Sok balatoni éttermes, büfés és borbáros is egérutakat keres és talál a jelenlegi, duplázott nehézségek ellen. Lehet tél, jöhet Covid, bátor új kezdeményezésekbe álltak bele, be is mutatjuk ezeket.

A Balatonnál sem egyszerű most a vendéglátásban dolgozók helyzete, bár még mindig nem olyan rossz, mint Budapesten. A balatoni telek ugyan erősebbek lettek vendéglős szemszögből, mint régebben, de azért még messze elmaradnak a nyári forgalomtól, ezért egy balatoni vendéglátós könnyebben túlélheti a mostani bezártságot, mint egy fővárosi. Mindenesetre a helyzet itt sem egyszerű, és az átoltottság nyögvenyelős alakulásával kérdéses, mi lesz a tavasszal és a nyárral, amikor hagyományosan (fokozatosan) minden étterem, büfé, borterasz stb. kinyit.

Mindenesetre nem mindenki adta fel, sőt sok vendéglátós téli nyitvatartási tervei pont erre a télre értek be. Több olyat is találtunk, akik már ismertek a Balatonnál, de most új tevékenységgel rukkoltak elő. Következzen pár pozitív példa a mostani negatív légkörben olyanoktól, akik merészet álmodtak.

Péknek állt a Morzsa

Kaizer Andrásék 2019-ben töltötték utolsó évüket a balatonfüredi Blaha utcában, aztán (elengedve a nyüzsgést) a békés Balatonudvariba tették át székhelyüket. A golfpálya főépületében rendezkedtek be, és eszük ágában sem lett volna télre bezárni. De a Covid mást hozott, így új utakat nyitott nekik. A bisztrójuk mellett egy külön helyiségben pékséget és delikátboltot nyitottak, de a pékárujukat az egészen popupként indult balatonudvari piacon is megvehetitek, vagy házhoz is szállítják a környéken. Január közepén ráadásul abba is beleálltak a morzsások, hogy házhoz mennek főzni tanítani a vállalkozó kedvűeket. Az már csak hab a tortán, no meg a múlttal való szakítás, hogy a kezdetek óta őket szolgáló food truckot is végleg eladták.

Felhúzta a téli vitorlákat a Kalóz

Törzsolvasóink számára már kevésbé bír hírértékkel, hogy a fövenyesi Kalóz Strandbisztró belevágta a fejszéjét a téli nyitásba. Már a karácsonyi menüs cikkben is beszámoltunk erről, nemrég pedig az elviteles street foodokat szedtük össze a Nagy Tó körül. A Kalóz számításait is alaposan keresztülhúzta a Covidnak nevezett szörnyeteg, de Nagy–Golyánék így is végigvitték a felújítást és a kinyitást, még ha a fapellettel működtetett kályhás, kényelmes székes, fedett új vendégteret nem is lehet birtokba venni. Marad az elvitel, aminek lehetőségeiről a Facebook-oldalukon tudtok tájékozódni.

Ötletes víkendek

Sok hely tematikus hétvégi akciókkal próbálkozik a zárvatartás ellenére. A füredi Zelna Borbár ún. „Takeaway Days”-zel, azaz elviteles napokkal reagált az új helyzetre. Február 6–7-én lesz a következő, amit fánkozással is összekötnek: a farsangi finomság mellett forró italokat, palackozott Zelna borokat és más termékeiket lehet majd megvenni, nem először, valószínűleg nem is utoljára. A déli parton majdnem ugyanez történik a boglári Boglárka Bisztróban, ahol ugyanezen a hétvégén lehet majd fánkkal és forró italokkal elütni az időt. Náluk amúgy lángosozásba is könnyen belefuthatunk, és ha épp süt a nap, ez bizony nyárfílinget nyújt. Tematikus hétvégéket a szintén boglári GianPiero's Étterem (Székely Sándor, a strandételverseny Év Felfedezettjének másik projektje a nyári Spéci mellett) is tart, legutóbb thai ételeket főztek, amiket el lehetett vinni, de házhoz is szállították (a hét többi részén pedig jóárasított menüt kínálnak).

Ledobták a grillbombát Gyenesre

A Faludi néven nyitott új helyet a járvány kellős közepén a zalai Balaton-part egyik legmerészebb figurája, Németh Tamás. Még novemberben bejelentette, hogy fix étlapnak nem sok értelmét látja, amikor nyitva van, akkor napi ajánlatot tár a nagyérdemű elé. Nem hazudtolva meg önmagát – és a szintén talpon maradó, de szezonális Konyha 2.0-t –, barbecue és grill irányban halad, de a rántott húsoktól a(z akár bográcsos) levesekig terjed a repertoár. (Róla mellesleg ebben a cikkünkben már említést tettünk.)

Mikulás hozta a bisztrót

Furán fest, hogy február 2-án egy ördögvillát mutató rocker Mikulás fogadja az embert az új zamárdi hely, a Balcsi Falatozó Facebook-oldalán, de van rá magyarázat. Aznap jelentették be a zamárdi Tölgyfa Étterem alapítói, Koncz Péter és Végh Barbara, hogy új projektbe vágnak bele (a szezonális Tölgyfa is megmarad elvileg). December 17-én nyitottak, a megszokott házias vonalat viszik tovább street foodokkal (burgerek, fish & chips), „BalcsiDrájv” fedőnéven pedig házhoz is szállítanak a környéken. Sőt, a tematikus séták sem állnak messze tőlük, januárban egyszer már szerveztek gombászós sétát, amihez ők szolgáltattak ételt-italt, na meg Pach Gábor pálinkafőző-mestert is útba ejtették.

Fogadj örökbe egy éttermet!

Németh Zoltán séfnek volt egy nagy ötlete, amiről a Zaol is írt pár hasábot. Lényegében komplett programmal segítené a lefelé csúszó vendéglátószektort. Ennek egyik eleme, hogy aki megteheti anyagilag, az fogadjon örökbe egy éttermet, büfét, cukrászdát, kávézót, amit megrendelésekkel segít (sok vállalkozó pedig kreatívan hálálja ezt meg, van, aki fej- és arcmasszázst ad cserébe!). Akár később beváltható, leehető kupont is vásárolhatunk. A programhoz már több hely csatlakozott, sőt Zalaegerszegen és Szombathelyen is elindultak ilyen szerveződések.

Címkék