gasztró

szerkesztés

Mi lesz a 2021-es szezonnal? Vendéglátósokat kérdeztünk

Szerzők

  • Molnár Zoltán

  • Chilembu Krisztina

2021. 03. 05. 14:02

Egyre csak szorítja a gyeplőt a koronavírus az életünk, no meg az előszezon körül. Körbekérdeztünk hát néhány balatoni vendéglátósnál, hogy mennyire csapta őket arcba a járvány, hogyan tudnak túlélni, mivel készülnek a tavaszra és a nyárra.

Egészen elképesztő, felfordulásokkal teli, Coviddal terhelt év áll Magyarország és a világ mögött, és hiába pörög az oltási kampány, már a harmadik hullámot éljük meg. Jellemző a helyzetre, hogy mióta ehhez a cikkhez elkezdtük összeszedni a válaszokat, többször is tótágast állt a járványhelyzet, a cikk írásakor épp kezdetét veszi egy kéthetes totális lezárás.

Arra voltunk kíváncsiak eredetileg, hogyan látja a járványt iszonyatosan megsínylő (balatoni) turisztikai szektor a jövőt, a nyári főszezont, életben tud-e maradni, és ha igen, hogyan. Random módon megkerestünk több különféle szereplőt a Balatonnál, ők pedig válaszoltak kérdéseinkre: Port Étterem és Panzió (Balatonmáriafürdő, étterem és szállás), Fogas Bisztró (Alsóörs, strandbüfé), Friss Hal Kft. (Balatonlelle, halbeszállító), Fügekert – Bed&Wine (Zánka, szállás), Borbély Családi Pincészet (Badacsony, borászat). Fontos, hogy a válaszok az elmúlt hetekben, a teljes országos zárlat bejelentése előtt érkeztek. Lássuk sorban, ki miként válaszolt a kérdésekre!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Várnak-e tavaszra országos nyitást, amikor már fogadhatnak vendégeket, elkezdhetik programok szervezését?

A Port Étterem felújításokat végzett februárban, márciusban elviteles üzemmódban nyitott meg az éttermük. „Optimisták vagyunk, hogy áprilisra elérjük a tömeges védettséget, így nyithatunk” – közölték, hozzátéve, a májusi nyitásra és a csak teraszos nyitvatartásra is felkészültek. A Porthoz hasonlóan a 2020-ban Év Strandétele-győztes Fogasból is azt a választ kaptuk, hogy „teljes gőzzel” készülnek a nyárra, hisz nem halaszthatnak mindent az utolsó pillanatra. Szeretnének már húsvétkor nyitni, addig is: „Kész kell lenni mindennel, hisz bármelyik pillanatban lazíthatnak az intézkedéseken!” Egy beszállítót is megkerestünk: a Friss Haltól az a válasz érkezett, hogy ugyan bizalmatlanok az emberek az oltásokkal kapcsolatban, április végéig aki akarja, az beadathatja a vakcinát. „Nyitni kell, ez mindenki érdeke” – zárult a válasz.

A zánkai vendégházból, a Fügekertből azt a választ kaptuk, hogy már március 15-én kinyitnának, de ez nem rajtuk múlik. Sok a visszajáró vendégük, sok megkeresést kapnak, többen „előrelátóan elkezdtek foglalni, annak ellenére, hogy nem tudni, mikor oldják fel a korlátozásokat”. A Borbély Pincészet szerint sok ágazat nehéz helyzetbe került, ők is, de „a természet nem áll meg, folynak a munkák a szőlőben és a pincében”.

Fotó: Port Étterem És Panzió

Mi lesz, ha csak nyáron tudnak megnyitni, mekkora érvágás lenne ez?

A Port szerint az árbevételük jelentős része május és szeptember között keletkezik, így jobb helyzetben vannak, mint városi kollégáik. Azonban az őszi és a tavaszi hétvégék forgalma is nélkülözhetetlen nekik, ha az is kiesne, az végzetes lenne. A Fogas tavaly csak június 1-jén tudott nyitni, „viszont ami utána jött, arra talán senki sem számított”. A nyár bombasztikus forgalma kárpótolta őket a tavaszért, szóval ha idén is ez lesz, akkor ez a helyzet „talán nem lesz hatalmas érvágás”. A Friss Halat egész éves működése miatt kevésbé érintené a helyzet, és szerintük a balatoni szereplőknek is „még kibírható körülmény lenne” ez. Itt mindenki a nyári hónapokra készül, „az legyen meg, minden ennél több ajándék”.

A Fügekert már november óta zárva van, szóval komoly érvágás lenne nekik a tavaszi előszezon kimaradása, még ha a nyár is a legerősebb forgalmú időszakuk. Borbélyéknek inkább az a baj, hogy ők nem akkora méretű borászat, ami „jelentős mértékben értékesít a jól működő kiskereskedelmi láncok felé”, így kevésbé van eladási nehézségük. Nekik viszont zárva vannak a partnereik, de a saját vendéglátásuk se működhet, „így az értékesítésük szinte nullára csökkent”.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Meddig elég a tartalékuk, mi az a pont, amikor végleg be kell zárni a boltot?

Ilyen opció nincs terítéken a Portnál, akik bíznak a nyitásban és a nyári főszezonban, „amikor árbevételünk jelentős részét realizáljuk”. Előrelátó vállalkozás a Fogasé, mindig hagynak tartalékot, és télen is dolgoznak. Persze évekig ők sem tudnák húzni, bíznak az idei szezonban. A Friss Hal szerint a vállalkozásuk „tavaly bizonyította, hogy válságálló”. Van alternatív bevételi forrásuk, de elemi érdekük, hogy a vendéglátók hamar visszacsatlakozzanak az ellátási láncokba.

A Fügekert rövid, keserédes választ adott: „Sajnos kezdenek kifogyni a tartalékaink, de szerencsére nincs olyan pont, hogy végleg be kellene zárnunk.” A Borbély Pincészet forgalma az elvitelesen működő nyitvatartás dacára is töredéke az elmúlt évekének. Ennek oka, hogy a nyaralótulajok még nem jöttek le, a távolabbról érkező vendégek pedig maximum üzleti céllal szállhatnának meg. Nyáron persze pörgött az élet, ez kompenzálta az előzőleg kiesett hónapokat. Remélik, idén is így lesz.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Milyen intézkedések segítenének önökön?

A bértámogatás, a hitelmoratórium és a Széchenyi Turisztikai Kártya is segít most a Port túlélésében, de ez csak 2-3 hónapig elég. Ha a zárlat marad, „további állami támogatásra lesz szükség az elmúlt évek adóbefizetéseinek arányában”. Mivel a Fogas szezonális, szabadtéri üzlet, nekik már az is segítség lenne, ha „a kerthelyiségek 100%-ig kinyithatnának”. A Friss Halnak mint beszállítónak az a fontos, hogy minél jobb pénzügyi helyzetben találja majd a nyitás a megrendelőit. Ekkor fognak prémiumminőségű alapanyagokat venni az éttermek és a büfék, így támogatják a vendéglátók feltőkésítését.

A Fügekert vissza nem térítendő állami támogatást szeretne, amit „az előző évi forgalom függvényében kapnának a szálláshelyek”. Sajnos rajtuk nem segített a tavalyi, a törölt foglalások alapján folyósított állami támogatás, mivel sokan nem mertek hivatalosan foglalni, csak e-mailben érdeklődtek.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Terveznek-e valamilyen változtatást az újranyitás kapcsán? (Kínálatbővítés, -szűkítés, profilváltás stb.)

Konyhát alakít át, a szakácsokkal új étlapot tesztel (odafigyelve még jobban a speciális étrendet követőkre) és tematikus vacsorákat tervez a Port 2021-re, ha minden összejön. Mindenesetre azt látják, hogy a vendégeknek van igényük izgalmas gasztroprogramokra. A Fogas tavaly nyitott, szóval nem terveznek nagy változtatásokat, inkább a napi ajánlatokat és a szezonális alapanyagokat részesítenék előnyben (valamint „felpofozzák” kicsit másik büféjüket, az Olíva Büfét). A Friss Hal már tavaly fontos lépéseket tett az új helyzethez való alkalmazkodás céljából: késztermékekkel bővítik a kínálatot, hogy könnyebb legyen a partnerek munkája a konyhában.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Fügekert a 2.0-nak nevezett új épületszárnnyal már tavaly kibővült. Ez Zánka régi fogadója-kocsmája volt, amihez wellnessrészleget és reggelizőt is csatoltak a hat új szoba mellé, hogy már négy évszakos legyen a hely. Remélik, hogy az „egész éves bezártság után a belföldi turizmus beindul és dübörögni fog”, mint tavaly nyáron, és sokan a Balatont választják majd. Borbélyék az értékesítési csatornáikat bővítenék, de megújult a vendégházuk is, készen állnak a nyitásra. Így fogalmaztak: „Bízunk benne, hogy már csak rövid időt kell »túlélnünk«, és ismét jöhetnek a vendégek, beindulhat az élet a maga rendjén, végleg bezárásra nem is merünk gondolni.”

A téma kifejtését folytatjuk, a második részben egy kulturális programszervező és egy idegenvezető szemszögéből árnyaljuk majd a helyzetet. 

Hasonló tartalmak

Admin mode