Ha egy kis feltöltődésre vágyunk és elmerülnénk a természetben, miközben aláfestésként zenei, irodalmi és színházi programok adják meg a hangulatot, akkor irány az Örvényeshegy Piknik, ahol július 9. és 11. között egy szuper minifesztivál vár ránk a zalai dombok között megbújó erdő szélén.

Az Örvényeshegy Pikniknek a zalacsányi Pálos Resort ad helyet, ami 2021-ben második alkalommal került be a 25 legjobb európai szálláshely közé. A lenyűgöző természeti környezetben található szálláshely 10 hektáros birtokán 22 dámszarvas él, akiket akár közvetlen közelről is megfigyelhetünk. A természethez a reggeli jógafoglalkozások és hangtálfürdők alkalmával is közelebb kerülhetünk, majd szuper kulturális programokon kapcsolódhatunk ki.

Programok minden korosztálynak

Az Örvényeshegy Piknik erdőszéli színpadára péntek este Dés László, szombat este a Budapest Bár érkezik, majd a Candyman Duo és a Dynamite Dudes gondoskodik a buliról. Fellép még Apey és a Nehézlemez Műhely, a Momentán Társulat új előadásában pedig Molnár Levente Farkasházi Rékával improvizál. 

A gyerekeket kézműves-foglalkozás és játszóház várja, valamint a Kalandozó Komédium utcaszínház programjait élvezhetik. Visszatérő vendégként lép fel Varró Dániel és Molnár György. A kétszeres Fonogram díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar Életmesék albumuk anyagával készül. A Junior Príma Díjas Laposa Julcsi lemezbemutató koncertjén népzenei utazásra hívja a kicsiket: népi hangszerekkel, ritmuszajkeltő eszközökkel, közös játékokkal, együtt énekléssel ismerteti meg a közönséget hagyományainkkal, tavaszi, nyári népszokásokkal.

E-bike-ra fel!

Az idei évben először indulnak e-bike-túrák a fesztivál helyszínéről. Az elektromos rásegítéses kerékpárok segítségével a túrák bárki számára könnyen teljesítők, a résztvevők felfedezhetik a környék természeti szépségeit és a Zala-völgyi Nyitott Portákat útba ejtve kóstolót kaphatnak helyben készült termelői portékákból.

A pálos kolostor titkai

A fesztiválnak otthont adó Pálos Resort közvetlen közelében egykor jelentős pálos kolostor állt, melynek története egészen az 1300-as évekig nyúlik vissza. A kolostor emlékére 2021. július 10-én negyedik alkalommal rendeznek szabadtéri szentmisét. Az örvényeshegyi misét egy Vállusról induló délelőtti gyalogos zarándoklat előzi meg, amelyhez bárki csatlakozhat.

A zalai pálos kolostorok régészeti kutatásán az elmúlt években a Göcseji Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és Régészeti Térinformatikai Laboratóriuma, valamint a Civil Régészeti Alap dolgozik. A feltáró munkálatok a fesztivál ideje alatt is zajlanak, az ott dolgozó szakemberek vezetett ásatási bemutatóval, régészeti előadásokkal színesítik a programot, sőt az ásatáson szívesen segédkező önkénteseket is várnak.

Címkék