Tűz volt a Kis-Balaton térségében, a Sármellék és Fenékpuszta között lévő mintegy kétszáz hektáros nádas területén. Szentantalfa meghatározott részein tilos építkezni a következő három évben, így védenék meg a települést a mostani építkezési láztól. Heti híreinket olvashatjátok.

Ahogy az Időkép is fogalmaz, „pár nap szünetet tart a tavasz”. Az április 1-jére ígért 20 fokot elég hamar felváltotta a szeles, esős, akár hózáporos (!) időjárás, még a Balatonon is. Ezen a héten (csütörtökig) mindössze 6-8 fokokra számíthatunk, ez aztán fokozatosan ismét elkezd emelkedni, szombatra 16 fokra is rúghat a hőmérséklet, de tartósan napsütéses időszakokban még korai lenne bízni az Időkép előrejelzése szerint.

És most lássuk, mi történt az elmúlt egy héten a Balatonon, a természettel kapcsolatos hírektől kezdve a közlekedésen át egészen a fesztiválinfókig! 

Járványhelyzet

Fokozott ellenőrzésre számíthattak a húsvéti hosszú hétvégén a Balatonra látogatók. Hat balatoni település – Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Nemesgulács és Szigliget – közös közleményt adott ki a hétvégét megelőzően, melyben a polgármesterek együttesen kérték fel a helyi polgárőrséget, hogy segítsék a hatóság munkáját, ellenőrizzék a településeiken a járványügyi szabályok betartását. (MTI)

A jelenleg tervezett lazításokkal kapcsolatban ugyanaz a helyzet áll fenn, amit a legutóbbi híradónkban megírtunk, feltéve, ha elérjük a 2,5 millió beadott oltást. (Telex)

Épül-szépül?

Újabb balatoni településen, ezúttal Szentantalfán vezettek be építkezési tilalmat. Az április 1-jén megjelent önkormányzati rendelet szerint a Sósi úttól a Mocsár-dűlőn át az Agyaglikig tartó részen, vagyis a szőlőkkel, borospincékkel és ligetekkel tarkított domboldalon bár több mint 300 olyan telek van, ahol építkezni lehetne, a mostani nagy építkezési láz miatt mindez tilos lesz a következő három évben. Többek között azért döntöttek így, mert nem szeretnék, ha megváltozna Szentantalfa látképe, hangulata, ráadásul a falu infrastruktúrája sem bírná a lélekszám növekedéséből adódó pluszterhelést. (Szentantalfa – Facebook)

15×15 méter alapterületű, 12 méter kupolamagasságú ortodox templom épül Hévízen, nyárra be is fejeződhetnek a munkálatok. Az építkezéshez szükséges mintegy 400 millió forintot a magyar kormány adta ajándékként a központi költségvetésből a moszkvai patriarkátushoz tartozó magyar orosz ortodox egyházmegyének. (Balatontipp)

Tudtátok, hogy a hidaknak vannak hídmesterei, akik felelnek az építmények biztonságáért, állapotáért? Európa első női hídmestere a Kőröshegyi völgyhídért felel, Hanák Tímeával a Magyar Közút Nonprofit Zrt. készített riportot, melyben bejárják az ország leghosszabb hídját, közben pedig kulisszatitkokra is fény derül. (Magyar Közút Nonprofit Zrt. – YouTube)

Természet & védelme

Tűz ütött ki a Kis-Balaton térségében, a Sármellék és Fenékpuszta között lévő mintegy kétszáz hektáros nádas területen április 6-án, kedden hajnalban. A nehezen megközelíthető terület oltásához egy speciális kialakítású, mocsárjáró járművet is bevetettek. A keszthelyi, pacsai, zalakarosi és marcali hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet a délelőtti órákban. (MTI)

Április elsején megkezdte működését a viharjelző rendszer a Balatonon. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által üzemeltetett viharjelző állomások október végéig működnek. A viharjelző pontok az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása alapján villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. (MTI)

Öt tonna, a varászlói tógazdaságból származó pontyot telepítettek a Balatonba március 31-én (szerdán) a fonyódi kutyás strandon. (MTI)

Fesztivál

Megvan a Bujtor István Filmfesztivál időpontja: a rendezvény augusztus 19-től 22-ig lesz Balatonszemesen. A hagyományos Ötvös Csöpi-filmek vetítése, a sok zenei, gasztro- és családi program mellett a fő vonulatot a versenyfilmek vetítése és az ahhoz kapcsolódó pódiumbeszélgetések, közönségtalálkozók jelentik majd. Az alkotók, műhelyek, stúdiók nevezését május 15-ig várják a filmes versenyprogramba. (MTI)

A szokásostól eltérően augusztus 25. és 28. között szervezik meg a Veszprémi Utcazene Fesztivált. Közel 40 olyan nemzetközi fellépőre számíthattok, akik már tavaly is részt vettek volna az eseményen. Reméljük, a járványhelyzet megengedi majd a rendezvény megtartását. (Veszprémi Utcazene Fesztivál – Facebook)

Megjelent a Bondoró Fesztivál idei hivatalos bemutatkozó filmje. Gólyalábasok, óriásbábosok és artisták lepik el Kapolcsot a tervek szerint június 11. és 13. között, akik tűzszínházzal, cirkuszi és újcirkuszi előadásokkal és koncertek várnak majd titeket. (Bondoró Fesztivál közleménye)

Közlekedés

A felsővezeték-hálózat jelentős része már elkészült a Balaton északi partján, a jelenlegi vágányzár május 30-ig tart, a vasúti forgalom ezt követően egyelőre a megszokott, dízeles vontatással indulhat meg, majd az idei nyári menetrend már a villamos üzemmel indulhat. Az átépített vasútállomásokat is használhatja majd Polgárdiban, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn és Alsóörsön is. (Balaton.hu)

Épül a Balatoni Bringakör szántódi szakasza: a tervek szerint nyár elejére befejeződnek a munkálatok. Azt már biztosan lehet tudni, hogy jelentős változás lesz a nyomvonalban – erről a következő képen tájékozódhattok. A zöld vonal az új, a piros a régi nyomvonal. (Magyar Kerékpárosklub Balaton – Facebook)

Kékfény

Rendőrök közé hajtó ámokfutót kapcsoltak le húsvéthétfőn Tapolcánál, egy férfi öt autónak hajtott neki összesen, szerencsére senki sem sérült meg. (Veol)

Két SUP-ost mentettek ki a Balatonból április 2-án, pénteken. A Gyenesdiás előtti vízterületen járőröző rendőrök észlelték, hogy a felerősödő szélben két SUP-os a tó közepe felé sodródik, önerőből már nem tudnak a partra evezni. A bajba jutott 29 éves noszlopi és 33 éves ajkai nőt a szolgálati kisgéphajóba segítették, és a fürdőeszközökkel együtt a partra vitték. (444, Police.hu)

Köz & ügyek

Megvan a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet új vezetője, Erős Tibor tudományos tanácsadóval a Balatontipp készített interjút a jövőbeli tervekről, az intézet leválásáról, önállósodásáról és más aktuális kérdésekről. (Balatontipp)

Sport & strand

Négy partszakasz kivételével feloldották a csónakról horgászás áprilisi tilalmát a Balatonnál. Az enyhítés a Balaton északi partján a parttól 50 méteres sávban, a déli part mentén 300 méteres sávban érvényes, és kiterjed a vízi sporteszközökre és a parti bejáróval nem rendelkező stégekre is. Még több infót erről a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján találtok. (MTI)

Bár a balatoni vitorlás-versenyszezon is április elejével indulna el, a Magyar Vitorlás Szövetség a járványhelyzet miatt kénytelen volt elhalasztani az eseményt. Mivel a veszélyhelyzet a jelenlegi állás szerint május 23-ig tart, az azt követő időszakra feltételesen kiadja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, de minderről az aktuális veszélyhelyzet dönt majd. (Zaol)

Címkék