A Fran Palermo koncertezik a szentbékkállai Pegazusban, új kertmozi indul tele színes programokkal Csopakon, most rendezik meg az idei Balaton-átúszást, és a Káli-medence fesztiválja, a Kőfeszt is augusztus első hétvégéjére nyúlik át. Heti programajánlónkat olvashatjátok.

Bereményi 75, kiállítás, Ábrahámhegy – augusztus 1-től

Kiállítás nyílt Bereményi Géza 75. születésnapja tiszteletére Ábrahámhegyen, a Bernáth Aurél Galériában. A Megfestett versek című kiállítás tárgyát olyan festmények képezik, amelyek Bereményi Géza munkásságából inspirálódva születtek. Vagyis irodalmi, filmművészeti alkotásokat, dalokat vittek vászonra a Tapolcai Rajzbarátok. A Kossuth-díjas író, Artisjus könnyűzenei életműdíjas szövegíró, filmrendező, költő, forgatókönyvíró életében másfél évtizede tölt be fontos helyet az Ábrahámhegy, ugyanis Bereményi Géza itt tölti szabadidejét.

 A kiállítás augusztus 31-ig, csütörtök–péntek–szombat 17 és 20 óra között látogatható.

Kőfeszt, több helyszínen – augusztus 4–8.

Az egész Káli-medencét lefedő fesztivál, a Kőfeszt idén augusztus 4–8. között, szerdától vasárnapig elérhető Kővágóörsön, Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Mindszentkállán, Szentbékkállán, Pálkövén, Salföldön, Balatonrendesen és Monoszlón. A népművészeteket és a néphagyományainkat fókuszba állító fesztiválon – mely a nyugalom fesztiváljának is aposztrofálja magát – számos családi és kulturális programon vehettek részt. Fellép a Fonó Zenekar, a Smash and Blues vagy a Beb-Hop Slammers és Pély Barna is.

A rendezvényre a belépés ingyenes, a nagy koncertek csak regisztrációval és védettségi igazolvánnyal látogathatók. 

Fran Palermo, Szentbékkálla, Pegazus – augusztus 6.

Pénteken 18 órától a Fran Palermo a szentbékkállai Pegazusban lép fel. A zenekar 2011-ben alakult Budapesten, és alapvetően indie folk, alternatív rock, barokk pop műfajokban zenél. Legutóbbi stúdióalbumuk a 2020-ban megjelent Crocodile Juice Bar. A vendégzenekar a 2015-ben alakult alternatív rockzenekar, a DLRM lesz.

Jegyeket (3000 Ft-ért) itt tudtok váltani az eseményre. 

Pont Csopak-vetítések, Csopak – augusztus 6–7.

Különleges, új kertmozi nyílik augusztus 6-án Csopakon, az üdülőfalu és a kemping területén. A Pont Csopak nem csupán egy vetítési helyszín, hanem egy új találkozópontja a kultúrára és kikapcsolódásra nyitott közönségnek, ugyanis a vetítéseken túl más programokkal is készülnek a szervezők. Idén nyáron két hétvégén várnak minket, először augusztus 6–7-én (pénteken és szombaton). Augusztus 6-án Maiden című angol dokumentumfilmet fogják vetíteni, este 19 órától, majd a Tarajos Hullámok zenekar lép fel. Augusztus 7-én pedig a híres dán játékfilm, a Még egy kört mindenkinek vetítése lesz 19 órától. Ezek után beszélgetések, vendégek is lesznek, és étellel, itallal is készülnek a szervezők.

Jegyeket itt tudtok vásárolni a vetítésekre és a programokra. 

Lidl Balaton-átúszás, Révfülöp – augusztus 7.

Az idei Balaton-átúszást időjárási okok miatt módosították, és most szombatra, augusztus 7-ére került az új időpont. A szintidő is 14 órára módosult, tehát eddig az időpontig minden versenyzőnek be kell érnie. A délután várhatóan megélénkülő szél miatt a révfülöpi oldalról (5,2 km úszás és SUP) 11:00 óráig lehet elindulni. A szervezők arra is felhívják a figyelmet, hogy a vízhőmérséklet alacsonyabb lesz az elmúlt hetekhez képest, 23-24 fokos felszíni hőmérséklet várható. 

Előregisztrálni az átúszásra ma éjfélig tudtok, még több infót a Facebook-eseménynél találtok a programról. 

Klassz a pARTon, Balatongyörök – augusztus 8.

A györöki Balaton-parton a jazz dallamai csendülnek fel augusztus 8-án 15 órától egészen estig. A zenés programok között családi, kifejezetten gyerekeknek szóló műsorok is lesznek. Először Violin király és Hanga királykisasszony lesz látható, mely Joós Tamás zenés előadása, majd 18 órától a Cimbora együttes interaktív versműsora kezdődik. A gyerekek a koncertek alatt észrevétlenül főszereplőkké válnak, együtt énekelnek a zenekarral, a színpadra is felmehetnek, valamint ritmushangszerekkel kísérhetik a zenészeket (dobbal és csörgőkkel). Az együttes tagjai Korhecz Imola (ének), próza, Juhász Csaba (gitár), Podhorányi Zsolt (billentyű), Schneider Szilveszter (ütőhangszerek) és Veér Bertalan (hegedű).

A programokon ingyenesen vehettek részt.

Címkék