Az eddigi nyár talán legintenzívebb hétvégéje lesz most a Balatonon: gasztro-, művészeti és off road fesztiválok, geotúra a tanúhegyeken, jóga a Kőröshegyi völgyhíd lábánál, finom borok, egyszóval minden, ami csak szem-szájnak ingere. Hagyományőrzés, chillezés és végtelen bulizás, mindez pazar környezetben. Hétvégi programajánlónkat olvashatjátok.

Margófeszt Zalában, Szentgyörgyvár – augusztus 12–15.

Idén 10 éves a Margó, ennek köszönhetően szerveztek egy fesztivált a Balaton környékére is. Négynapos kulturális kaland vár augusztus 12-15. között a Zala megyei Szentgyörgyváron, ami egy alig 300 fős település Keszthelytől 20-30 kilométerre. A fellépők között olyan nevekkel találkozhattok, mint Thuróczy Szabolcs, Háy János, Bödőcs Tibor, a VAN zenekar, Nádas Péter, Závada Péter és még sokan mások. Az irodalmi és zenei programok mellett lesz kertmozi, slam poetry, de a szervezők igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a vidék kulturális örökségének és gasztronómiájának bemutatására is.

A helyszínen többféle szálláslehetőség közül válogathattok, illetve fesztiválbuszokkal biztosítják a programokra való eljutást. A belépőjegy egy napra 3800 Ft (zalai lakcímkártyával rendelkezők számára 2800 Ft), a bérlet 10 000 Ft. További infókat itt találtok az eseményről.

Food Truck Show, Keszthely, móló melletti sétány – augusztus 13–15.

Remek kilátás, csodás hangulat, modern és hagyományos ételek és italok várnak benneteket egész hétvégén Keszthelyen. A beguruló truckok listája: BarBeer, Borkas, Dreher, Hakapeszi Kajakocsi, Happy Churros, Lassú Disznó, Levendula, Pizz’ Burger, Nemo, Smokey Monkies BBQ, The Grilled Piggy. Pénteken 15-től éjfélig, szombaton és vasárnap pedig már 12 órától éjfélig csemegézhettek a food truckokból.

A Gasztro Sétány ingyenesen és védettségi igazolvány nélkül látogatható! További infók az esemény Facebook-oldalán.

Rozé, Rizling és Jazz Napok, Veszprém, Óváros tér – augusztus 13–22.

Veszprém ismét várja vendégeit augusztus 13. és 22. között tradicionálisnak számító helyszínén, az Óváros téren. Az idén 11 éves gasztrokulturális rendezvény a VeszprémFest kísérő rendezvényeként indult 2011-ben, ezúttal is a „10 nap, 30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében várja az érdeklődőket. A programok java része jazz, de megjelennek a jazzből fakadó társműfajok is. A hagyományosabb ételek mellett teret kapnak a helybéli őstermelők és kézműves ételek is. A borgasztronómia tekintetében pedig a „terroir”-szemlélet mentén válogatta össze a balatoni borrégió borászatait, azaz a vezető pincészetek mellett a feltörekvő, kevésbé ismert borászatoknak is lehetőséget ad.

A program ingyenesen látogatható, még több infót itt találtok róla.

Salföldi Dalföld, Salföld – augusztus 13–15.

Idén 6. alkalommal rendezik meg a Balaton-felvidék legbájosabbnak nevezett fesztiválját. Kortárs jazz, elektronikus és klasszikus zene, népzene, képző-, ipar- és előadóművészek, kiállítások, beszélgetések és koncertek várják az érdeklődőket. A fesztivál küldetése, hogy a balatoni nyár zajától eltávolodva, kulturális programokkal szólítsa meg a Káli-medence varázsát megélni vágyókat és a magaskultúra iránt érdeklődőket. Minden évben más-más főtéma adja a program gerincét, idén három zenei műfajra – komolyzenére, jazzre és népzenére – épül majd a Salföldi Dalföld.

Részletes programleírást és a jeggyel kapcsolatos infókat az oldal honlapján találtok!

360° kiállítás, Alsóörs, Török-ház – augusztus 13-tól

Alsóörsön a 360° képzőművészet és színház programsorozat augusztus 13-án nyitja meg kapuit. Alsóörs domboldalának emblematikus műemlék épületében, a Török-házban láthatjuk majd a Standby nevű tárlat néhány darabját, olyan kortárs fotókat és festményeket, amelyek így vagy úgy, de a pandémia időszakának várakozó állapotát tükrözik. Huszonhat kortárs festő és fotós alkotásait tekinthetjük meg az 1600-as évekből itt maradt Török-házban, mely a Balaton-felvidék egyik páratlan helyszíne.

A kiállítás szeptember végéig lesz látható, augusztus 22-ig pedig rendszeres tárlatvezetéssel várják a látogatókat. További infók az eseménysorozat Facebook-oldalán.

Balaton Off Road Fesztivál, Cserszegtomaj – augusztus 13–15.

A Balaton Off Road Fesztivál előzménye a 2016-os és 2017-es Mercedes G-találkozó, az első fesztivál 2019-ben volt. Terepjárós fesztiválokat szervez a csapat Horvátországtól Ausztrián át egészen Las Vegasig! A rendezvény augusztus 13-án (péntek) 10 órától várja az érdeklődőket, olyan programokkal, mint quad- és terepjáró-kiállítás, szabad autózás, quad-szuperkupafutam, siratófalmászás és a többi.

További infókat az esemény honlapján találtok!

Ivan & the Parazol-, Aurevoir.-koncert, Balatonszárszó, Csukás István Színház – augusztus 13.

2010-ben pár fiatal zenekart alapít Budapesten, az Ivan & the Parazol azóta azt mutatja, hogy most hogyan is játsszák a rock and rollt. Legújabb, Budai Pop című albumukat a felvétel helyszínén, Balatonszárszón is bemutatják augusztus 13-án, pénteken 20:30-tól. Fellép a zsámbéki kötődésű Aurevoir. ethno-beat zenekar is. Az ő dalaikban jelen van a magyar, a cigány, az ír és a délszláv népzenétől kezdve az 1960-as évek beatzenéjén át a régi reneszánsz, barokk zene is.

Jegyeket 3500 Ft-ért tudtok vásárolni, még több infó a program honlapján

Sunset Jóga Brunch Balaton, Kőröshegy, Völgyhíd Konyha & Rét – augusztus 14.

Jógázz a szabadban, a Kőröshegyi völgyhíd csodás környezetében, a balatoni naplemente fényeiben. A jógagyakorlás ideje 90 perc, mely augusztus 14-én, szombaton 18 órától kezdődik. Jólesően átmozgató órára számíthatsz, melyet levendula-illóolajos relaxációval zárnak. A jóga után frissítővel várnak (melyet a részvételi díj tartalmaz). Kezdő és haladó jógázók egyaránt jelentkezhetnek.

3500 Ft-ért tudtok részt venni a programon, melyről még több infót itt találtok.

Geotúra a Somló vulkánparadicsomában, Somlóvásárhely – augusztus 14.

A Somló tanúhegy kultúrtörténeti és természeti értékeit ezúttal egy szervezett túra keretein belül is megismerhetitek. A 8 km-es túra Somlóvásárhelyen, a Szent Margit-kápolna parkolójától indul augusztus 14-én, szombaton 10 órától. A fényképezőt – ha van – és a távcsövet se felejtsétek otthon!

A felnőttjegyár 850 Ft, még több infót az esemény honlapján találtok. 

Gödör Camp, Diszel, Diszeli Kúria – augusztus 14–19.

A Gödör Camp a hamarosan újranyitó diszeli Gödör második, természetközeli, összművészeti fesztiválja. Koncertek, kiállítások, installációk, pódiumbeszélgetések, gyerekprogramok, utcazene, csocsó és pingpong vár bennetek augusztus 14–19. között. A fellépő művészek között olyan nevekkel találkozhattok, mint az Anima Sound System, a Pál Utcai Fiúk, a Kontroll Csoport 40, a Tarajos Hullámok és még sokan mások.

Napijegyeket 3500 Ft-tól tudtok vásárolni, még több infó az esemény Facebook-oldalán.

Pásztortalálkozó, Badacsonytördemic – augusztus 15.

A Bakony és a Balaton-felvidék pásztorainak baráti társasága szeretettel várja az összes magyarországi pásztort augusztus 15-én, vasárnap. A szürkemarha-ünnephez társult autentikus rendezvényt Badacsonytördemicen, a Faluháznál (Hősök útja 12.) rendezik meg. Megnézhetitek a pásztortárgygyűjteményt pásztorbotokkal és egyéb különleges kiállítási anyagokkal, valamint Bartalos János különleges birkapörköltjét is meg lehet majd kóstolni.

További infókat a Kőfeszt oldalán találtok a programról. 

Próbaüzem a Betonüzemben, Hegymagas, Gilvesy Pincészet – augusztus 14.

A Kisapáti és Nemesgulács határában formálódó B-üzem augusztusban egy napra megnyitja a kapuit. Laza hangulat, zene, finom falatok, jó borok, pop-up jelleg: egy kötetlen hangulatú piknik vár Téged! DJ Pozsi fog egész délután zenélni, az ételeket pedig a Búzalelke és a Tütü Gasztró Busz biztosítja, akik balkáni ételekben és grillben nagyon otthon vannak (húsos és vega verziók, és tapastálak).

További infókat az esemény Facebook-oldalán találtok. 

Címkék