Bréking / éjszakai élet

szerkesztés

A magyar jazz színe-java érkezik a 9. Paloznaki Jazzpiknikre – Ismét bővült a fellépők sora

Szerzők

  • We Love Balaton

2021. 06. 09. 10:54

Július utolsó két napján Paloznakon fog örömzenélni a magyar jazzélet színe-java: a 9. Paloznaki Jazzpikniken Saya Noé, a Swing à la Django, a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, és Amoeba Band is fellép a Fábián Julinak emléket állító színpadon. Idén először közös improvizációra is sor kerül a koncertek után, a „Játszóház” programon.

Fábián Juli (1980–2017) a kezdettől fogva fontos szerepet töltött be a Jazzpiknik életében. Az énekesnő a Jazzpiknik indulásától hajtóereje és múzsája volt a pikniknek, így az emlékére a korábbi kis színpadot – ahol anno debütált Paloznakon – 2018-ban átkeresztelték Fábián Juli Színpadra. Itt lépnek fel minden évben a magyar jazzélet jeles művészei, hogy a nemzetközi fellépők mellett a hazai jazz élvonala is képviseltesse magát. „Juli személyisége és energiája része volt és marad is a fesztiválnak” – nyilatkozta Valde Orsolya fesztiváligazgató.

Július 30-án, pénteken 17.30-tól Saya Noé ad koncertet. A Malajziában felnőtt budapesti énekesnő-dalszerző és producer első nagylemeze tavaly decemberben jelent meg. Személyes hangvételű dalai lágy, időnként melankolikus elektropop-hangszerelésbe öltöznek, egy csöppnyi alternatív felhanggal, számos stílusból merítve, a modern traptől a triphopig. A lemezén szereplő Under The River című dal hangzásában az elismert brit producer, Matt Lawrence – aki korábban a Mumford & Sons, Adele, Amy Winehouse, Beyoncé és George Michael dalain dolgozott – működött közre.

Fotó: Paloznaki Jazzpiknik

19.30-tól a Swing à la Django, egy innovatív, hattagú zenekar lép fel a pikniken, Herrer Sára különleges hangjával kiegészülve. Különleges stílusötvözetet teremtettek, zenéjükben a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzonok világa, a tangó és a jazz találkozik. Ezt az egyedi stílust Hungarian django swingnek nevezik.

21.30-tól a Sárik Péter Trió & Falusi Mariann sikersorozata, a Jazzkívánságműsor érkezik a színpadra. A formáció az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai slágereiből válogat és dolgozza át azokat saját szájíze szerint. A trióhoz most Falusi Mariann csatlakozik, aki minden stílusban otthonosan mozog, legyen az klasszikus zene, jazz, musical vagy pop.

Fotó: Paloznaki Jazzpiknik

23.45-től megnyitja kapuit a Jazzpiknik „Játszóháza, ahol improvizatív jazzetűdök csendülnek fel a csillagfényes éjszakában. A szervezők idén indítják el a kezdeményezést, melynek során összehozzák a Jazzpikniken fellépő zenészeket egy hatalmas örömzenélésre – olyan dalok és formációk fognak születni a színpadon, amiket sehol máshol nem lehet majd újrahallgatni.

Július 31-én, szombaton 17 órától a Sebestyén Patrik Sextet nevű fiatal, főként saját kompozíciókat játszó formáció lép színpadra. Az egyedi stílusú darabok mellett mainstream és klasszikus zenével fuzionált jazz is szerepel a repertoáron. Emellett a művészek eltérő improvizációs előadásmódja is erősíti az együttes sokoldalúságát.

Fotó: Paloznaki Jazzpiknik

19.30-tól a Nagy Emma Quintet zenél. A Bartók Konzervatórium növendékeiből 2018-ban alakult formáció már az alapítás évében elkészített egy négy számból álló EP-t, 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját.

21.30-tól az Anima Sound System Jazz Session kalauzolja egyedi világába a közönséget. Az Anima Sound System már több mint 20 éve az underground zenei élet fontos szereplője. Sikereik kulcsa, hogy képesek időről időre megújulni. Úgy haladnak a zenei trendekkel, hogy régi rajongóik is hűségesek maradnak hozzájuk. Az évek során olyan nagy sztárokkal dolgoztak együtt, mint az Asian Dub Foundation, a De-Phazz vagy a Twin Peaks-sorozat zenei producere, Kim Cascone.

Fotó: Paloznaki Jazzpiknik

A színpad programja az Amoeba koncertjével zárul, 23.45-től. A cosmic funk / soul / jazz / hiphop elemekből építkező zenekar missziója szerint a funkot életben kell tartani.

A Paloznaki Jazzpiknik Nagyszínpadán fellépők sora: július 29-én, csütörtökön Mario Biondi viszi a nyitóeseményt, őt követi a legendás Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience – a koncertek előtt Jazzkovács Lászlóval hangolódik a fesztiválélményekre éhes közönség. Július 30-án, pénteken a Mörk lép fel, majd Rúzsa Magdi hangja tölti be a paloznaki dűlőket, végül az est az MF Robots dallamaival folytatódik. A szombati záróest valódi megkoronázása a három napnak: július 31-én a Manaky triója nyitja az estet, őket követi a De-Phazz német jazzkollektíva, majd a világhírű holland szaxofonkirálynő, Candy Dulfer lép fel, végül a Kraak & Smaak utánozhatatlan hangjai töltik be a csillagfényes paloznaki éjszakát.

A programot itt találjátok.

Jegyek és bérletek már most kaphatók minden kategóriában, a napijegyek mellett két- és háromnapos bérletek, illetve VIP-jegyek és -bérletek is vásárolhatók.

Hasonló tartalmak

Admin mode