból a részt vevő vendéglátóhelyeket, hogy akár a későbbiekben is fel tudják használni a tapasztalataikat: egy fűszert, egy zöldséget, ízvilágot emelhetnek be a saját gasztrokultúrájukba és kínálatukba is.

Az éttermek, a borbárok saját maguk választottak egy-egy szimpatikus nemzetet tematikaként, azok alapján, hogy éppen már profibban mozognak az ételeikben, vagy esetleg a kísérletezés és a szabad alkotás hajtja őket. 

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Katalán pesztó és tüzes spanyol ginek a Vánkosban

A badacsonyörsi Vánkosban, a 71-es úton panzióként és kávézóként/reggelizőként működő hangulatos kőépületben Hernádi Heni és a csapat először Olaszországban gondolkodott, de az a tematika végül a Kisfaludy-ház Étteremé lett, a Vánkos így Spanyolország gasztronómiájának egy kis szeletét mutathatja be az októberi Gasztrohegy-hétvégén

„Tischler Petra vendégséf érkezik hozzánk erre az eseményre, és nem titok, hogy hosszabb távú együttműködésben is gondolkozunk. Nálunk az úgynevezett carrillada lesz a fő attrakció, mely nagyon szaftos és omlós marhapofát jelent, mandulás, füstölt paprikás zöldségraguval és a katalán pesztóval, amit romesco szósznak neveznek. A vegetáriánus variánsnál a padlizsán köré épül a fogás”

– mesélte Hernádi Heni, a Vánkos első embere, aki azt is elárulta nekünk, hogy nem állnak meg a spanyol ételeknél. Lesz ugyanis flamencoműsor, és spanyol ginekkel is készülnek, hogy a bor mellett a spiritek is megjelenhessenek. „Fiatal a csapatunk, és sok fantáziát látunk ebben a badacsonyi rendezvénysorozatban, hiszen a vendégek is szeretik a változatosságot, és mi is igyekszünk megmutatni magunkat” – tette hozzá Heni.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Badacsony-Marokkó 0 km

A szintén vendéglátóhelyként és panzióként is üzemelő, továbbá saját borászattal is büszkélkedő badacsontomaji Borbarátokban is elindult már a készülődés: az ő témájuk Marokkó gasztronómiájára reagál, ami merőben más, mint az alapvetően modern magyar konyhát és helyi alapanyagokat előtérbe helyező étterem profilja. 

Fotó: Gasztrohegy

„Mi magunk is vágyakozunk Marokkóba, és reméljük, hamarosan el is utazhatunk az arab országba. Addig viszont marad a Gasztrohegy programja és az erre a hétvégére megálmodott menünk: a harira leves (fűszeres lencseleves), a tajine-ban készülő csicseriborsós csirkefőétel és a hozzá körített kuszkusz. Hamarosan le is főzzük és az egész csapattal végigkóstoljuk ezeket a tőlünk távolabb álló, mégis vonzó fogásokat. Ekkor fogjuk a Fata Pince borait is hozzápárosítani az erősebb fűszerekkel készülő ételekkel, ami szintén izgalmas feladat lesz”

– avatott be minket ifj. Nagy István a Borbarátokból. Istvánék szeretik az ilyen, csapatépítésnek is számító alkalmakat. „Amellett, hogy ezeken a hétvégéken a tematikákra kíváncsi, sokszínű vendégkör érkezik, nekünk is jólesik ez a tudás- és ízbővítés. Mi is gyarapodunk” – mondta.

Fotó: Gasztrohegy

Ízek hátán Thaiföldig megyünk

Hogy további kedvcsinálót is adjunk az októberi badacsonyi ízlelésekhez, olyan különlegességekkel is találkozhattok a tányérokon, mint a Thaiföldre kalauzoló, zöld curryvel készülő fogasfilé a Tilia Borvendéglőtől, a Kisfaludy-ház Étterem római stílusú pizzája, a Tölgyes Kúria orosz borscs levese, az Istvándy Borműhely mexikói csirkés pozoléja (bográcsban készülő ragulevese), a Laposa Terasz baszkföldi paprikás krumplija txistorra kolbásszal, a Bonvino Borbár erdélyi pacallevese vagy a Hableányban kóstolható provence-i stílusú halpörkölt, a bouillabaisse

Ez a cikk a Gasztroheggyel együttműködésben készült, amely minden évben októbertől áprilisig szervez gasztrohétvégéket Badacsonyban.

Hasonló tartalmak

Admin mode