Szeptember közepén még bőven tart a Balaton-parton az indián nyár, és ugyan a fürdést már csak a merészebbeknek ajánljuk, de szerencsére sok remek kulturális és természetközeli program közül válogathattok. Badacsonytomajon a gasztrokalandok mellett izgalmas kortárs kiállítást nézhettek meg, Alsóörsön jazzkoncerttel, gyerekprogramokkal és színházi előadással nyit meg az Amfiteátrum. Ezen a hétvégén jön a tavaly elmaradt Káli Feszt, a Kulturális Örökség Napjaira is ellátogathattok, de lesz alkalmatok vezetett túrán részt venni vagy tulipánhagymát vásárolni a Kőröshegyi Levendulásban.

Kortárs Balaton kamarakiállítás és vásár, Badacsonytomaj – szeptember 16-tól

A Pintér Galéria válogatásában szeptember 16-tól kortárs művek költöznek a badacsonytomaji Hableányba. Az alkotások fókuszában ezúttal a Balaton, az ősz, a szüret és a szerelem témái kerülnek, így minden adott, hogy egy remek kiállítással köszönthessétek a napsütötte, de már hűvösebb őszi napokat. A kiállítás díjtalanul és védettségi igazolvány nélkül látogatható a Hableány étterem nyitvatartási idejében. 

Bővebb infókat itt találtok.

Balaton Ünnepe, Balatonvilágos, BalatonPart – szeptember 17.

A legelső Balaton Ünnepe eseményen szeptember 17-én Balatonvilágoson, a BalatonPart kulturális központban fellép a Hősök & Valmar, a KFT, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban, éjféltől pedig Lotfi Begi zenél majd. A programra saját standdal érkezik a Kistücsök Étterem, bográccsal várja a vendégeket a Rozmaring Vendéglő, jelen lesz mások mellett a balatonkenesei G&D Kézműves Cukrászda és Pékség, a Pörc, a BL Delikát, a Mónisüti és a Rusty Coffee. Természetesen kiemelkedő balatoni borászatok is feltűnnek majd az eseményen a Balatoni Kör szervezésében. A műsort Ördög Nóra és Till Attila vezeti.

Jegyet
erre a linkre kattintva tudtok vásárolni. 

Amfiteátrum-megnyitó, Alsóörs – szeptember 17–18.

Szeptember 17-én a Kultkikötő és a Varázserdő-projekt együttműködésében megnyitja kapuit az alsóörsi Amfiteátrum, mely ezen az őszi hétvégén és a jövőben is izgalmas programoknak ad majd helyet. Az ünnepélyes megnyitó után, 20 órától Malek Andi és a Soulistic jazzkoncertezik. Szeptember 18-án délelőtt a kisebbeket családi játszóház és a Nefelejcs Bábszínház várja, majd 20 órától Csányi Sándor nagy sikerű, Hogyan értsük félre a nőket? című színházi produkciója következik.

A jazzkoncert és a gyermekprogramok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, Csányi Sándor előadására pedig ezen a linken tudtok jegyet vásárolni.

Káli Feszt – szeptember 18–19.

A kétnapos Káli Feszt szeptember 18-án mutatkozik be először. A programsorozat célja, hogy a Káli-medence szerelmesei, az idelátogató vendégek kerékpárral, gyalogosan, illetve autóval is felfedezhessék a környéket, közben pedig megismerjék a tájat és a helyi népszokásokat. A szervezők vezetett túrákkal, gyerekprogramokkal és zenés-táncos mulatsággal készülnek. Lesz zenei ovi, hangszerkészítés, gyógynövényworkshop, citerakoncert, naplementés jóga, Be Massive Horizon-parti és sok más remek program. 

Az egyszeri belépőjegy (1900 Ft) érvényes egész hétvégére. 

Túra a Fekete-hegyre – szeptember 18.

A Fekete-hegy meghódítása nem csupán könnyű és családbarát, de a tetejéről az egész Káli-medencét belátni, sőt, tiszta időben a távolban még a Balaton is feltűnik. Az Eötvös Károly-kilátó mellett rengeteg természeti és épített izgalmat is rejt: a hegyoldalon még mindig található néhány félig összedőlt présház, míg a fennsíkon hat olyan tavat csodálhattok meg, amelyeknek keletkezése a mai napig rejtély. A 10 km-es vezetett túra során rövid előadásokat is meghallgathattok a természeti adottságokról, és első kézből ismerhetitek meg a környéket, továbbá hasznos tippeket kaphattok a felelős túrázáshoz.

A részvételi díj 2000 Ft, további infókat itt találtok.

Tulipánhagyma-vásár, Kőröshegy – szeptember 18–19. UPDATE: A program időpontja megváltozott!

A Kőröshegyi Levendulásban nemcsak a levendulaszüret idején zajlik az élet, a tavaszi tulipánszedés is nagy sikerű program, olyannyira, hogy sokan kedvet kaptak, hogy saját tulipánokat neveljenek. Azonban ahhoz, hogy tavasszal a kert színesen pompázzon, a tulipánhagymákat már szeptember végén, október elején el kell ültetni. Remek program egy őszi hétvégén a virághagymákra vadászni, ráadásul a Levendulás kézműves termékeiből is bespájzolhattok, lesz lekvár, tea, szörp és minden, mi kamrapolcra való.

UPDATE: A program időpontja megváltozott, az új időpontok: szeptember 25-26. és október 2-3.

További infókat a programról itt találtok. 

Kulturális Örökség Napjai, Balatonfüred, Keszthely – szeptember 18–19.

Ingyenes tárlatvezetésekkel, programokkal, műemléki sétákkal várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat a Balaton mellett is. Balatonfüreden a Vaszary Galéria, a Jókai Mór Emlékház, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény és az Arácsi Népház is rendhagyó vezetésekkel és épülettörténeti sétákkal készül, míg Keszthelyen a Balatoni Múzeumban indulnak épületvezetések, ráadásul 18-án a múzeumban tartják a XIII. PELSO – Országos Kerámia és Gobelin Biennálét.

A programokról itt találtok bővebb infókat.

Címkék